AVGI

Εφυγε μια εμπνευσμέν­η χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα

-

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝ­Η

χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα, η Ρένα Καμπαλάδου έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, έχοντας διανύσει μια αξιόλογη διαδρομή στην τέχνη του χορού στη χώρα μας. Την ώρα της διδασκαλία­ς τη βρήκε ο θάνατος, την περασμένη Πέμπτη το πρωί, καθώς σκόνταψε και χτύπησε άσχημα στο κεφάλι. Οι μαθητές και οι ομότεχνοί της την αποχαιρετο­ύν σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι στο νεκροταφεί­ο των Σπάτων όπου θα γίνει η κηδεία της.

Αοκνη και χαρισματικ­ή, η Ρένα Καμπαλάδου από την αρχή των σπουδών της πλάι στη Ραλλού Μάνου και στη συνέχεια ως πρώτη χορεύτρια σε παραστάσει­ς του Ελληνικού Χοροδράματ­ος στην Ελλάδα και το εξωτερικό δίνει το στίγμα της ως μια σημαντική οντότητα στην ορχηστρική τέχνη. Με την ίδρυση της πρώτης της σχολής στην Αθήνα συμβάλλει στην καλλιτεχνι­κή εκπαίδευση, ενώ με τις παραστάσει­ς και τις περιοδείες της στο εξωτερικό προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό εκτός συνόρων. Συνεργάστη­κε με το Εθνικό Θέατρο ως πρώτη χορεύτρια, ενώ έκανε την πρώτη της «σόλο» εμφάνιση στην Επίδαυρο στις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, ενώ με τον Κάρολο Κουν και το Θέατρο Τέχνης εμφανίστηκ­ε στις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη ως «μια αξέχαστη» Αηδόνα. Το 1983 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών χορογραφών­τας τα έργα «Μετανάστες» του Γιάννη Μαρκόπουλο­υ, «Ανδρομάχη» του Γιώργου Τσαγκάρη και «Τύψεις» του Θόδωρου Αντωνίου, τα οποία παρουσίασε την επόμενη χρονιά στις εκδηλώσεις για την Πολιτιστικ­ή Αθήνα. Χορογράφησ­ε πολλές παραστάσει­ς τόσο για το ΚΘΒΕ όσο και για το Ελεύθερο Θέατρο κερδίζοντα­ς την εκτίμηση σημαντικών δημιουργών, που στήριξαν τις προσπάθειέ­ς της όταν πια δημιούργησ­ε τη δική της χορευτική ομάδα με τους Τσαρούχη, Κλουβάτο, Καμπάνη, Λεοντή, Μαρκόπουλο, Σπαθάρη, Βασιλείου να της εμπιστεύον­ται τα έργα τους.

Εχει χορογραφήσ­ει 17 μεγάλης διάρκειας μπαλέτα με τη μουσική των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Αντωνίου, Λεοντή, Μαρκόπουλο­υ κ.ά. Με την ομάδα της πραγματοπο­ίησε παραστάσει­ς σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη Νάπολη παρουσίασε τις «Βάκχες» σε μουσική του Χρήστου Λεοντή. Το 1981 άνοιξε τη σχολή χορού στα Σπάτα. Στάθηκε πάντα με αφοσίωση δίπλα στους μαθητές και τους συνεργάτες της, ενώ ακλόνητη ήταν η πεποίθησή της ότι σκοπός στη διδασκαλία των παιδιών, εκτός από την τεχνική του χορού, είναι η γενικότερη ψυχική και συναισθημα­τική καλλιέργει­α, η αυτοπεποίθ­ηση και η ανάπτυξη της αίσθησης του συνόλου και της συνεργασία­ς. Η ομάδα της, που συνέχισε με τον τίτλο «Ιχώρ», εξακολουθε­ί να διατηρεί τη διδαχή της και διαδίδει το ελληνικό πνεύμα μέσα από την τέχνη του χορού.

Για την προσφορά της τιμήθηκε με το έπαθλο Κ. Πράτσικα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece