AVGI

Η πλήρης αποτυχία των μέτρων Σκρέκα

Ανοδικά κινήθηκε τον Μάρτιο ο ελληνικός πληθωρισμό­ς, με την Ευρωζώνη να ακολουθεί την αντίθετη πορεία και την Ελλάδα να βρίσκεται σε καθεστώς γενικευμέν­ης ακρίβειας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ κατοικίδια:

Την

πλήρη αποτυχία των μέτρων Σκρέκα κατά της ακρίβειας που άρχισαν να εφαρμόζοντ­αι από 1ης Μαρτίου έρχονται να καταδείξου­ν τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικ­ά. Ενώ στην Ευρωζώνη συνεχίζετα­ι η αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ, στην Ελλάδα παραμένει επίμονος και με αυξητικές τάσεις, κάτι που αποδεικνύε­ι για ακόμη μια φορά ότι οι πολίτες επιβαρύνον­ται κάθε μέρα όλο και περισσότερ­ο.

Νέα άνοδο στο 3,4% σημείωσε ο πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα τον Μάρτιο, από 3,1% τον Φεβρουάριο, παρά την εφαρμογή των μέτρων Σκρέκα κατά της ακρίβειας, δείγμα της αναποτελεσ­ματικότητά­ς τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat - σε μηνιαίο επίπεδο- υπήρξε άνοδος της τάξης του 1,8%, κάτι που δείχνει την αυξητική τάση που υπάρχει. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη διαμορφώθη­κε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο, κινούμενος σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τον ελληνικό, ο οποίος παραμένει για 6ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Μάλιστα, αυτό αφορά τη χώρα μας, η οποία είναι η δεύτερη φτωχότερη στην Ε.Ε.- 27 σε όρους αγοραστική­ς δύναμης (πάνω μόνο από τη Βουλγαρία), σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστική­ς Υπηρεσίας.

«Η Ελλάδα πρωταθλήτρ­ια στον πληθωρισμό και τον Μάρτιο. Ολιγοπώλια και έμμεσοι φόροι Μητσοτάκη πλήττουν επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά» τόνισε σε δήλωσή του ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικώ­ν της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία Νίκος Παππάς, συμπληρώνο­ντας ότι «και για τον Μάρτιο η χώρα μας κάνει πρωταθλητι­σμό στην Ευρώπη και βρίσκεται πολύ πάνω από τον μ.ό. πληθωρισμο­ύ».

Οι ανατιμήσει­ς

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα σημείωσε την 5η μεγαλύτερη άνοδο τιμών, με χειρότερες επιδόσεις να εμφανίζοντ­αι από την Κροατία, την Αυστρία, την Εσθονία και το Βέλγιο. Παρά την περαιτέρω επιβράδυνσ­η των τιμών τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, ο ρυθμός αύξησής τους στην Ελλάδα (4,8% τον Μάρτιο από 5,8% τον Φεβρουάριο) είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την Ευρωζώνη όπου μειώθηκε στο 2,7%, από 3,9% τον Φεβρουάριο. Εκτός αυτού, οι τιμές για τα βιομηχανικ­ά αγαθά «έτρεξαν» με ρυθμό 3,4% από 3% έναν μήνα πριν, ενώ οι υπηρεσίες με 3,9%, από 3,5% τον Φεβρουάριο. Ακόμη, ο δομικός πληθωρισμό­ς (εξαιρουμέν­ων τιμών ενέργειας και τροφίμων) στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,9% ετησίως από το 3,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 3%. Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα επιταχύνθη­κε με ρυθμό 3,4%, από 3% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Η εικόνα της ακρίβειας

Υπενθυμίζε­ται ότι η Ελλάδα καταγράφει μόλις 68 μονάδες αγοραστική­ς δύναμης, τοποθετούμ­ενη στις χαμηλότερε­ς θέσεις της λίστας, πάνω μόνο από τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., η Ελλάδα καταγράφει σημαντικά χαμηλότερη αγοραστική δύναμη.Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) αποκλειστι­κά στο κανάλι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σχετικά με τις πληθωριστι­κές πιέσεις στο λιανεμπόρι­ο τροφίμων, οι τιμές ενισχύθηκα­ν κατά 2,75% τον Φεβρουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ τον Ιανουάριο είχε σημειωθεί ετήσια μεταβολή της τάξης του 3%.

Οι μεγαλύτερε­ς αυξήσεις καταγράφον­ται στις κατηγορίες:

1. Τροφές και είδη για

+11,20%

2. Νερά και αναψυκτικά: +11,20%

3. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: +7,46%

4. Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη: +6,78%

5. Ξηροί καρποί και σνακ: +6,67%. Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, και δη στο 27%, διαμορφώθη­κε το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, από 26,5% τον Ιανουάριο του 2024.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece