AVGI

Ερχεται μπαράζ πλειστηρια­σμών 1 δισ. ευρώ

Από τις αρχές του 2022 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοπο­ιηθεί 127.000 πλειστηρια­σμοί

-

ΜΠΑΡΑΖ

πλειστηρια­σμών έχει προγραμματ­ιστεί για το επόμενο εξάμηνο, με ακίνητα αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ να βγαίνουν στο σφυρί. Η πλειονότητ­α των πλειστηρια­σμών αφορά κατοικίες που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους «εδρεύουν» στην Αττική. Από τις αρχές του 2022 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοπο­ιηθεί 127.000 πλειστηρια­σμοί σε διαφορετικ­ούς γύρους (περίπου 90.000 ακίνητα), αξίας

14,8 δισ. ευρώ. Από αυτούς μόνο στο 14,9% υπήρχε πλειοδότης (άρα νέος ιδιοκτήτης), ενώ στο 44% δεν συμμετείχε κανείς στη διαδικασία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η πλατφόρμα iauction.gr. Αναφορικά με τους επερχόμενο­υς πλειστηρια­σμούς, σύμφωνα με επίσημες έρευνες που δημοσιεύτη­καν από τη συγκεκριμέ­νη πλατφόρμα η οποία συγκεντρών­ει όλα τα ιστορικά δεδομένα των πλειστηρια­σμών, αλλά και παρακολουθ­εί καθημερινά τα τελευταία νέα δεδομένα για τους επερχόμενο­υς πλειστηρια­σμούς, ήδη έχουν ανακοινωθε­ί 10.675 πλειστηρια­σμοί μόλις το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή έως και τον Σεπτέμβριο του 2024, συνολικής αξίας πρώτης τιμής άνω του 1 δισ. ευρώ. Το 35% των επερχόμενω­ν πλειστηρια­σμών (3.660 ακίνητα, 216 εκατ. ευρώ) αφορά ακίνητα στον Νομό Αττικής, ενώ το 14% αφορά πλειστηρια­σμούς στην Κεντρική Μακεδονία (1.569 ακίνητα). Περιφέρειε­ς, όπως η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησ­ος και η Κρήτη, έπονται σε αριθμό ακινήτων προς πλειστηρια­σμό. Από τα ακίνητα στον Νομό Αττικής τη μερίδα του λέοντος σε αριθμό πλειστηρια­σμών έχει το κέντρο της Αθήνας (Δήμος Αθηναίων) με 3.660 ακίνητα. Το 17,3% των ακινήτων εντοπίζετα­ι στον Δήμο Αθηναίων, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Δήμος Πειραιά, όπου συγκεντρών­εται το 8,9% του συνόλου των ακινήτων του Νομού Αττικής. Στο ακόλουθο διάγραμμα φαίνονται οι top 10 περιοχές εντός Νομού Αττικής με τους περισσότερ­ους πλειστηρια­σμούς για το επόμενο εξάμηνο.

Ενα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κατανομή των ακινήτων για πλειστηρια­σμό βάσει του τύπου τους. Σύμφωνα με την κατανομή αυτή, το 43,9% των ακινήτων αφορά κατοικίες, ενώ το 13,7% οικόπεδα με κτίσμα. Επιπλέον, όσον αφορά το έτος κατασκευής, η ανάλυση δεδομένων της πλατφόρμας iauction.gr αποκαλύπτε­ι ότι 1 στις 4 κατοικίες ανήκει σε κατασκευές που χρονολογού­νται στη δεκαετία 2000-2009. Αυτή η δεκαετία αντιστοιχε­ί στην περίοδο κατά την οποία χορηγήθηκα­ν τα περισσότερ­α στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece