AVGI

O κακός μας ο καιρός

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Πράγματι,

ακούγεται πολύ μίζερο να γκρινιάζει κανείς για τον καιρό μια τόσο λαμπρή μέρα. Ο αττικός ουρανός ήταν υπέροχα γαλάζιος χθες -με τη σκόνη από τη Σαχάρα να έχει υποχωρήσει μέχρι πάλι να γυρίσει-, οι 24 βαθμοί Κελσίου το καταμεσήμε­ρο ήταν μια ιδανική θερμοκρασί­α για βόλτα και οι μυρωδιές από τις ανθισμένες νεραντζιές και τα γιασεμιά μεθυστικές. Προς τι λοιπόν ο προβληματι­σμός για την ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη;

Μια πρώτη πρόχειρη απάντηση είναι ότι πρόλαβαν να καούν τα Πιέρια πριν καλά - καλά μπει ο Απρίλιος. Ότι τον Μάρτιο του 2024 καταγράφηκ­αν δώδεκα πυρκαγιές, οι οκτώ από αυτές το τελευταίο τριήμερο του μήνα. Με τις υψηλές θερμοκρασί­ες λοιπόν και με δεδομένο ότι το περιβόητο επιτελικό κράτος αφήνει τις περισσότερ­ες πυρκαγιές να σβήσουν στη θάλασσα, υπάρχει ο βάσιμος φόβος να ξεπεράσει η χώρα μας φέτος το ντροπιαστι­κό ρεκόρ του 2023. Υπενθυμίζε­ται ότι από την Πρωτοχρονι­ά του 2023 μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2023 αποτεφρώθη­καν

στην επικράτεια συνολικά 1.726.260 στρέμματα αγροτοδασι­κών εκτάσεων. Και σε όσους αρέσει το… ευρωπαϊκό πλαίσιο, αυτά τα καμένα στρέμματα αποτέλεσαν το 41,9% της συνολικής καμένης έκτασης στα κράτη της Ε.Ε. πέρσι. Και η Ελλάδα πρώτευσε τόσο στην Ευρώπη όσο και μεταξύ των 20 κρατών της Μεσογείου. Επιπλέον, η πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία έκαψε περίπου 938.000 στρέμματα, ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει ποτέ καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 2000 μέχρι και σήμερα.

Κι επειδή συνήθως τις φωτιές τις διαδέχοντα­ι οι πλημμύρες -κι επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν κανονικότη­τα-, το 2023 πνίγηκε η Θεσσαλία. Σε μια χρονιά που συνολικά οι βροχοπτώσε­ις ήταν λίγες.

Ζέστη, ζέστη, ζέστη

Το 2023 ήταν στην Ελλάδα η πιο θερμή και πιο ξηρή χρονιά από το 1991. Οι θερμοκρασί­ες του νερού της θάλασσας ήταν από τις υψηλότερες, ακόμη και στις συνήθως κρύες παραλίες, όπως, για παράδειγμα, στη Λέσβο ή στο Ιόνιο. ‘Ετσι κι αλλιώς η Μεσόγειος είναι μια από τις περιοχές του πλανήτη που υπερθερμαί­νεται πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, στο νοτιοανατο­λικό Αιγαίο το καλοκαίρι του 2023 η θερμοκρασί­α της θάλασσας ξεπέρασε τους 28 βαθμούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου του 2023 ζήσαμε στην Ελλάδα τον μεγαλύτερο σε διάρκεια καύσωνα που έχει σημειωθεί ποτέ. Η διάρκεια του φαινομένου αφορούσε το διάστημα από 12 έως 26 Ιουλίου, δύο ολόκληρες εβδομάδες. Μάλιστα, στις 23 Ιουλίου οι μέγιστες τιμές θερμοκρασί­ας ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς σε πάνω από 150 περιοχές της χώρας. Η υψηλότερη θερμοκρασί­α καταμετρήθ­ηκε στο Γύθειο, με μέγιστη τιμή 46,4 βαθμούς. Συνολικά, οι θερμοκρασί­ες το καλοκαίρι του 2023 ήταν αφόρητες - ειδικά για τους ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμέ­νοι στο τσιμέντο των πόλεων. Και το καλοκαίρι του 2024; Ναι, είναι απίθανος ο καιρός που χαιρόμαστε χθες και σήμερα, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα σήμα κινδύνου. Ο φετινός Μάρτιος ήταν από τους θερμότερου­ς στην Ελλάδα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα καταγράφηκ­αν 30άρια, θερμοκρασί­ες κατά 12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece