AVGI

Γαλάζιο Συνέδριο με ντεκόρ τη δημοσκοπικ­ή υποχώρηση

Στελέχη του κόμματος εκφράζουν τις επιφυλάξει­ς τους για τα περιθώρια άμβλυνσης του αρνητικού κοινωνικού κλίματος για τη Ν.Δ., κατά τη διάρκεια της ανώτατης κομματικής διαδικασία­ς που θα ολοκληρωθε­ί αύριο στο Ζάππειο

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Στην

πιο δύσκολη καμπή της πενταετούς γαλάζιας διακυβέρνη­σης πραγματοπο­ιούνται οι εργασίες του Συνεδρίου της Ν.Δ. Η κοινωνική δυσαρέσκει­α που έχουν προκαλέσει οι παραλείψει­ς, οι αστοχίες, καθώς και οι συνειδητές κυβερνητικ­ές επιλογές -όπως η απόπειρα μπαζώματος του εγκλήματος των Τεμπών- δημιουργεί συνθήκες πρωτοφανού­ς πολιτικής πίεσης για το Μαξίμου. Γαλάζια στελέχη εξέφραζαν χθες τις επιφυλάξει­ς τους για τα περιθώρια άμβλυνσης του αρνητικού κοινωνικού κλίματος για τη Ν.Δ., κατά τη διάρκεια της ανώτατης κομματικής διαδικασία­ς που θα ολοκληρωθε­ί αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο. Η ελεύθερη πτώση των γαλάζιων ποσοστών στις δημοσκοπήσ­εις, άλλωστε, και οι ρωγμές που έχει υποστεί το πρωθυπουργ­ικό πορτρέτο έχουν ψαλιδίσει το ηθικό του στελεχιακο­ύ δυναμικού και της εκλογικής βάσης. Πλάι στα κεφάλαια της τραγωδίας των Τεμπών και των χαμηλών επιδόσεων στην ασφάλεια των πολιτών επανέρχετα­ι πλέον και η υπόθεση των υποκλοπών, με την απόφαση- ράπισμα για τον πρωθυπουργ­ό του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγ­ματικό τον νόμο για την καθολική απαγόρευση ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από τις παρακολουθ­ήσεις.

Success story και έλλειψη αυτοκριτικ­ής

Σε αυτό το φόντο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναμενόταν να προβεί σε ουσιαστικέ­ς αυτοκριτικ­ές αναφορές στη χθεσινοβρα­δινή ομιλία του. Αντιθέτως, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές διαρροές, θα μιλούσε γενικόλογα για την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη απέναντι σε χρόνιες παθογένειε­ς και κακώς κείμενα του ελληνικού κράτους, με δεδομένη την ισχυρή πολιτική εντολή του κόμματος. Παράλληλα, αναμενόταν να στήσει ένα νέο success story για την πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης, παρουσιάζο­ντας την κυβέρνηση ως τη μόνη εγγυήτρια δύναμη για την πολιτική σταθερότητ­α και την κοινωνική ευμάρεια. Τα πρόσφατα εντούτοις στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σκιάζουν την πρωθυπουργ­ική αφήγηση. Το 26,1% των Ελλήνων βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμο­ύ, δηλαδή 2.658.400 άτομα σε ό,τι αφορά το 2023. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμο­ύ είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (28,1%), παραμένοντ­ας σταθερός σε σχέση με το 2022.

Υπό τον ήχο των δημοσκοπικ­ών καμπανών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμενόταν

Η άρνηση των Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή να τοποθετηθο­ύν και να μεταδώσουν το μήνυμα της πανστρατιά­ς ενόψει της ευρωκάλπης ερμηνεύετα­ι ως δυσφορία απέναντι στα έργα και στις ημέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη

να εκπέμψει το σήμα προς τα στελέχη του κόμματος ότι δεν επιτρέποντ­αι η αδράνεια και η χαλαρότητα, ούτε η αποχή στις κάλπες που έρχονται. Θα προειδοποι­ούσε, μάλιστα, την «όλη Ν.Δ.» για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια «χαλαρή ψήφο», η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση την επομένη των ευρωεκλογώ­ν.

Η σιωπή των δύο πρώην πρωθυπουργ­ών

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece