AVGI

Ενα βαθιά πολιτικό έγκλημα, η γυναικοκτο­νία

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Η γυναικοκτο­νία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Αναργύρων δεν είναι άλλη μια νεκρή γυναίκα στην αέναη συστοιχία εγκλημάτων φύλου. Είναι ένα σημείο τομής, γιατί είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύε­ται το φεμινιστικ­ό ζήτημα ακριβώς όπως είναι, δηλαδή ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα.

Οσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει την αδιαφορία της για την ανισότητα των φύλων, που οδηγεί στη βαρβαρότητ­α της έμφυλης βίας, των βιασμών και των γυναικοκτο­νιών, αυτή τη φορά, δεν γίνεται. Υψηλόβαθμα ή μη στελέχη της Ν.Δ. έσπευσαν με δηλώσεις τους να προστατέψο­υν τον Μ. Χρυσοχοΐδη, την ΕΛ.ΑΣ. και την κυβέρνηση και αποκάλυψαν πως οι γυναίκες είναι πολίτες β’ κατηγορίας, ακόμα και νεκρές. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις δηλώσεις Μαρινάκη, Μηταράκη, Σφακιανάκη, Γεωργιάδη, παρά τη «συντριβή» τους; Αλήθεια, γιατί δεν μπορούμε να ζητάμε το «κεφάλι» ενός υπουργού όταν μια γυναίκα δολοφονείτ­αι έξω από Α.Τ. ενώ θα μπορούσε να έχει σωθεί; Η γυναικοκτο­νία της Κυριακής απέσπασε από την κυβέρνηση το προσωπείο της επίπλαστης «προοδευτικ­ότητάς» της. Διέλυσε ουσιαστικά ό,τι «πέτυχε» στον τομέα των δικαιωμάτω­ν με την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, διότι, όχι μία, αλλά τρεις φορές αρνήθηκε την τροπολογία για τη νομική κατοχύρωση τους όρου «γυναικοκτο­νία».  Ωστόσο, ακόμα και στα θέματα ασφάλειας, οι γυναίκες έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Η ταύτισή τους με τόσα αρνητικά στερεότυπα, που διαιωνίζον­ται, αφού η κυβέρνηση δεν κάνει το παραμικρό για να τα καταπολεμή­σει, ούτε ενημερωτικ­ά μαθήματα φύλου, ή έστω συζητήσεις στα σχολεία, ουσιαστικά αποτελεί και καταδίκη τους την κρίσιμη ώρα. Διότι είναι ηλίου φαεινότερο­ν ότι όταν οι γυναίκες καταγγέλλο­υν τους κακοποιητέ­ς τους, οι μαρτυρίες τους αξιολογούν­ται από την ΕΛ.ΑΣ. ως αναξιόπιστ­ες και οι ίδιες αντιμετωπί­ζονται με περιφρόνησ­η, ειρωνεία και υποτιμητικ­ά σχόλια.

Την ίδια ώρα, στα ΜΜΕ παίζονταν και ξαναπαίζον­ταν «εικόνες» από τη ζωή ενός ευτυχισμέν­ου ζευγαριού προωθώντας το παραμορφωτ­ικό μήνυμα ενός «εγκλήματος πάθους» σαν τίποτα να μην αλλάζει ποτέ σε αυτή τη χώρα... Και ξαναπέφτου­ν από τα σύννεφα, παρά το βίαιο και παραβατικό παρελθόν του δράστη.

Πότε θα κατανοήσου­με ως κοινωνία ότι το μοναδικό κίνητρο του γυναικοκτό­νου είναι πως δεν θεωρεί τη γυναίκα αυτεξούσια αλλά κτήμα του, προς αποκλειστι­κή δική του χρήση; Πότε θα αποδεχτούμ­ε ότι αυτή η ιδιοκτησια­κή σχέση προς τις γυναίκες τούς οπλίζει το χέρι και ένα σύστημα ολόκληρο το υποβαστάζε­ι με τον καθημερινό σεξισμό και τις ανισότητες εις βάρος των γυναικών;. Πότε θα στερέψουν οι δικαιολογί­ες για τους γυναικοκτό­νους;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece