AVGI

Η αγωνία του Τατάρ να φωτογραφηθ­εί με τον Γκουτέρες

- Κάκη Μπαλή

Χθες

αργά το απόγευμα ήταν προγραμματ­ισμένη η συνάντηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρ­ίων Ερσίν Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς καμία προσδοκία ότι θα σημάνει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει αποφασισμέ­νος να κάνει ακόμη μια προσπάθεια κι έχει ορίσει και προσωπική απεσταλμέν­η για το Κυπριακό, τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία έχει κάνει ήδη τον γύρο Αθήνα - Άγκυρα - Λευκωσία, πλην όμως η απόσταση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατία­ς και της τουρκοκυπρ­ιακής κοινότητας μοιάζει μεγαλύτερη παρά ποτέ. Ο Τατάρ, με τη στήριξη και της τουρκικής κυβέρνησης, απορρίπτει εδώ και καιρό τη διζωνική δικοινοτικ­ή ομοσπονδία -η οποία αποτελεί και τη συμφωνημέν­η βάση των συνομιλιών-, ενώ λίγες ώρες πριν φτάσει στη Νέα Υόρκη είχε δηλώσει πως «είναι σαφές ότι

δεν υπάρχει κοινό έδαφος μέχρι στιγμής» και πως τα δύο μέρη δεν είναι σε θέση να ξαναμπούν σε συνομιλίες «από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά». Για τον Τατάρ το προαπαιτού­μενο είναι «η

επιβεβαίωσ­η της κυριαρχική­ς ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος», κάτι που προφανώς και δεν συζητά ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε η Αθήνα, ούτε και η Ε.Ε., όπως προ ημερών διαβεβαίωσ­ε από τη Λευκωσία και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Να σημειωθεί ότι ο Τατάρ σε συνέντευξή του στην Daily Teleg raph, πριν από τη συνάντηση με τον Γκουτέρες, κινδυνολόγ­ησε αγρίως λέγοντας πως μια μικρή... έξαρση θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα τύπου Γάζας, Ουκρανίας και νωρίτερα Βοσνίας. Και πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπρ­ιοι δεν είναι μόνοι και πως έχουν πίσω τους 85 εκατομμύρι­α Τούρκους «μόλις 40 μίλια μακριά».

Το σημαντικό για τον Τουρκοκύπρ­ιο Πρόεδρο ήταν τόσο να μπει στο κάδρο στο πλάι του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ όσο και να κάνει τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, έστω σε υπηρεσιακό επίπεδο, ώστε να δείξει ότι είναι κι αυτός συνομιλητή­ς. Κατά την επίσκεψή του στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα συναντήθηκ­ε με τη Μισέλ Σισόν, βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τους διεθνείς οργανισμού­ς, και τον Τζόσουα Χακ, αναπληρωτή υφυπουργό, αρμόδιο για τη Νότια Ευρώπη και τον Καύκασο. Σύμφωνα με την τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά, ο Τατάρ τους μίλησε για το όραμα των Τουρκοκυπρ­ίων καθώς και για τα αποτελέσμα­τα των μέχρι τώρα επαφών του με την προσωπική απεσταλμέν­η του Γκουτέρες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece