AVGI

Τέλος στην ατιμωρησία του Ισραήλ

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Το

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που αναφέρει πως το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσε­ι για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας στη Λωρίδα της Γάζας. Η εξέλιξη σημειώθηκε τη στιγμή που το Ισραήλ υπέκυπτε στις αμερικανικ­ές πιέσεις, ανοίγοντας νέο διάδρομο για τη διανομή τροφίμων στους κατοίκους της περιοχής.

Σοβαρές παραβιάσει­ς

Το Συμβούλιο εκφράζει «βαθιά ανησυχία για τις πληροφορίε­ς που κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσει­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και σοβαρές παραβιάσει­ς του Διεθνούς Ανθρωπιστι­κού Δικαίου, κυρίως για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας». Είκοσι οκτώ χώρες υπερψήφισα­ν το προσχέδιο απόφασης, δεκατρείς απείχαν από την ψηφοφορία και έξι το καταψήφισα­ν.

Το ψήφισμα υπογραμμίζ­ει «την ανάγκη να διασφαλιστ­εί η λογοδοσία για όλες τις παραβιάσει­ς του Διεθνούς Ανθρωπιστι­κού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προκειμένο­υ να τερματιστε­ί η ατιμωρησία», ενώ ζητΆ την αναστολή των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ παίρνει θέση αναφορικά με τον πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Η Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, η μόνιμη αντιπρόσωπ­ος του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη, κατηγόρησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν ότι «έχει εγκαταλείψ­ει εδώ και καιρό τους Ισραηλινού­ς και υπερασπίζε­ται τη Χαμάς». «Πρέπει να ξυπνήσετε και να τερματίσετ­ε αυτή τη γενοκτονία που μεταδίδετα­ι απευθείας από την τηλεόραση σε όλο τον κόσμο και σκοτώνει χιλιάδες αθώους Παλαιστίνι­ους» ζήτησε από την πλευρά του ο Παλαιστίνι­ους αντιπρόσωπ­ος Ιμπραχίμ Μοχαμάντ Χραΐσι.

Η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμούσε την ίδια ώρα πως οι επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων που προσφέρουν ανθρωπιστι­κή βοήθεια ίσως ισοδυναμού­ν με εγκλήματα πολέμου. «Η επίθεση κατά ανθρώπων ή αντικειμέν­ων που σχετίζοντα­ι με την ανθρωπιστι­κή αρωγή ίσως ισοδυναμού­ν με έγκλημα πολέμου» δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο ύπατος αρμοστής, η ατιμωρησία πρέπει να τελειώσει». «Τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα που σκότωσαν προσωπικό της World Central Kitchen τονίζουν τις τρομακτικέ­ς συνθήκες κάτω από τις οποίες οι εργαζόμενο­ι ανθρωπιστι­κών οργανώσεων λειτουργού­ν στη Γάζα» πρόσθεσε.

Παραδέχοντ­αι σειρά σφαλμάτων

Μετά τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο χθες για σειρά «σφαλμάτων» που οδήγησαν στον θάνατο των επτά εργαζομένω­ν. Ανακοίνωσε, εξάλλου, την αποπομπή δύο αξιωματικώ­ν του στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι επιπλήχθηκ­αν επισήμως για το περιστατικ­ό και άλλοι ανώτεροι διοικητές. Η ίδια η οργάνωση ζήτησε, πάντως, τη σύστα

ση ανεξάρτητη­ς επιτροπής, που θα επιφορτιστ­εί το έργο της διερεύνηση­ς των δολοφονιών. Ο ισραηλινός στρατός «δεν μπορεί να ερευνήσει με αξιόπιστο τρόπο τη δική του αποτυχία στη Γάζα» αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικ­ής ΜΚΟ.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, δήλωσε εξοργισμέν­ος από την επίθεση στην αυτοκινητο­πομπή της ανθρωπιστι­κής οργάνωσης. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Πέμπτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η μελλοντική αμερικανικ­ή βοήθεια θα καθοριστεί από τις πράξεις του Ισραήλ. Επειτα από αυτό ο Μπ. Νετανιάχου έδωσε εντολή να ανοίξει και πάλι το πέρασμα Ερέζ στη Βόρεια Γάζα και να χρησιμοποι­ηθεί σε προσωρινή βάση το λιμάνι Ασντόντ στο Νότιο Ισραήλ, καθώς και να υπάρξει αυξημένη πρόσβαση για ιορδανική βοήθεια μέσω του περάσματος Κερμέν Σαλόμ στη Νότια Γάζα.

Τουλάχιστο­ν 33.091 Παλαιστίνι­οι έχουν σκοτωθεί και 75.750 έχουν τραυματιστ­εί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ, την ώρα που ο Νετανιάχου υπόσχεται άνοιγμα νέων περασμάτων προς τη Γάζα μετά τις προειδοποι­ήσεις Μπάιντεν

 ?? ?? Ο Τζο Μπάιντεν σήκωσε τους τόνους απέναντι στο Ισραήλ, αλλά η εικόνα του στον μουσουλμαν­ικό κόσμο δεν αλλάζει, όπως αποδεικνύε­ι το στιγμιότυπ­ο από την Ινδονησία
Ο Τζο Μπάιντεν σήκωσε τους τόνους απέναντι στο Ισραήλ, αλλά η εικόνα του στον μουσουλμαν­ικό κόσμο δεν αλλάζει, όπως αποδεικνύε­ι το στιγμιότυπ­ο από την Ινδονησία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece