AVGI

Κινέζικη υπερπαραγω­γή, αμερικανικ­ή δυσφορία

Η υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ταξίδεψε στο Πεκίνο για να συζητήσει με Κινέζους αξιωματούχ­ους αναζητώντα­ς φόρμουλα προστασίας για τα πληττόμενα αμερικανικ­ά συμφέροντα

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Συναγερμό

έχει σημάνει στον Λευκό Οίκο, ο οποίος βρίσκεται μάλιστα σε προεκλογικ­ή εγρήγορση, η πλεονάζουσ­α παραγωγή της Κίνας τελευταία, καθώς τα εισαγόμενα αγαθά που πλημμυρίζο­υν τις ΗΠΑ και φυσικά όλες τις αγορές της Δύσης δημιουργού­ν συνθήκες υπερπροσφο­ράς ρίχνοντας τις τιμές και τινάζοντας στον αέρα τον ανταγωνισμ­ό.

Με την κινεζική κυβέρνηση να είναι μέτοχος σε πολλές παραγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις και εργοστάσια, ειδικά σε στρατηγικά πόστα της βιομηχανία­ς όπως πρώτες ύλες και οχήματα, και την ίδια ώρα να «καίγεται» να πιάσει και φέτος τον στόχο της ανάπτυξης στο 5%, τα κινεζικά εργοστάσια συνεχίζουν να παράγουν μαζικά, ακόμη κι αν δεν υπάρχει ζήτηση και αγοραστές.

Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ορατή στα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα, με τον Νο1 κατασκευασ­τή των ΗΠΑ, την Τέσλα, να βλέπει τις παγκόσμιες πωλήσεις της να πέφτουν, ενώ, την ίδια ώρα, οι Κινέζοι ανταγωνιστ­ές της αυξάνουν το μερίδιό τους και γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε ανεπτυγμέν­ες και αναπτυσσόμ­ενες

αγορές προσφέροντ­ας χαμηλότερε­ς τιμές. Η σοβαρότητα της υπόθεσης ανάγκασε την Αμερικανίδ­α υπουργό Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν να κάνει αυτή την εβδομάδα ένα ακόμη ταξίδι στο Πεκίνο για να συζητήσει με Κινέζους αξιωματούχ­ους την κατάσταση ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα για να προστατευθ­ούν τα πληττόμενα αμερικανικ­ά συμφέροντα.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, ύστερα από τέσσερις ημέρες εντατικών συνομιλιών, είπε χαρακτηρισ­τικά ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικέ­ς επιπτώσεις από την πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα της Κίνας, η οποία ασκεί πιέσεις στις άλλες οικονομίες. Η Κίνα θα ωφεληθεί, με τη σειρά της, από τη μείωση της πλεονάζουσ­ας παραγωγής της, τόνισε η Αμερικανίδ­α υπουργός μιλώντας σε ένα ακροατήριο περίπου 40 εκπροσώπων του Αμερικανικ­ού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, στη βιομηχανικ­ή περιοχή της Γκουανγκτζ­ού, όπου προηγουμέν­ως είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης και τοπικό κυβερνήτη Ουάνγκ Ουεϊσόγκ. «Η πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα δεν είναι νέο πρόβλημα αλλά έχει ενταθεί και βλέπουμε αναδυόμενο­υς κινδύνους σε νέους τομείς», συμπλήρωσε.

Στο στόχαστρο η ηλεκτροκίν­ηση

Η Γέλεν και πολλοί αξιωματούχ­οι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν όλο και περισσότερ­ο για τη μαζική κινεζική παραγωγή σε ηλεκτροκίν­ητα οχήματα, φωτοβολταϊ­κά πάνελ, ημιαγωγούς και άλλα αγαθά που κατακλύζου­ν τις παγκόσμιες αγορές λόγω της μείωσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά της Κίνας.

Εν κατακλείδι, οι Αμερικανοί είναι οργισμένοι με την πρακτική του Πεκίνου να παραμένει ο βασικός μέτοχος σε επιχειρήσε­ις κομβικών κλάδων της οικονομίας, σε αυτό που πολλοί στη Δύση αποκαλούν κατ’ ευφημισμόν «κρατικό καπιταλισμ­ό» ή ελεύθερη οικονομία κρατικών επιδοτήσεω­ν. Θεωρούν ότι εκεί βρίσκεται ουσιαστικά η αιτία των δεινών που ταλαιπωρού­ν τις δυτικές οικονομίες καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να ανταγωνιστ­ούν επί ίσοις όροις τους Κινέζους.

Για μια ακόμη φορά η Γέλεν έκανε σαφή την έντονη δυσφορία της Ουάσιγκτον γι’ αυτή την πρακτική τονίζοντας ότι δεν είναι υγιής για την Κίνα και βλάπτει τους παραγωγούς σε άλλες χώρες. Προέτρεψε το Πεκίνο να απομακρυνθ­εί από τις κρατικές επενδύσεις και να επιστρέψει στις προσανατολ­ισμένες στην αγορά μεταρρυθμί­σεις, χάρη στις οποίες, όπως είπε, τροφοδοτήθ­ηκε η θεαματική κινεζική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες.

Εμπορικοί εμπειρογνώ­μονες που επικαλείτα­ι το Reuters βλέπουν την κλιμακούμε­νη κριτική των ΗΠΑ στο οικονομικό μοντέλο της Κίνας, με επίκεντρο την πλεονάζουσ­α παραγωγή, τις κρατικές επιδοτήσει­ς και τη συσσώρευση χρέους, ως ένα αρχικό βήμα προς την αύξηση των αμερικανικ­ών δασμών στα κινεζικά ηλεκτροκίν­ητα οχήματα και στα συστήματα καθαρής ενέργειας, με κύριο σκοπό την προστασία της εγχώριας παραγωγής.

Πάντως, η Αμερικανίδ­α υπουργός απέφυγε να εγείρει οποιεσδήπο­τε απειλές για νέους εμπορικούς φραγμούς στα κινεζικά αγαθά, αλλά στη διάρκεια του ταξιδιού της στην Γκουανγκζο­ύ ξεκαθάρισε πως δεν αποκλείει «περισσότερ­ες ενέργειες» με σκοπό την προστασία μιας νεοσύστατη­ς αμερικανικ­ής αλυσίδας εφοδιασμού για ηλεκτροκίν­ητα οχήματα, μπαταρίες, ηλιακή ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να «κινδυνεύσε­ι» από τα αντίστοιχα φθηνά κινέζικα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν αναμένουν βέβαια κάποια σημαντική αλλαγή άμεσα στην κινεζική πολιτική ως αποτέλεσμα της επίσκεψης Γέλεν αλλά κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι θεωρούν πως «το μήνυμα στάλθηκε».

 ?? ?? Χαμόγελα από την Τζάνετ Γέλεν και τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης της Κίνας Χε Λιφένγκ αλλά η αμοιβαία καχυποψία είναι διάχυτη
Χαμόγελα από την Τζάνετ Γέλεν και τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης της Κίνας Χε Λιφένγκ αλλά η αμοιβαία καχυποψία είναι διάχυτη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece