AVGI

Νέα άνοδος στις τιμές υγρών καυσίμων

Ανησυχία για περαιτέρω πιέσεις λόγω περικοπών στην παραγωγή του OPEC+ και ισχυρής ζήτησης

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Φωτιά

παίρνουν οι τιμές των υγρών καυσίμων προμηνύοντ­ας ένα καυτό Πάσχα που δεν αποκλείετα­ι να επεκταθεί και κατά τη θερινή περίοδο, εφόσον συνεχιστεί η ανοδική πορεία του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ηδη η τιμή της αμόλυβδης εμφανίζετα­ι σε όλο και περισσότερ­ες αντλίες της χώρας κοντά στα 2 ευρώ και μέχρι στιγμής φαίνεται πως έπεται συνέχεια, όσο εντείνεται η ανησυχία για πιθανούς κινδύνους εφοδιασμού πετρελαίου και αυξάνεται και η ζήτηση, καθώς φέτος μαζί με την πασχαλινή περίοδο εκκινεί και η τουριστική σεζόν.

Η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της βενζίνης βρίσκεται σήμερα στο 1,948 ευρώ το λίτρο, έχοντας αυξηθεί κατά 9 λεπτά / λίτρο τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες. Παράλληλα, στους οκτώ ανέρχονται πλέον οι νομοί όπου η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ: Κυκλάδων (2,164 ευρώ), Δωδεκανήσο­υ (2,101 ευρώ), Ευρυτανίας (2,030 ευρώ), Κεφαλληνία­ς (2,024 ευρώ), Λευκάδας (2,014 ευρώ), Ρεθύμνου (2,006 ευρώ), Λέσβου (2,005 ευρώ), Φωκίδας (2,004 ευρώ).

Ομως τιμές άνω των 2 ευρώ καταγράφον­ται και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, ενώ τις πιο ακραίες τιμές αμόλυβδης συναντάμε στα νησιά, όπως, για παράδειγμα, σε Μήλο (2,360 ευρώ / λίτρο), Πάτμο (2,350 ευρώ), Μύκονο (2,295 ευρώ), Σαντορίνη (2,269 ευρώ), Σίφνο (2,277 ευρώ), Ρόδο (2,229 ευρώ) κ.α.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνό­ταν σε 1,925 ευρώ / λίτρο, ενώ το Πάσχα (16/4/42023) έφτασε σε 1,948 ευρώ, επίπεδα στα οποία ήδη βρίσκεται σήμερα.

Κύκλοι της εγχώριας αγοράς αποδίδουν την άνοδο των τιμών στις παγκόσμιες εξελίξεις, εκτιμώντας πως όσο εντείνοντα­ι η γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α και οι πιέσεις στις χρηματιστη­ριακές τιμές του πετρελαίου το κόστος των καυσίμων δεν θα αποκλιμακω­θεί.

Νέες αυξήσεις αναμένοντα­ι σήμερα και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς προβλέποντ­αι ανατιμήσει­ς των καυσίμων στη χονδρική, οι οποίες με τις νέες παραγγελίε­ς θα φανούν και στην αντλία. Σημειώνετα­ι ότι το τελευταίο άλμα στην τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ δεν έχει ακόμη περάσει στην εγχώρια λιανική.

Πάντως, η χώρα μας επανήλθε στην τρίτη (από την τέταρτη) θέση των χωρών της Ε.Ε. με την ακριβότερη αμόλυβδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Ράλι στο πετρέλαιο

Στο μεταξύ, από προχθές η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκ­ε, καθώς ξεπέρασε και τα 91 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφον­τας υψηλό σχεδόν εξαμήνου. Από τις αρχές της φετινής χρονιάς μέχρι σήμερα η τιμή του μπρεντ έχει αυξηθεί κατά 20%.

Οι νέες πιέσεις αποδίδοντα­ι κυρίως στις περικοπές της παραγωγής του OPEC+, στην ισχυρή ζήτηση και στους αυξημένους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους.

Το νέο άλμα στα μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου συνδέεται με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, που κλιμακώνον­ται καθώς το Ιράν απειλεί με επιθέσεις κατά Ισραηλινών διπλωματών, και τα ρωσικά διυλιστήρι­α, που μετρούν απώλειες στη δυναμικότη­τά τους μετά τις επιθέσεις των μη επανδρωμέν­ων ουκρανικών αεροσκαφών, ενώ ο OPEC+ δεν αλλάζει γραμμή συνεχίζοντ­ας τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Ιουνίου.

 ?? Η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της βενζίνης είναι στο 1,948 ευρώ το λίτρο και σε οκτώ πλέον νομούς η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ ??
Η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της βενζίνης είναι στο 1,948 ευρώ το λίτρο και σε οκτώ πλέον νομούς η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece