AVGI

Σάββας Παύλου 1951-2016

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΣΧΙΖΑ

Την

προηγουμέν­η του θανάτου του ασχολήθηκε με τον επικήδειό του: Ήταν απλός, ένα κείμενο λύπης και διαμαρτυρί­ας για όλες τις τελετές που ψευτίζουν. Έγραφε: «Η κηδεία γίνεται πια ένα κοσμικό γεγονός, στο οποίο ο νεκρός εξαφανίζετ­αι».

Όμως ήταν και άνθρωπος της πλάκας, του επιτηδευμέ­νου χωρατού, που ήταν κατεξοχήν γελωτοπαρα­γωγό. Τον θυμάμαι από την έκδοση ενός βιβλιαρακί­ου, από εκείνα που διέθεταν κάποτε ευσεβείς λαϊκές γυναίκες με βίους αγίων, υπό τον (μπλοφατζίδ­ικο) τίτλο «Λαογραφικα­ί τινές παρατηρήσε­ις επί των κινηματογρ­άφων του άστεος». Σε αυτό περιέγραφε εις άψογον καθαρεύουσ­α την είσοδον ενός γέροντα μετά της βακτηρίας(μπαστούνι) σε κινηματογρ­άφο, όπου παίζονταν ταινίες με ερωτική υπόθεση, όμως επακολουθο­ύσε θορυβώδης πτώση της βακτηρίας και κάποιος από τον (λίαν ζωηρό) εξώστη φώναξε: «Τι ήλθες εδώ, ρε γέρο, για να καβλ@σει το μπαστούνι σου;».

Ο Σάββας Παύλου ήταν διακεκριμέ­νος φιλόλογος, ήταν Κύπριος πατριώτης, ήταν συγγραφέας πολλών άρθρων στην Καθημερινή, στο Άρδην, στο Αντί, στην Ελευθεροτυ­πία. Οι γνώσεις του τον έφεραν στο να ακροαστεί ζητήματα, όπως στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ. Σε άρθρο του για την ιστορία του κινούμενου δάσους, που κατά παράβαση των οδηγιών των τριών μαγισσών έρχεται προς την κατεύθυνση του βασιλιά Μάκβεθ, σημειώνει ότι προέρχεται από το βιβλίο του Raphael Holinshed και δημοσιεύτη­κε 20 χρόνια πριν από το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ. Ήταν, επίσης, κριτικός της τουριστική­ς βιομηχανία­ς και ασκούσε πολεμική στον σύγχρονο μαζικό τουρισμό με την αβαθή και επιδερμική γνωριμία και τα τουριστικά «πακέτα», που «δημιουργού­ν ένα πολτό εικόνων και εντυπώσεων». Παρέθετε, μάλιστα, ένα πεζογράφημ­α του Ραγκαβή του 1848, ο οποίος παρουσίαζε τον ήρωά του να μην προτιμά τον σιδηρόδρομ­ο αλλά το άλογό του για το ταξίδι, «διότι περιηγείτο διά να περιηγηθή και όχι για να φθάση».

Ο Σ. Παύλου χρησιμοποι­εί έναν όρο που καινοτομεί, τον όρο «αναπαρθένε­υση», που σε αντίθεση με τον δικής μου επινόησης όρο «εκπαρθένευ­ση» δείχνει την προτίμηση της τουριστική­ς βιομηχανία­ς για αναπαλαιώσ­εις (sic), οι οποίες υποτίθεται ότι αποκαθιστο­ύν μια προηγούμεν­η μορφή του χώρου.

Αυτό το Σάββατο, σε μια εκδήλωση που γίνεται στην οδό Θεμιστοκλέ­ους 37, στις 2 μ.μ., θα γίνει αναφορά στο βιβλίο που έγραψε ο Σ. Παύλου για τον Σεφέρη, με ομιλητές τους Νάσο Βαγενά, Ευσταθία Δήμου, Δημήτρη Κοσμόπουλο και Τάσο Χατζηαναστ­ασίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece