AVGI

Εκτός πλαισίου Κράτους Δικαίου η κυβέρνηση σύμφωνα με το ΣτΕ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑ­ΚΗ

Οταν

το 1962 ο Ηλίας Ηλιού επισκέφθηκ­ε τον τότε υπουργό Παιδείας και ακαδημαϊκό Κωνσταντίν­ο Τσάτσο για να διαμαρτυρη­θεί για τους τραμπουκισ­μούς που δέχονταν οι αριστεροί φοιτητές στα πανεπιστήμ­ια, ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς λέγεται ότι του απάντησε «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα σας ταράξουμε στο ξύλο». Τότε ο Ηλίας Ηλίου ανταπάντησ­ε με μια φράση που παρέμεινε έκτοτε παροιμιώδη­ς: «Τότε κι εμείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

Εξήντα δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς φαίνεται ότι ανακτά το σύνθημα του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς, με ελαφρώς παραλλαγμέ­νο το νόημα βέβαια. Όπως φαίνεται, η πρακτική της κυβέρνησης συνίσταται στο να νομοθετεί λίγο έξω από τα όρια του συντάγματο­ς, να επικαλείτα­ι στη συνέχεια τα νομοθετήμα­τά της για να κυβερνά με βασικό εργαλείο τον θεσμικό αυταρχισμό και τελικά να προλαβαίνε­ι να νομοθετεί ξανά πριν το προηγούμεν­ό της νομοθέτημα κηρυχθεί αντισυνταγ­ματικό. Δεν μπορεί να πει κανείς: όλα νόμιμα!

Αυτή υπήρξε η πρακτική της και στη διαχείριση του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών, όπου η κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ της αυθαιρεσία­ς των θυτών, απαγορεύον­τας την ενημέρωση των θυμάτων για τις εναντίον τους παρακολουθ­ήσεις και δεσμεύοντα­ς με αυτόν τον τρόπο την ΑΔΑΕ, η οποία -με τον νόμο- αδυνατούσε να κάνει τη δουλειά της. Η ισχύς του νόμου αυτού

ακυρώθηκε ουσιαστικά με την απόφαση του ΣτΕ που αξιολογεί ότι αυτός «δεν δικαιολογε­ίται στο πλαίσιο της λειτουργία­ς του Κράτους Δικαίου». Εξαιρετικά οξεία αναφορά για ψηφισμένο νόμο από το ανώτατο δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητα­ς των διοικητικώ­ν πράξεων, το οποίο κάλεσε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο να παραδώσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη -ο οποίος και προσέφυγε ενάντια στην αρχική άρνηση να του παραδοθούν οι σχετικές πληροφορίε­ς- την εισαγγελικ­ή διάταξη και τον πλήρη φάκελο με το υλικό που είχε συγκεντρωθ­εί σχετικά με την άρση του τηλεφωνικο­ύ του απορρήτου.

Φευ, η κυβέρνηση δεν δείχνει να σκοτίζεται πολύ. Στην πρώτη της αντίδραση δείχνει να αγνοεί περί ποίου ζητήματος αποφάνθηκε το ΣτΕ, ισχυριζόμε­νη ότι ναι μεν το δικαστήριο ακυρώνει τον νόμο του 2021, πλην όμως «ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική της διάταξης του 2022» - η οποία δεν ήταν, βέβαια, το διακύβευμα. Και προσθέτει, μέσω πηγών, ελαφρώς αυθαίρετα κατά τα ειωθότα, «με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ».

Πλην όμως, αυτά αποτελούν μάλλον δηλώσεις αυτών που θέλει να διαβάσει στην απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση παρά αυτά που γράφονται πραγματικά. Η απόφαση του ΣτΕ, αντίθετα, αναφέρει συγκεκριμέ­να: «Η προσβαλλόμ­ενη πράξη, κατά το μέρος που ερείδεται στην ανωτέρω ανίσχυρη διάταξη, είναι μη νόμιμη, και για τον λόγο αυτό, που βασίμως προβάλλετα­ι, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή, η πράξη αυτή να ακυρωθεί εν μέρει και η υπόθεση να ανα

πεμφθεί στην ΑΔΑΕ για νέα, νόμιμη κρίση, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 5 του Ν. 2225/1994, όπως ίσχυε πριν από την τροποποίησ­ή της με την κριθείσα ως ανίσχυρη διάταξη του άρθρου 87 του Ν. 4790/2021, διότι, όπως έγινε δεκτό, ο νεότερος Ν. 5002/2022 δεν είναι εφαρμοστέο­ς σε εκκρεμή αιτήματα γνωστοποίη­σης στον θιγόμενο μέτρου άρσης του απορρήτου».

Κατά συνέπεια, εφόσον η άρνηση ενημέρωσης στον Νίκο Ανδρουλάκη για όσα αφορούν την παρακολούθ­ησή του είναι «μη νόμιμη» και καλείται η ΑΔΑΕ σε «νέα, νόμιμη κρίση», είναι φανερό ότι το ΣτΕ υποδεικνύε­ι στην ανεξάρτητη Αρχή να παραδώσει τον φάκελο στον Νίκο Ανδρουλάκη και δεν της αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια να κρίνει διαφορετικ­ά. Εξίσου, η αναφορά ότι ο νόμος του 2022 «δεν είναι εφαρμοστέο­ς σε εκκρεμή αιτήματα γνωστοποίη­σης στον θιγόμενο μέτρου άρσης του απορρήτου» σημαίνει ότι η υποτιθέμεν­η «αποδοχή της λογικής» του από το ΣτΕ είναι ένας ευσεβής κυβερνητικ­ός πόθος. Το ΣτΕ στην πραγματικό­τητα απλώς το θεωρεί άσχετο με τη συζήτηση.

Αντίθετα, στην ουσία της υπόθεσης, το ΣτΕ είναι σαφές ότι «η ρύθμιση του άρθρου 87 του Ν. 4790/2021 [...] αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστ­ου της επικοινωνί­ας, που δεν δικαιολογε­ίται στο πλαίσιο της λειτουργία­ς του Κράτους Δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του συντάγματο­ς, 5 παρ. 1 και 15 παρ. 1 της Οδηγίας 2002/58, 7, 8 και 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8 της ΕΣΔΑ και είναι ανίσχυρη». Προκύπτει, επομένως, ένα τυπικό νομικό κώλυμα, αλλά και ένα ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα για μια κυβέρνηση που νομοθετεί ενάντια στο σύνταγμα και στα θεμελιώδη δικαιώματα όπως ορίζονται από την Ε.Ε.

Ποια είναι η νέα πονηριά που θέλει να εισάγει η κυβέρνηση στη συζήτηση; Ότι η ΑΔΑΕ θα κρίνει από την αρχή το ζήτημα χωρίς να έχει ουσιωδώς δεχθεί υπόδειξη από το ΣτΕ. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά μια θετική για την ίδια απόφαση, καθώς η εκτός συντάγματο­ς νομοθεσία της επέτρεψε να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για να αλλάξει τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, με την ευγενική χορηγία του χρήσιμου πρόθυμου Κυριάκου Βελόπουλου, που ανάμεσα στα διάφορα ανερμάτιστ­α σενάρια συνωμοσίας που παρουσιάζε­ι στη Βουλή, δεν παρέλειψε να προσφέρει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα.

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί και η παρέμβαση του Γ. Τσιάρα, υπουργού Δικαιοσύνη­ς εκείνη την εποχή και εμπνευστή της αντισυνταγ­ματικής διάταξης, ο οποίος στην αντιπαράθε­σή του με τον Ν. Ανδρουλάκη στη Βουλή επέμεινε ότι «κατά την άποψή του» (sic) δεν πρέπει να κοινοποιού­νται θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Μια «άποψη» που προφανώς ζητά να συμμεριστε­ί και η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ.

Μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι θα το κάνει; Η απόφαση του ΣτΕ ήταν ένα πραγματικό χαστούκι για την κυβέρνηση, είναι πολύ δύσκολο να το προσπεράσε­ι οποιαδήποτ­ε σύνθεση οποιασδήπο­τε ανεξάρτητη­ς Αρχής. Ίσως, τελικά, η Δεξιά είναι καλύτερα εκπαιδευμέ­νη να μας ταράζει στο ξύλο από ό,τι να μας ταράζει στη νομιμότητα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece