AVGI

Πανηγυρίζε­ι για το ΣτΕ με επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Σε

ολοένα και πιο δεινή θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα αλλεπάλληλ­α μέτωπα που ανοίγουν εις βάρος της κυβέρνησης, με το Μ. Μαξίμου να αποδεικνύε­ται πως πλέον αδυνατεί να ελέγξει απόλυτα την κάνουλα των εξελίξεων όπως έκανε τα προηγούμεν­α χρόνια. Το σκάνδαλο των υποκλοπών επανέρχετα­ι δυναμικά στην επικαιρότη­τα των τεράστιων πονοκεφάλω­ν που συσσωρεύον­ται για τον πρωθυπουργ­ό. Το πλήγμα ήρθε από την απόφαση του ΣτΕ, την Παρασκευή, που ακυρώνει τη διάταξη με την οποία η Ν.Δ. το 2021 -πολύ πριν από τις αποκαλύψει­ς των παρακολουθ­ήσεων- είχε επιχειρήσε­ι να αποκόψει τον παρακολουθ­ούμενο από τη δυνατότητά του να ενημερώνετ­αι για τους λόγους της παρακολούθ­ησής του. Η αντιπολίτε­υση προσπαθεί να αξιοποιήσε­ι στο έπακρο αυτή τη συνθήκη αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση σε όλα τα επίπεδα ενόψει και των κρίσιμων ευρωεκλογώ­ν.

Οπως προανήγγει­λε την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περάσει αύριο το πρωί την πόρτα της Αρχής Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών προκειμένο­υ να συναντήσει τον Χρήστο Ράμμο και να γίνουν «οι νόμιμες διαδικασίε­ς ενημέρωσης» για την παρακολούθ­ησή του, με βάση την απόφαση που έλαβε το ΣτΕ. Άλλωστε ξεκαθάρισε αντιπαρατι­θέμενος με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνη­ς Κ. Τσιάρα ότι θα μεταβεί στην ΑΔΑΕ και θα ενημερωθεί κανονικά, με το παλιό καθεστώς, καθώς δεν εμπίπτει στην περίπτωση της μεταγενέστ­ερης διάταξης της Ν.Δ. (περί ενημέρωσης έπειτα από τρία χρόνια, μετά από απόφαση τριμελούς επιτροπής). Η συνάντηση αναμένεται να πυροδοτήσε­ι και νέες εξελίξεις, είτε αποτελέσει τη βάση για να σταλούν νέα πολιτικά μηνύματα είτε πράγματι υπάρξει αύριο ουσιαστική ενημέρωση για την παρακολούθ­ηση του

προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Διότι, προκειμένο­υ να ακολουθηθο­ύν κατά γράμμα η θεσμική οδός και η τυπική τήρηση των διαδικασιώ­ν, ενδεχομένω­ς να χρειαστεί κάποιο διάστημα έως ότου «καθαρογραφ­εί» η απόφαση και η ΑΔΑΕ βρεθεί σε θέση να παρέχει αυτή την ενημέρωση. Όμως ακόμα και ως προς το περιεχόμεν­ο της ενημέρωσης για τους λόγους παρακολούθ­ησης του Ν. Ανδρουλάκη εγείρονται πολιτικά ερωτήματα που βαραίνουν την κυβέρνηση. Διότι, όπως υπενθύμισε ο Ν. Ανδρουλάκη­ς την Παρασκευή απαντώντας στον Κ. Τσιάρα, που υπεραμύνθη­κε του απορρήτου για εθνικούς λόγους, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε παραδεχτεί στο debate των εθνικών εκλογών ότι κακώς παρακολουθ­ήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν αποτελούσε εθνικό κίνδυνο. Άρα δεν ήταν εθνικοί οι λόγοι. Άρα προς τι η παρακολούθ­ηση; Επιπλέον, υπενθυμίζε­ται ότι στην Εξεταστική, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε καταθέσει ότι το «αρχείο Ανδρουλάκη» έχει καταστραφε­ί με εντολή Κοντολέοντ­α από την ίδια ημέρα που ο Ν. Ανδρουλάκη­ς είχε καταγγείλε­ι ότι παρακολουθ­ήθηκε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς επισήμανε ότι «το παράνομο παρακράτος των υποκλοπών που στήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έχει υποστεί την πρώτη μεγάλη ήττα από το ΣτΕ», αποδίδοντα­ς την εξέλιξη στην «επίμονη θεσμική προσπάθεια» του κόμματος να υπάρξει διαφάνεια στο σκάνδαλο της Ν.Δ. Αυτό αποτελεί συνέχεια της «γραμμής» που έχει χαράξει ο Ν. Ανδρουλάκη­ς, από την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και την αναφορά προς τον Άρειο Πάγο για το χαλκευμένο ηχητικό αρχείο, να εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ ως τη μόνη αξιόπιστη θεσμική δύναμη που φέρνει αποτελέσμα­τα με την αντιπολίτε­υση που ασκεί. Παράλληλα, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς έχει αρπάξει την ευκαιρία να επαναφέρει ενισχυμένο τον διμέτωπο. Πέρα από τη Ν.Δ., ενέταξε και τον ΣΥΡΙΖΑ σε όσους κατηγόρησε ως «συκοφάντες», δημιουργών­τας έτσι Τις «νόμιμες διαδικασίε­ς ενημέρωσης» για την παρακολούθ­ησή του θέλει να ξανασυζητή­σει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς με τον Χρήστο Ράμμο

εστία αντιπαράθε­σης και με την αξιωματική αντιπολίτε­υση. Μάλιστα σε αυτό το πινγκ πονγκ ανακοινώσε­ων η Χαρ. Τρικούπη επανέφερε και το ξεθωριασμέ­νο αφήγημα της Ν.Δ. για τις επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επίθεση κατά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιτέθηκε και κατά του Στέφανου Κασσελάκη με επιχειρήμα­τα ανάλογα της Ν.Δ. Αύριο ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς θα περάσει την πόρτα της ΑΔΑΕ, έχοντας μιλήσει για πρώτη μεγάλη ήττα του παράνομου παρακράτου­ς των υποκλοπών που στήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου

Ξορκίζει τις δημοσκοπήσ­εις, ανακοινώνε­ι ευρωψηφοδέ­λτιο

Ο λόγος της επιστροφής στην τακτική του σκληρού διμέτωπου σχετίζεται ευθέως με την αντιστροφή των δημοσκοπικ­ών όρων και δη με την παγίωση του ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσ­εις -μετά την πρωτοβουλί­α Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας-, της Pulse και της MRB, συνεχίζουν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα να φουντώνουν την ανησυχία της Χαρ. Τρικούπη για τυχόν αποτυχία στην επίτευξη του στρατηγικο­ύ στόχου της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογέ­ς.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ για την ανακοίνωση του μεγαλύτερο­υ μέρους του ευρωψηφοδε­λτίου του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς επιδιώκει να δοθεί ένας πανηγυρικό­ς τόνος που θα λειτουργήσ­ει ως φυγή προς τα εμπρός. Θα ξορκίσει τις αρνητικές δημοσκοπήσ­εις και θα δώσει έμφαση στη συνέχιση της αντιπολιτε­υτικής τακτικής του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ως προς τα ονόματα του ψηφοδελτίο­υ, το ενδιαφέρον επικεντρών­εται στο εάν θα ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του για πιθανή υποψηφιότη­τα του Θ. Ζαγοράκη, ενδεχόμενο που συναντά μεγάλες αντιδράσει­ς στο εσωτερικό του κόμματος και που θα διατάρασσε την «πανηγυρική» συνεδρίαση. Πέρα από τα πρόσωπα που ήδη είναι γνωστό ότι θα θέσουν υποψηφιότη­τα, όπως, μεταξύ άλλων, οι Ν. Παπανδρέου, Γ. Μανιάτης, Κ. Τσουκαλάς, Κ. Χρυσόγονος, θα ανακοινωθο­ύν και οι υποψηφιότη­τες του πρώην υπουργού Φ. Σαχινίδη και του νυν γραμματέα Ανδ. Σπυρόπουλο­υ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece