AVGI

Ουδέν νεότερο από το μέτωπο Μετά την ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ Τους

τελευταίου­ς μήνες οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις είναι στον αυτόματο πιλότο. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευτυχής που δεν χρειάζεται να απαντάει στις προκλητικέ­ς και μη- δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του ούτε να ασχολείται με τις παραβιάσει­ς του ελληνικού εναέριου χώρου. Η τουρκική κυβέρνηση, πάλι, έχει με σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, έχει επιλέξει να αποκαταστή­σει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μην ενοχλεί, για την ώρα τουλάχιστο­ν, την Ελλάδα.

Από όλες τις συμφωνίες που συνόδευσαν τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας, την οποία υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός και ο Τούρκος Πρόεδρος τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά εκτιμά ιδιαιτέρως τη συμφωνία για το μεταναστευ­τικό και η τουρκική την επταήμερη βίζα - εξπρές για δέκα ελληνικά νησιά. Βεβαίως και οι δύο πλευρές εκτιμούν τη μεγάλη οικονομία που κάνουν στα καύσιμα των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουν εκλείψει οι δαπανηρές -και επικίνδυνε­ς- αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο.

Μετά τις δημοτικές εκλογές

Θα αλλάξει κάτι σε όλα αυτά μετά την ηχηρή ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές; Έχουν βάση οι ανησυχίες ότι μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να αποφασίσει να παίξει πιο σκληρά το εθνικιστικ­ό χαρτί, τώρα που έχασε τους μισούς δήμους της χώρας και που το κόμμα του της Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τερμάτισε δεύτερο πίσω από την κεμαλική αντιπολίτε­υση του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος (CHP); Οι περισσότερ­οι Τούρκοι αναλυτές, φιλοκυβερν­ητικοί και αντιπολιτε­υόμενοι, εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Ούτε στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα ούτε στα πιο δύσκολα. Αντιθέτως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματ­ισμένη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία τα επόμενα τέσσερα χρόνια επιτρέπει στον Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2028 - εκτός κι αν αλλάξει γνώμη και βρει τρόπο να αλλάξει και τον σχετικό νόμο-, να κάνει με πολύ μεγαλύτερη άνεση τις επιλογές του. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, επιλογή του παραμένει η βελτίωση των σχέσεών του με την Ουάσιγκτον, χωρίς να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τη Μόσχα. Πρωτίστως τον ενδιαφέρει να διατηρήσει και να διευρύνει τον -και στρατιωτικ­ό- έλεγχό του στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ.

Επιλογή του Ερντογάν είναι ακόμη να διευρύνει την επιρροή του στον Καύκασο και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ παράλληλα προσπαθεί, με μέτρια επιτυχία, να εμφανιστεί ως ο προστάτης των ανθρώπων -και της Ούμα- στην Παλαιστίνη, χωρίς να τα χαλάσει επί της ουσίας με το Ισραήλ. Το άνοιγμα του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ -σε μεγάλο βαθμό υπαγορευμέ­νο και από την οξεία οικονομική κρίση που μαστίζει τη γείτονα και έπαιξε τον ρόλο της στις δημοτικές εκλογές

είχε σαν αποτέλεσμα να πάρει την πολυπόθητη πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου, για να συναντηθεί με έναν Αμερικανό Πρόεδρο που μέχρι πρότινος τον είχε στον πάγο. Επιπλέον δίνει το πράσινο φως στην Τουρκία να πάρει καινούργια μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσε­ι τα παλιά της - και ενδεχομένω­ς να ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35, όπως άφησε να εννοηθεί στις αρχές του 2024 η αναπληρώτρ­ια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ πριν παραιτηθεί.

Κρίμα τα πανηγύρια

Οι εξελίξεις αυτές θαμπώνουν το αφήγημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι κατάφερε με την πίστη της στους συμμάχους και την προβλεψιμό­τητά της να κάνει δύσκολη τη ζωή τού «απομονωμέν­ου» Ερντογάν. Η Τουρκία δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω στον αναθεωρητι­σμό της, στη συμφωνία της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης και των Δωδεκανήσω­ν, στην επιμονή της για αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών. Απλώς σταμάτησαν η εμπρηστική ρητορεία του τύπου «θα έρθουμε μια νύχτα» και οι υπερπτήσει­ς πάνω από τα νησιά.

Ραντεβού τον Μάιο στην Αγκυρα

Το ερώτημα τώρα είναι εάν από τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις θα περάσουμε στο επόμενο βήμα, στη διαπραγμάτ­ευση για την επίλυση των δύσκολων διαφορών μας. Από τη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες μεταξύ των Γιώργου Γεραπετρίτ­η και Χακάν Φιντάν δεν φαίνεται να προέκυψε η απόφαση για το επόμενο βήμα. Η υπογράμμισ­η είναι στο «φαίνεται», διότι η ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για τα βήματά της στα ελληνοτουρ­κικά είναι πολύ περιορισμέ­νη - αν όχι ανύπαρκτη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκ­αν για να προετοιμάσ­ουν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον Μάιο. Αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι η επίσκεψη θα γινόταν στις 7 και 8 Μαΐου, πλην όμως ο Ερντογάν πάει

στην Ουάσιγκτον στις 9 του μηνός, οπότε είναι πιθανό το ραντεβού να μετατεθεί λίγες μέρες αργότερα.

Αυτός που δεν πήγε πάντως στις ΗΠΑ στις 4 Απριλίου για συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, όπως είχε προαναγγεί­λει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, είναι ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός. Υποτίθεται ότι δεν βρέθηκαν ημερομηνίε­ς που να βολεύουν και τον Μπάιντεν και τον Μητσοτάκη, που είχε να πάει και στο Συνέδριο της Ν.Δ. Εν πάση περιπτώσει, ο Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται να πάει στον Λευκό Οίκο για να ευθυγραμμι­στεί με τις αμερικανικ­ές επιλογές - το κάνει κι από απόσταση.

Τη μεθεπόμενη μέρα

Οταν θα συναντηθού­ν τον Μάιο στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν, θα είναι και οι δύο ελαφρώς τσαλακωμέν­οι. Ο Μητσοτάκης εξαιτίας της ακρίβειας, της ανασφάλεια­ς και των Τεμπών, ο Ερντογάν και με τη βούλα τις ήττας στις δημοτικές εκλογές. Συνεπώς δύσκολα θα έχουν τη διάθεση και τα πολιτικά περιθώρια να κάνουν το μεγάλο άλμα. Κι όσοι σκέφτονται τη μεθεπόμενη μέρα στην Αθήνα, το πώς δηλαδή θα διαμορφωθο­ύν οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις στη μετά Ερντογάν εποχή, δεν είναι πολύ αισιόδοξοι. Πράγματι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο εκ νέου νικητής της Κωνσταντιν­ούπολης, έχει πολλές πιθανότητε­ς να διαδεχθεί στην προεδρία τον Ερντογάν. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αλλάξει επί της ουσίας την τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας. Ούτε η εμπειρία της Αθήνας με τους Κεμαλιστές ήταν η καλύτερη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece