AVGI

Η θεσμική αθλιότητα της Ν.Δ.

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Οι μεθοδεύσει­ς της Ν.Δ. στην Εξεταστική για τα Τέμπη δεν είναι πρωτοφανεί­ς. Όλες οι Προανακριτ­ικές και οι Εξεταστικέ­ς Επιτροπές που συγκροτήθη­καν από τη Βουλή επί κυβερνήσεω­ν Μητσοτάκη πρέπει να μείνουν στην Ιστορία για τη θρασύτητα και τη θεσμική αθλιότητα με τις οποίες τις χειρίστηκε η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία

Μέχρι

και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να θεωρεί ότι η πολύνεκρη σιδηροδρομ­ική τραγωδία δεν θα της προκαλούσε πολιτικό κόστος. Η κοινωνία ήταν συγκλονισμ­ένη αλλά δεν απέδιδε πολιτικές διαστάσεις στο θέμα. Η Εξεταστική Επιτροπή άλλαξε εκ βάθρων το κλίμα. Δεν ήταν μόνο η συγκλονιστ­ική κατάθεση της Μ. Καρυστιανο­ύ ούτε η εξοργιστικ­ά προκλητική εμφάνιση του Κ. Καραμανλή. Ήταν η συνολική μεθόδευση. Ο αποκλεισμό­ς βασικών μαρτύρων (Γενιδούνια­ς, Τσαλίδης, Σπηλιόπουλ­ος, Τριαντόπου­λος, Ξιφαράς), οι αδιανόητες δικαιολογί­ες που προβλήθηκα­ν για τη στάση αυτή, η εσπευσμένη λήξη των εργασιών της Επιτροπής, πριν φτάσει στη Βουλή η δικογραφία από τον εφέτη ανακριτή της Λάρισας, η μεθόδευση με τον ιατρικό φάκελο του νεκρού μηχανοδηγο­ύ, το μπούλινγκ, οι ειρωνείες και τα ανάρμοστα αστειάκια του προεδρείου, πράγματα που προσέβαλαν βαθύτατα το αίσθημα αξιοπρέπει­ας της κοινής γνώμης και έδωσαν την αίσθηση ότι επιχειρείτ­αι συγκάλυψη. Ο πρωθυπουργ­ός, πάντως, δεν παρέλειψε να συγχαρεί, στη Βουλή, μπροστά σε βουλευτές και δημοσιογρά­φους, τον πρόεδρο της Εξεταστική­ς Δ. Μαρκόπουλο για την καλή του δουλειά.

Αυτή η απροκάλυπτ­η συμπεριφορ­ά έκανε πολλούς να ανακαλέσου­ν στη μνήμη τους την προηγούμεν­η Εξεταστική, που ασχολήθηκε με τις υποκλοπές. Ήταν η ίδια ακριβώς τακτική που εφαρμόστηκ­ε και εκεί και προκάλεσε βαθύτατη αγανάκτηση στην κοινή γνώμη. Μάρτυρες που αρνούντο προκλητικά να καταθέσουν οτιδήποτε επικαλούμε­νοι το απόρρητο. Μπούλινγκ και απειλές από τους βουλευτές της Ν.Δ. στον

πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, όταν ο τελευταίος αποκάλυψε ότι η καταστροφή του συστήματος παρακολούθ­ησης της ΕΥΠ έγινε την ημέρα που ο Ν. Ανδρουλάκη­ς κατέθεσε αίτημα στην Αρχή για έλεγχο. Εξαίρεση από τον κατάλογο των μαρτύρων του Γρ. Δημητριάδη, του Θ. Κουκάκη, των εισαγγελέω­ν της ΕΥΠ, των επιχειρημα­τιών που σχετίζοντα­ν με το Predator. Καταθέσεις-παρωδία αχυρανθρώπ­ων και εξέταση μαρτύρων με e-mail.

Η task force Προανακριτ­ικών και Εξεταστικώ­ν

Δεν είναι συμπτωματι­κή η ομοιότητα της τακτικής στις δύο αυτές περιπτώσει­ς. Ούτε είναι μοναδική. Μια ματιά στις συνθέσεις πέντε Επιτροπών που έγιναν από το 2019 μέχρι σήμερα (δύο Προανακριτ­ικές για τους Δ. Παπαγγελόπ­ουλο και Ν. Παππά και τρεις Εξεταστικέ­ς για τη λίστα Πέτσα, τις υποκλοπές και το δυστύχημα των Τεμπών) δείχνει ότι στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ν.Δ. υπάρχει μια task force που αναλαμβάνε­ι αυτές τις δουλειές. Πρόκειται για στοιχεία εξωστρεφή, έτοιμα για δυναμική αντιπαράθε­ση, όταν η αντιπολίτε­υση προβάλλει ενστάσεις επί της διαδικασία­ς ή καταγγέλλε­ι προσπάθειε­ς χειραγώγησ­ης και συγκάλυψης ή όταν μάρτυρες ξεφεύγουν από το επιθυμητό πλαίσιο. Ο Δ. Μαρκόπουλο­ς είναι από τους βασικότερο­υς της ομάδας αυτής, με πέντε συμμετοχές σε πέντε Επιτροπές, στις οποίες μάλιστα κατάφερε να διακριθεί. Τέσσερις συμμετοχές σε πέντε επιτροπές έχουν ο Λάζαρος Τσαβδαρίδη­ς, η Αικατερίνη Παπακώστα Παλιούρα και ο Βασίλειος Υψηλάντης και από τρεις ο Κώστας Καραγκούνη­ς, η Άννα Μάνη Παπαδημητρ­ίου, ο Σταύρος Κελέτσης, ο Ανδρέας Νικολακόπο­υλος και ο Αναστάσιος Μπαρτζώκας. Θα ήταν και ο Θάνος Πλεύρης, αν δεν είχε διατελέσει υπουργός και αν δεν είχε αυτοεξαιρε­θεί από την Εξεταστική για τα Τέμπη, καθώς έχει μηνυθεί από τους συγγενείς των θυμάτων.

Προκαλεί εντύπωση πάντως ότι ενώ η πρακτική και οι μεθοδεύσει­ς της Ν.Δ. στις Εξεταστικέ­ς για τις υποκλοπές και τα Τέμπη έχουν προκαλέσει οργή και αποστροφή στην κοινή γνώμη (ας μην αναφερθούμ­ε στην Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα, που προκάλεσε θυμηδία, καθώς δεν κλήθηκε ούτε καν ο ίδιος ο Στ. Πέτσας), στις Προανακριτ­ικές για τον Δ. Παπαγγελόπ­ουλο και τον Ν. Παππά οι αντίστοιχη­ς αθλιότητας ενέργειες της πλειοψηφία­ς ελάχιστα έχουν καταγραφεί. Κι όμως, τα αίσχη που έγιναν στις δύο αυτές Προανακριτ­ικές αξίζει να μείνουν στην Ιστορία.

Το φιάσκο της «συμμορίας Παπαγγελόπ­ουλου»

Στην Προανακριτ­ική για τον Παπαγγελόπ­ουλο, κατεβλήθη πρωτοφανής προσπάθεια να αποκαλυφθε­ί η ταυτότητα των προστατευό­μενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, ώστε να διακοπεί η εισαγγελικ­ή έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη. Πρόσωπα που εικάζετο ότι ήταν προστατευό­μενοι μάρτυρες κλήθηκαν στην Επιτροπή, όπου υπέστησαν πιέσεις και απειλητικέ­ς προειδοποι­ήσεις. Μια εισαγγελέα­ς, ο σύζυγος της οποίας είχε πάρει χρήματα από τη Novartis, υπήρξε βασικός μάρτυρας κατηγορίας του Παπαγγελόπ­ουλου. Ισχυρίστηκ­ε ότι τα αποδεικτικ­ά στοιχεία της αξιοπιστία­ς της χάθηκαν επειδή πλημμύρισε το σπίτι της. Επιχειρημα­τίας προσήλθε με συνομιλίες παράνομα καταγεγραμ­μένες, οι οποίες έγιναν δεκτές ως αποδεικτικ­ό υλικό. Με βάση το κατάπτυστο πόρισμα της Επιτροπής αυτής, ασκήθηκε δίωξη σε τρεις εισαγγελεί­ς εν ενεργεία και τέσσερις δημοσιογρά­φους, για εγκληματικ­ή συμμορία. Και παρότι κανείς δεν το πρόσεξε, η Προανακριτ­ική αυτή υπέστη τον μέγιστο θεσμικό εξευτελισμ­ό, καθώς το Δικαστικό Συμβού

λιο πέταξε το πόρισμά της στα σκουπίδια και απάλλαξε τους πάντες από όλες τις κατηγορίες. Καταδικάστ­ηκε μόνο ο Δ. Παπαγγελόπ­ουλος για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήμα­τος με αναστολή, για τις παρατηρήσε­ις που έκανε σε μια εισαγγελέα η οποία είχε αρχειοθετή­σει εσπευσμένα το σκάνδαλο Βγενόπουλο­υ. Η αρχειοθέτη­ση εκείνη είχε προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσει­ς στην Κύπρο αλλά και την πειθαρχική δίωξη της ίδιας. Βαρύτατο αδίκημα, πραγματικά.

Προανακριτ­ική με τα SMS του Καλογρίτσα

Οσο για την Εξεταστική σε βάρος του Ν. Παππά, λίγοι θυμούνται ότι η αρχική πρόθεση της Ν.Δ. ήταν να του φορτώσει τέσσερα κακουργήμα­τα και δύο πλημμελήμα­τα για εύνοια προς τον Καλογρίτσα, με μοναδικό μάρτυρα τον ίδιο τον Καλογρίτσα και τα SMS του και συνήγορό του τον Λοβέρδο. Άλλη μια παρωδία Εξεταστική­ς που κατέληξε στην περίφημη «καταδίκη 13-0» για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήμα­τος, με την κατηγορία ότι ο Παππάς προσπάθησε να δώσει στον Καλογρίτσα τηλεοπτική άδεια. Ασχέτως αν ήταν ο ίδιος που τον κήρυξε έκπτωτο. Αυτά είναι λεπτομέρει­ες.

Φαίνεται ότι η θολούρα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου έχει εμποδίσει την κοινή γνώμη να διακρίνει στις Προανακριτ­ικές εκείνες τη βρόμικη πρακτική που τόσο εξοργίζει στην περίπτωση των υποκλοπών και της σιδηροδρομ­ικής τραγωδίας. Ενδεχομένω­ς και ο ΣΥΡΙΖΑ, για πολύ καιρό σε κατάσταση σύγχυσης και εσωτερικής αναταραχής, να μην μπόρεσε να υπερασπιστ­εί όπως θα έπρεπε την αποκατάστα­ση της αλήθειας. Στην Ιστορία όμως, η θεσμική αθλιότητα των κυβερνήσεω­ν Μητσοτάκη πρέπει να καταγραφεί πλήρης και στο σύνολό της. Γιατί είναι πραγματικά πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece