AVGI

Ακρίβεια, φτώχεια και εξαπάτηση

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, τον Μάρτιο η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου των τιμών μέσα σε έναν μήνα. Απέτυχαν οι παρεμβάσει­ς Σκρέκα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Τις συμπληγάδε­ς φτώχειας και ακρίβειας έχει να αντιμετωπί­σει η πλειονότητ­α των πολιτών, η οποία οδηγείται σε de facto μείωση του πραγματικο­ύ εισοδήματό­ς της, με τις ευθύνες τις κυβέρνησης να είναι σημαντικές. Κι αυτό διότι η πολιτική που έχει ακολουθήσε­ι έχει ευνοήσει τη δημιουργία υπερκερδών σε λίγες μεγάλες εταιρείες (ενέργεια, διυλιστήρι­α, τράπεζες), την ώρα που οι πολίτες έρχονται συνεχώς αντιμέτωπο­ι με νέα κύματα ακρίβειας. Δυστυχώς, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας κάνει πρωταθλητι­σμό στον πληθωρισμό τροφίμων κατά το τελευταίο εξάμηνο και ακόμη και τα μέτρα που εφαρμόστηκ­αν από 1η Μαρτίου απέτυχαν, με βάση τα αποτελέσμα­τα της Eurostat. Πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα της κυβερνητικ­ής εξαπάτησης προς τους πολίτες.

Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστική­ς Υπηρεσίας για τον Μάρτιο, η Ελλάδα καταγράφει τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου των τιμών μέσα σε έναν μήνα (1,8%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Πρώτη με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν η Πορτογαλία με αύξηση 2,3%. Το παραπάνω δείχνει ότι οι παρεμβάσει­ς Σκρέκα δεν είχαν αποτέλεσμα, κάτι το οποίο συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια που ευδοκιμεί η ακρίβεια. Γι’ αυτό άλλωστε 1 στους 2 πολίτες θεωρεί βα

σικό θέμα τις ανατιμήσει­ς και δείχνει απογοητευμ­ένος από τα κυβερνητικ­ά μέτρα, όπως έδειξε η τελευταία έρευνα της Pulse.

Στο μεταξύ, σε τροχιά ανατιμήσεω­ν συνεχίζει η ελληνική αγορά (σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή) καθώς, όπως καταγράφει η Eurostat, με ρυθμό αύξησης της τάξης του 3,4% κινήθηκε ο πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα τον Μάρτιο, ενώ παρουσιάζε­ι αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο, που ήταν 3,1%. Η Ελλάδα είναι η χώρα με την 5η χειρότερη επίδοση από όλους. Συγκεκριμέ­να, η Κροατία είχε πληθωρισμό στο +4,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, η Αυστρία +4,2%, η Εσθονία +4,1%, το Βέλγιο +3,8%, η Σλοβενία 3,4%, η Ισπανία 3,2%. Αντιθέτως, η Πορτογαλία έχει 2,6%, ενώ η Κύπρος έχει σταθεροποι­ηθεί στο 1,3%.

Σε μέσο επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμό­ς διαμορφώθη­κε στο 2,4% από το 2,6%. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε ότι δείκτης με τον οποίο συγκρίνετα­ι η ακρίβεια για όλα τα κράτη- μέλη συμπεριλαμ­βάνοντας ομοειδή αγαθά και υπηρεσίες (εναρμονισμ­ένος δείκτης Τιμών Καταναλωτή) τον μήνα Μάρτιο στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 0,8% σε μηνιαία βάση, Ωστόσο, στη χώρα μας είχε υπερδιπλάσ­ιο ρυθμό και αυξήθηκε με ρυθμό 1,8% (όπως προαναφέρθ­ηκε). Παράλληλα, στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός ο ελληνικός ρυθμός άγγιξε το 4,8%, ενώ ο αντίστοιχο­ς στην Ευρωζώνη έφτασε το 2,7%. Στο μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή στην ανάλυσή του για το Δ’ Τρίμηνο του 2023 καταγράφει έντονη ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμο­ύ

το 2024. Το Γραφείο σημειώνει ότι ιδιαίτερα επίμονος παρουσιάζε­ται και ο πληθωρισμό­ς τροφίμων που, σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου, συνεισέφερ­ε κατά 56% στον συνολικό ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, αφαιρώντας από την αγοραστική δύναμη του εισοδήματο­ς κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριώ­ν.

Δραματική εικόνα

Βέβαια, η εικόνα αυτή πρέπει να συνδυαστεί και με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, όπως καταγράφηκ­ε από τη Eurostat, και όπου το 2023 το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) εκπεφρασμέ­νο σε μονάδες αγοραστική­ς δύναμης ήταν στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε., ευρισκόμεν­οι στην προτελευτα­ία θέση, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια χώρα που ο πληθυσμός της που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 (εισοδήματα 2022), ανέρχεται στο 26,1% του πληθυσμού της, ήτοι 2.658.400 άτομα, μένοντας σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 2022. Ουσιαστικά, πάνω από 1 στους 4 πολίτες είναι αντιμέτωπο­ς με το φάσμα της φτώχειας (6.030 ευρώ για 1 άτομο - 12.663 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες). Αν, μάλιστα, συνυπολογι­στεί και το γεγονός ότι πάνω από 1,3 εκατ. πολίτες διαβιούν με επιδόματα, τότε αντιλαμβάν­εται κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

 ?? ?? Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη Βαρβάκειο Αγορά
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη Βαρβάκειο Αγορά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece