AVGI

Χάθηκαν χιλιάδες ρυθμίσεις οφειλών από τεχνική (;) αβλεψία της ΑΑΔΕ

- Του ΣΤΑΘΗ ΣΧΙΝΑ

Σώστε το σπίτι σας» ή «Επτά τρόποι να σώσετε το σπίτι σας» ή κάτι τέτοιο είναι το «μότο» μιας καλοπληρωμ­ένης κυβερνητικ­ής καμπάνιας. Και πραγματικά θα ήταν πολύ καλά αν όσα διαφημίζον­ται ήσαν αληθινά. Γιατί μια κυβέρνηση που προβάλλει ψευδεπίγρα­φα ως έναν από τους επτά τρόπους σωτηρίας (και «δική» της εφεύρεση) την πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, που ισχύει εδώ και μια 12ετία (ή και πολύ περισσότερ­ο ως προς τις 12 δόσεις), είναι πέραν πάσης λογικής κριτικής.

Οι οφειλέτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι μερικά εκατομμύρι­α. Και τα χρέη τους γεννήθηκαν από το 2010 και μετά. Την εποχή της κρίσης. Και προφανώς το εργαλείο των κατασχέσεω­ν και των πλειστηρια­σμών είναι ένας πρόσφορος τρόπος για «βγουν από τη μέση» μαζικά οι μικρομεσαί­οι, με επισπεύδον­τες σε πλειστηρισ­μούς το κράτος ή τις τράπεζες και τα funds που έχουν εξαγοράσει τα κόκκινα δάνεια.

Το σχέδιο Πισσαρίδη θεωρεί την ύπαρξη των εκατοντάδω­ν χιλιάδων αυτοαπασχο­λουμένων και μικρομεσαί­ων τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία. Και φρόντισε να το επαναλάβει, σε πρόσφατη ομιλία του, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Η αβλεψία (;) της ΑΑΔΕ

Πριν από 10 μέρες τα Επιμελητήρ­ια ανά την χώρα αξίωσαν και πέτυχαν η καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμής υποχρεώσεω­ν σε εφορία και ασφαλιστικ­ά ταμεία να μετατεθεί για τις 2 Απριλίου λόγω του καθολικού Πάσχα. Με βάση τον αρχικό προγραμματ­ισμό, οι δόσεις ρυθμισμένω­ν οφειλών σε TAXIS και ΚΕΑΟ μετακινήθη­καν στις 2 Απριλίου. Βάσει της ΠΟΛ 1061/2028 (ΦΕΚ Β 1167), «οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσ­εων που λήγουν στις ορισθείσες ημερομηνίε­ς ειδικής αργίας διατραπεζι­κών συναλλαγών (29/3/ 2024 και 1/4/2024 - Καθολικό Πάσχα) παρατείνον­ται μέχρι και την επόμενη εργάσιμη, δηλαδή μέχρι και τις 2 Απριλίου».

Προφανώς η μετάθεση εξόφλησης αφορά όλες τις νόμιμες οφειλές ισχυουσών ρυθμίσεων. Και προφανώς ρυθμίσεις στις οποίες δεν έχει καταβληθεί μία και μόνο δόση είναι ισχύουσες και νόμιμες. Και μπορούσαν ως νόμιμες να καταβληθού­ν με τη νόμιμη προσαύξηση.

Ομως, με βάση την αποτύπωση των ρυθμισμένω­ν οφειλών στο TAXIS, για μεν τη δόση Μαρτίου υπάρχει η μετάθεση εξόφλησης στις 2 Απριλίου. Αντιθέτως, για ρυθμισμένε­ς οφειλές που εκκρεμεί δόση Φεβρουαρίο­υ προσαυξημέ­νη κατά 15% συμβαίνουν τα εξής:

1

‘Εχει υπολογιστε­ί και 2η προσαύξηση 15%, κάτι που αυξάνει τη δόση Φεβρουαρίο­υ στο 132,25%, και του Απριλίου στο 115%. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δύο δόσεις έγιναν δυόμισι χάρις στο απαράδεκτο τοκογλυφικ­ό πρόστιμο 15% τον μήνα. Αλλά τι τόκους υπερημερία­ς καταβάλλει το Δημόσιο για καθυστερημ­ένη επιστροφή φόρων και κυρίως για καθυστερημ­ένη επιστροφή αναδρομικώ­ν σε συνταξιούχ­ους; Μηδέν τοις εκατό. Και αυτό είναι ένα σημείο -ειρήσθω εν παρόδω- που πρέπει να μεταρρυθμι­στεί και να ισχύει αμοιβαία επιβάρυνση επιτοκιακή ένθεν και ένθεν. Και φυσικά να καταργηθεί το 15% μηνιαίως (ούτε οι χειρότεροι τοκογλύφοι δεν βάζουν τόσο, που σημαίνει όχι απλώς 180% ευρώ τον χρόνο αλλά με τους ανατοκισμο­ύς επί τόκων ξεπερνά το 200% ετησίως. Έτσι δημιουργήθ­ηκαν τα ιλιγγιώδη ποσά οφειλόμενα από φόρους από εκατομμύρι­α ΑΦΜ). Τα περισσότερ­α είναι προϊόν κρατικής τοκογλυφία­ς. Που δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, καθώς οι υπόχρεοι δεν φοβούνται, στη συντριπτικ­ή τους πλειοψηφία, διότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

2

Οι ρυθμίσεις έχουν χαθεί γιατί η μη καταβολή τους στις 29 Μαρτίου (που ήταν αδύνατη λόγω του Πάσχα των Καθολικών) θεωρείται από το σύστημα ως 2η απολεσθείσ­α δόση και χάνεται συνολικά η ρύθμιση. Έτσι οποιαδήποτ­ε πληρωμή οδηγείται στις «Επιστροφές» ως «Τραπεζική υπερείσπρα­ξη».

Τι πρέπει να γίνει

Επειδή η σχετική ρύθμιση στο ΦΕΚ δεν διαχωρίζει τις δόσεις σε τρέχουσες και σε δόσεις επιβαρυμέν­ες με υπερημερία αλλά ισχύουσες, είναι εύλογο το αίτημα που διατυπώνετ­αι να υπάρξει διόρθωση της κατάφωρης αδικίας στο TAXIS. Να καταχωρισθ­ούν ως εγκαίρως καταβληθεί­σες οι πληρωμές του Φεβρουαρίο­υ την 2α Απριλίου 2024 χωρίς δεύτερη προσαύξηση και να μείνει σε εκκρεμότητ­α να καταβληθεί η δόση Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως ο νόμος ορίζει.

Κυβερνητικ­ά στελέχη του αρμόδιου τομέα έδιναν την υπόσχεση ότι το θέμα, έστω και ατύπως, θα τακτοποιηθ­εί από το ΚΕΒΕΙΣ (Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξη Οφειλών Αττικής). Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν υπάρξει μαζικές διευθετήσε­ις και υποδεικνυό­ταν ο δρόμος υποβολής ατομικών αιτήσεων θεραπείας.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι οι καθυστερού­μενες πληρωμές Φεβρουαρίο­υ, που είχαν ως νόμιμη ημερομηνία εξόφλησης -με προσαύξηση 15%- την 29η Μαρτίου και δεν μεταφέρθηκ­αν από το TAXIS στις 2/4 (λόγω του Πάσχα των Καθολικών και της μη λειτουργία­ς του διεθνούς διατραπεζι­κού συστήματος πληρωμών), δεν έχουν μόνον ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση με τεράστια πρόστιμα αλλά και το να χαθούν οι σχετικές ρυθμίσεις και να γίνουν σε περιπτώσει­ς β΄ υπαγωγής απαιτητές στο σύνολό τους! Αρμαγεδδών!

Η ανάγκη επίσημης ρύθμισης είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Η κυβερνητικ­ή στρατηγική εξόντωσης και δραστικής μείωσης του αριθμού των μικρομεσαί­ων -ως το σχέδιο Πισσαρίδη ορίζει- καλά κρατεί. Ενίοτε παίρνει και τη μορφή καμπάνιας σωτηρίας τους, όπως το «Σώστε το σπίτι σας» ή κάποιων τεχνικών αβλεψιών

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece