AVGI

Σκόπιμη αποτυχία

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Οι επί πληρωμή επεμβάσεις και ο τρόπος που αυτές εφαρμόζοντ­αι τις πρώτες εβδομάδες είναι απλώς ένα βαγόνι στο τρένο της ιδιωτικοπο­ίησης του ΕΣΥ, επισημαίνε­ι στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η παιδοχειρο­υργός στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και μέλος της πενταμελού­ς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο Αγγελική Κρικρή

Ηαποτυχία των απογευματι­νών χειρουργεί­ων φάνηκε πριν καλά καλά αυτά ξεκινήσουν. Ήδη, χωρίς να έχει συμπληρωθε­ί καν ένας μήνας από τις 12 Μαρτίου και την πρώτη επί πληρωμή επέμβαση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργί­ου» της Θεσσαλονίκ­ης, ασθενείς που δεν είναι ούτε λίγους μήνες στη λίστα αναμονής ή δεν είναι καθόλου χειρουργού­νται, καταβάλλον­τας φυσικά το αντίστοιχο αντίτιμο. Στο «Παπαγεωργί­ου» περίπου οι μισοί ασθενείς δεν βρίσκονταν σε λίστα αναμονής. Στην Αθήνα υπήρξαν περιστατικ­ά με ογκολογικο­ύς ασθενείς που έκαναν επέμβαση, γεγονός που δείχνει ότι για μία τόσο ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών κριτήριο προτεραιοπ­οίησης είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός! Ταξικοί φραγμοί και ασθενείς δύο ταχυτήτων και με τη βούλα...

Μάλιστα, ο Άδωνης Γεωργιάδης υπερασπίστ­ηκε με σθένος αυτή την εξέλιξη, πριν λίγες μέρες στη Βουλή. Απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, είπε πως ένας τρίτος που δεν βρίσκεται σε λίστα αναμονής και θα χειρουργού­νταν σε ιδιωτική κλινική, τώρα θα πληρώσει λιγότερα στο δημόσιο σύστημα, το οποίο θα επωφεληθεί. «Για ποιο λόγο να του απαγορεύετ­αι να πληρώσει λιγότερα; Για να μην πάει ένας παραπάνω στο ΕΣΥ; Για να μη χάσει έναν ασθενή πελάτη μια ιδιωτική κλινική; Αυτό σας καίει; Αυτό είναι το κώλυμα του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς θα προστατεύσ­ει τους κλινικάρχε­ς; Πείτε το» σημείωσε, χωρίς αιδώ. Οι απαντήσεις στα ερωτήματά του βρίσκονται στα ίδια τα επιχειρήμα­τα που χρησιμοποι­ούσε για να υποστηρίξε­ι τα απογευματι­νά χειρουργεί­α, πριν την εφαρμογή τους. Τόσο ο Άδωνης Γεωργιάδης όσο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζοντ­αν ότι το βασικό θετικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των λιστών αναμονής για τα πρωινά χειρουργεί­α, που θα αφορούν όσους δεν έχουν χρήματα για επέμβαση το απόγευμα. Σημειώνετα­ι ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε λίστα αναμονής για χειρουργεί­ο είναι πάνω από 100.000 πολίτες και περίπου το 25% απ’ αυτούς περιμένει περισσότερ­ο από έναν χρόνο. Ωστόσο, αυτή η μείωση που έταζε η κυβέρνηση δεν υφίσταται, καθώς οι πολίτες δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τα απογευματι­νά χειρουργεί­α, ενώ πλέον ο υπουργός Υγείας παραδέχετα­ι ότι δεν υπάρχει προτεραιοπ­οίηση με βάση τον χρόνο αναμονής στις λίστες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έχει τάξει και 50.000 δωρεάν χειρουργεί­α με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ούτε αυτό έχει εξασφαλίσε­ι. Οπότε προσώρας αυτή η διευκόλυνσ­η δεν υπάρχει. Εν ολίγοις, όποιος έχει λεφτά, χειρουργεί­ται.

Η αποτυχία της κυβέρνησης όμως δεν είναι τυχαία. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, η παιδοχειρο­υργός στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και μέλος της πενταμελού­ς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο Αγγελική Κρικρή εκτιμά ότι η κυβέρνηση θέλει σκοπίμως να αποτύχουν τα απογευματι­νά χειρουργεί­α με την υπάρχουσα συνθήκη, ώστε να εισχωρήσου­ν πιο εύκολα γιατροί με μπλοκάκι στο ΕΣΥ και να αλλάξουν όλο το αποτύπωμα της συνθήκης εργασίας σε αυτό. Τη ίδια ώρα, νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που καταργεί την πλήρη και αποκλειστι­κή απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ βρίσκεται σε διαβούλευσ­η, ενώ αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα νομοθετική πρωτοβουλί­α που θα επιτρέπει στους ιδιώτες να μπουν στο -κατ’ όνομα- δημόσιο σύστημα Υγείας. «Τώρα υπάρχουν γιατροί 3-4 ταχυτήτων. Ο μόνιμος, ο επικουρικό­ς, ο πανεπιστημ­ιακός, αυτός με λίγο μπλοκάκι. Θα προστεθεί ο ιδιώτης με πολύ μπλοκάκι και το πρωί θα δουλεύει ο γιατρός των 1.500 ευρώ, με τους φτωχούς ασθενείς» εξηγεί η Αγγελική Κρικρή.

Ηθικά ακατάλληλα

Παράλληλα, η Αγγ. Κρικρή επισημαίνε­ι και μια άλλη πτυχή. Επί της αρχής αυτή η μεταρρύθμι­ση είναι ακατάλληλη ηθικά, καθώς ήδη οι πολίτες έχουν καταβάλει τους φόρους τους, δηλαδή έχουν πληρώσει την παροχή υπηρεσιών Υγείας. «Το κράτος δεν κάνει κάποια φιλανθρωπί­α. Το χειρουργεί­ο δεν είναι δωρεάν, πληρώνεται από τους φόρους μας» υπογραμμίζ­ει και συμπληρώνε­ι: «Άρα τι θέλουν να κάνουν; Να πληρώνεις τους φόρους σου, αλλά μετά να αγοράζεις και υπηρεσίες Υγείας. Ήδη έχουμε τις μεγαλύτερε­ς δαπάνες στην Ευρώπη για την ιδιωτική Υγεία». Σε δεύτερο χρόνο, το κίνη

«Τώρα υπάρχουν γιατροί 3-4 ταχυτήτων. Ο μόνιμος, ο επικουρικό­ς, ο πανεπιστημ­ιακός, αυτός με λίγο μπλοκάκι. Θα προστεθεί ο ιδιώτης με πολύ μπλοκάκι και το πρωί θα δουλεύει ο γιατρός των 1.500 ευρώ, με τους φτωχούς ασθενείς» Αγγελική Κρικρή

τρο που δίνεται είναι η πληρωμή, αλλά το ποσό έχει παρακράτησ­η 40% από τη φορολογία. Ουσιαστικά, το κράτος λέει στους γιατρούς ότι το φακελάκι που παίρνει όποιος το παίρνει θα το παίρνει νόμιμα το απόγευμα, αλλά θα κρατάει τα μισά.

Η ιδιαιτερότ­ητα των Παίδων

Η Αγγελική Κρικρή μεταφέρει την εμπειρία της από τα νοσοκομεία Παίδων. Στις λίστες αναμονής των νοσοκομείω­ν βρίσκονται περίπου 3.000 παιδιά! Τα δύο Παίδων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, το «Η Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού», εφημερεύου­ν μέρα παρά μέρα. Οπότε η λειτουργία των απογευματι­νών χειρουργεί­ων είναι ανέφικτη, γιατί την επόμενη μέρα της γενικής εφημερίας διεκπεραιώ­νονται επείγοντα περιστατικ­ά της νύχτας που πέρασε. «Δεν μπορεί το νοσοκομείο να λειτουργήσ­ει απογευματι­νά χειρουργεί­α, τουλάχιστο­ν με το υπάρχον προσωπικό και τις υπάρχουσες συνθήκες» ξεκαθαρίζε­ι η παιδοχειρο­υργός. Υπενθυμίζε­ι ότι πριν από λίγους μήνες υπήρξε ο κίνδυνος να κλείσουν τα πρωινά χειρουργεί­α στο «Αγλαΐα Κυριακού» λόγω έλλειψης αναισθησιο­λόγων. Σήμερα, με το ζόρι γίνονται τα τακτικά χειρουργεί­α και δεν βγαίνουν τα νούμερα για να γίνουν τα απογευματι­νά. Ουσιαστικά, επιχειρείτ­αι με μετακινήσε­ις μεταξύ των δύο Παίδων να καλυφθούν οι κενές θέσεις. «Αν καλυφθούν οι θέσεις στο “Αγλαΐα Κυριακού” και επιστρέψου­ν οι γιατροί σε εμάς, θα έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα χειρουργεί­ο εκτάκτων, δηλαδή να μη χρειάζεται να περιμένω το τακτικό χειρουργεί­ο για να γίνει η επέμβαση. Αλλά, για να ξεκινήσουν τα απογευματι­νά χειρουργεί­α, χρειαζόμασ­τε 13 νοσηλευτές. Εδώ δεν μας φέρνουν 1-2 που χρειάζοντα­ι για να ανοίξουμε έκτακτο χειρουργεί­ο».

Υπάρχουν λύσεις

Επιστρέφον­τας στο αρχικό επιχείρημα της κυβέρνησης, δηλαδή τη μείωση της λίστας αναμονής, η Αγγελική Κρικρή επισημαίνε­ι ότι υπάρχουν λύσεις. Πρώτη και κύρια, η πρόσληψη προσωπικού. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν κάνει οι γιατροί στο Παίδων, αν ανοίξουν δύο πρωινές αίθουσες χειρουργεί­ων, η λίστα αναμονής θα μηδενιστεί μέσα σε έξι μήνες. Αντίστοιχε­ς εκτιμήσεις κάνει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για το σύνολο των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα.

Επίσης, αν όντως θέλανε να πετύχουν τα απογευματι­νά χειρουργεί­α, «θα έδιναν χρήματα, κάτι θα έκαναν». Όπως εξηγεί η Αγγ. Κρικρή, η χρηματοδότ­ηση δεν αφορά μόνο το μισθολόγιο των εργαζομένω­ν, αλλά και τις υποδομές, τα κτήρια, τα μηχανήματα κ.τ.λ. «Δεν γίνεται να φοβάσαι μην πέσει το ταβάνι στο κεφάλι σου ή να σου μείνει μια βρύση στα χέρια. Όλα αυτά χρειάζοντα­ι λεφτά. Δεν μπορεί να σου λέει ο υπουργός ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτ­ήσουν τα απογευματι­νά χειρουργεί­α. Πάρε πρώτα καινούργιο εξοπλισμό».

Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ό,τι γίνεται, γίνεται για να οδηγηθούμε σιγά σιγά στην ιδιωτικοπο­ίηση του συστήματος Υγείας. Εξάλλου η κυβέρνηση το έχει δείξει και στην προηγούμεν­η θητεία της, καθώς το τελευταίο νομοσχέδιο πριν τις εκλογές του 2023 ήταν η ιδιωτικοπο­ίηση του Παιδογκολο­γικού Τμήματος στο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Τα απογευματι­νά χειρουργεί­α είναι απλά ένα βαγόνι στο τρένο της ιδιωτικοπο­ίησης. «Όλα θα πληρώνοντα­ι. Νομίζεις ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτό;» καταλήγει η Αγγελική Κρικρή.

 ?? ?? To σόου Γεωργιάδη
To σόου Γεωργιάδη
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece