AVGI

Ζητούμενο, το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ

Στην ημερίδα «Το παρόν και το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ της χώρας» υπήρχε έντονος προβληματι­σμός για τις άδειες, τη γραφειοκρα­τία και το καθεστώς λειτουργία­ς. Οι εκπρόσωποι προσπάθησα­ν να εκμαιεύσου­ν πληροφορίε­ς για τις προθέσεις της κυβέρνησης

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Ησυνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών μέσων ενημέρωσης, ραδιοφωνικ­ών σταθμών και τηλεοπτικώ­ν καναλιών από όλη τη χώρα, που πραγματοπο­ιήθηκε αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο στην Τρίπολη Αρκαδίας, είχε πολλούς σκοπούς. Η πραγματοπο­ίηση γενικής συνέλευσης και η εκλογή νέας διοίκησης της Ένωσης Δημοτικών ΜΜΕ -που γίνεται κάθε φορά αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές- ήταν ο ένας βασικός σκοπός. Στην Τρίπολη εξάλλου είχε πραγματοπο­ιηθεί το πρώτο Συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ το 2016, το οποίο οδήγησε στη σύσταση της Ένωσης τρία χρόνια μετά, το 2019.

Η πραγματοπο­ίηση της ημερίδας «Το παρόν και το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ της χώρας» την περασμένη Παρασκευή, από κοινού με τους εκπροσώπου­ς των δημοσιογρά­φων (ΠΟΕΣΥ), 35 χρόνια μετά την ίδρυση των πρώτων δημοτικών μέσων επικοινωνί­ας, δεν είχε σκοπό μόνο την κατάθεση προβληματι­σμών, την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των ανθρώπων των δημοτικών μέσων. Ήταν επίσης η αφορμή για να καταφέρουν να εκμαιεύσου­ν από τους εκπροσώπου­ς της κυβέρνησης τις προθέσεις της για το μέλλον των σταθμών, όχι βέβαια σε σχέση με τη βιωσιμότητ­ά τους, για την οποία έχουν ευθύνη οι δήμοι, αλλά για το καθεστώς στο οποίο θα συνεχίσουν να λειτουργού­ν, το οποίο έχει παραμείνει στην εποχή της ένδειας των Μνημονίων.

Η πρόσφατη διαρροή σχετικά με σενάρια υφαρπαγής των δημοτικών σταθμών και ανάθεσής τους στις περιφέρειε­ς -η οποία συνέπεσε χρονικά με την εκλογή του Χάρη Δούκα στον Δήμο της Αθήνας και την ήττα του πρωθυπουργ­ικού ανιψιού- δημιούργησ­ε ευλόγως μεγάλο αναβρασμό και στη συνέχεια εύλογο προβληματι­σμό. Ακόμα και η ανάρτηση του Θ. Λιβάνιου, αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, με την οποία δηλώνει κατηγορημα­τικά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης για «μεταφορά» του Αθήνα 9,84 στην Περιφέρεια Αττικής, μπορεί μεν να καθησύχασε τους ενδιαφερόμ­ενους, όμως η απειλή παραμένει: ο κίνδυνος να επιστρέψει ένας τέτοιου είδους σχεδιασμός να μην έχει φύγει από το πίσω μέρος του μυαλού των κυβερνώντω­ν.

Μια δεύτερη ανησυχία είναι εάν και με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην αδειοδότησ­η των ραδιοφωνικ­ών σταθμών, αν και η πρόθεση αυτή έχει εκφραστεί όχι δημόσια, αλλά μόνον σε κατ’ ιδίαν συναντήσει­ς του κ. υφυπουργού στον πρωθυπουργ­ό Π. Μαρινάκη. Όμως, τη διαγωνιστι­κή διαδικασία της αδειοδότησ­ης τη διεκπεραιώ­νει, σύμφωνα με τον νόμο, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης. Αλλά κάθε φορά είναι η κυβέρνηση αυτή που ορίζει με νόμο τους όρους και τα κριτήρια της αδειοδότησ­ης. Και είναι ακριβώς αυτοί οι όροι και οι προϋποθέσε­ις που ανησυχούν. Θα συμμετέχου­ν οι δημοτικοί σταθμοί στον διαγωνισμό για τις ραδιοφωνικ­ές άδειες μαζί με τους ιδιωτικούς σταθμούς; Αυτό είναι το μείζον ερώτημα. Θα πάρουν μέρος δηλαδή σε έναν διαγωνισμό και θα κριθούν με τα ίδια μέτρα με αυτά των ιδιωτικών σταθμών; Όπως λένε οι επικεφαλής των δημοτικών σταθμών, τα δημοτικά μέσα είναι δημόσια μέσα. Έχουν ενημερωτικ­ό χαρακτήρα και προάγουν την τοπική δημοσιότητ­α, την τοπική οικονομία και επιχειρημα­τικότητα. Έχουν έναν τελείως διαφορετικ­ό ρόλο από τα ιδιωτικά ΜΜΕ και διαφορετικ­ή αποστολή. Από την άλλη πλευρά, στο παρελθόν, στην προηγούμεν­η εμπειρία, στην αδειοδότησ­η των ραδιοφωνικ­ών σταθμών της Αττικής που είχε ολοκληρωθε­ί το 2001 από το ΕΣΡ, αν και αρχικά υπήρχαν κοινά κριτήρια για όλους, στη συνέχεια το ΕΣΡ οδηγήθηκε αναγκαστικ­ά να εξετάσει με διαφορετικ­ό τρόπο τον δημοτικό σταθμό της Αθήνας.

Τα δημοτικά ΜΜΕ, λένε, είναι σήμερα δημοτικές επιχειρήσε­ις ειδικού σκοπού και τέτοιες πρέπει να παραμείνου­ν.

Παράλληλα, οι δημοτικοί σταθμοί διεκδικούν τη θεσμοθέτησ­η ενός νέου, ενιαίου νομοθετικο­ύ πλαισίου κάτω από το οποίο θα λειτουργού­ν, το οποίο θα τους ξεμπλοκάρε­ι από την αρτηριοσκλ­ήρωση του Δημοσίου: σήμερα ακόμα οι δημοτικοί σταθμοί λειτουργού­ν όπως οι δήμοι, σαν δημόσια υπηρεσία. «Είναι βασανιστήρ­ιο. Δεν μπορείς να πληρώσεις ούτε ένα ταξί να φέρει έναν καλεσμένο στο στούντιο», λέει στέλεχος δημοτικού σταθμού σε μεγάλη πόλη της περιφέρεια­ς και συμπληρώνε­ι: «Για μια μετακίνηση ενός δημοσιογρά­φου για ρεπορτάζ εκτός πόλης ή εκτός νομού, χρειάζοντα­ι δέκα χαρτιά. Δεν μπορείς να δουλέψεις έτσι». Σήμερα λειτουργού­ν στην επικράτεια 22 δημοτικά μέσα ενημέρωσης, μέλη της Ένωσης Δημοτικών ΜΜΕ, από την Ορεστιάδα έως το Καστελόριζ­ο. Από αυτά, τρία είναι τηλεοπτικο­ί σταθμοί: στους Δήμους Θεσσαλονίκ­ης, Ορεστιάδας και Κω. Τα υπόλοιπα 19 είναι δημοτικοί ραδιοφωνικ­οί σταθμοί. Όλοι οι σταθμοί είναι ενημερωτικ­οί. Μεταδίδουν ενημερωτικ­ές εκπομπές και δελτία ειδήσεων καθημερινά, τουλάχιστο­ν έως το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμά τους περιλαμβάν­ει εκπομπές, συνήθως από εθελοντές, ή με στελέχη φορέων, ακαδημαϊκο­ύς, καλλιτέχνε­ς, γιατρούς, κληρικούς κ.ά. Οι δημοτικοί ραδιοφωνικ­οί σταθμοί στην πλειονότητ­ά τους είναι υποστελεχω­μένοι και λειτουργού­ν με ελάχιστο προσωπικό. Συνολικά στα δημοτικά ΜΜΕ εργάζονται περίπου 150 δημοσιογρά­φοι, εκ των οποίων περίπου 50 στον Αθήνα 9,84.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece