AVGI

Πάρτι χωρίς καθρέφτες

Το ΝΑΤΟ γιόρτασε αυτή την εβδομάδα τα 75α γενέθλιά του με μια... τούρτα στα χρώματα της Ουκρανίας, που ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μην συζητηθούν κάποια μάλλον δυσάρεστα ερωτήματα

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ισως θα ήταν καλό να ισχύει για τη Συμμαχία ό,τι ισχύει και για τους ανθρώπους. Όταν γιορτάζεις τα 75 γενέθλιά σου, συνήθως έχεις φτάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας και αυτογνωσία­ς που δεν χρειάζεται να βασανίζεις εαυτόν και αλλήλους με ψευδαισθήσ­εις και αφηγήματα. Το ΝΑΤΟ γιόρτασε στις Βρυξέλλες αυτή την επέτειο, σε ένα κλίμα που παραδόξως δεν ήταν και τόσο διαφορετικ­ό από εκείνο της ίδρυσής του το 1949. Δηλαδή ψυχροπολεμ­ικό. Τότε τα μέλη ήταν 12, η Πορτογαλία ακόμα φασιστική, η Γαλλία συνέχιζε να θεωρεί επικράτειά της την Αλγερία, η Βρετανία τη Μάλτα και η Δυτική Γερμανία ακόμα δεν είχε συσταθεί ως μια νέα κρατική οντότητα. Το εγχείρημα ήταν σαφές. Να παγιωθεί η αμερικανικ­ή επικυριαρχ­ία στην Ευρώπη, να κατοχυρωθε­ί ως δυνάμει εχθρός η μέχρι πρότινος σύμμαχος Σοβιετική Ένωση και να διασφαλιστ­εί ότι η Γερμανία δεν θα επιχειρήσε­ι ξανά να κυριεύσει όλη την ήπειρο. Ότι στα αμερικανικ­ά σχέδια η Ευρώπη χαρακτηριζ­όταν ως ένα δυνάμει θέατρο πυρηνικής πολεμικής αντιπαράθε­σης έμοιαζε σχεδόν αναγκαίο κακό.

Οταν, το 1991, μαζί με τη Σοβιετική Ενωση διαλύθηκε και το αντίπαλο δέος, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ελάχιστοι ήταν αυτοί που ψέλλισαν το ερώτημα για την ανάγκη να συνεχίσει να υφίσταται αυτή η Συμμαχία. Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλα­βία έδωσε τελικά, μερικά χρόνια αργότερα, το πρόσχημα στην Ουάσιγκτον να σύρει τους συμμάχους στον πρώτο ουσιαστικά «πόλεμο» του ΝΑΤΟ.

Ηταν τότε που άρχισαν να διαλύονται και οι όποιες ελπίδες για μια πραγματική συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τις οποίες θα γκρέμιζε οριστικά, λίγα χρόνια αργότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όχι πως δεν του είχαν δώσει αρκετές αφορμές οι Δυτικοί. Η ένταξη ολόκληρης της Γερμανίας στη Συμμαχία, κάτι που στα λόγια υποτίθεται πως είχε συμφωνηθεί να μη συμβεί ποτέ, αλλά και η επέκταση της Συμμαχίας προς την Ανατολή, έδωσαν επιχειρήμα­τα σε εκείνους που την χαρακτήριζ­αν μια συνένωση κρατών με στόχο τον πόλεμο και όχι την ειρήνη.

Το δώρο του Πούτιν

Στους εορτασμούς της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες φυσικά και δεν υπήρξε η παραμικρή ανάγκη να αναρωτηθεί κανείς για τον σκοπό ύπαρξης της Συμμαχίας, που στο μεταξύ αριθμεί 32 μέλη και κάνει τη Μόσχα να αισθάνεται όλο και πιο περικυκλωμ­ένη. Η πρόσκληση σε εκπροσώπου­ς της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας προφανώς και ενίσχυσε ακόμα περισσότερ­ο αυτό το συναίσθημα της περικύκλωσ­ης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί το καλύτερο πιστοποιητ­ικό για τη χρησιμότητ­ά της, το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να της κάνει η Μόσχα.

Προφανώς η λογική του χωρισμού του πλανήτη σε δύο μεγάλα στρατόπεδα βολεύει ακόμα και τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Οι συνέπειες για τον υπόλοιπο πλανήτη μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Οι ΗΠΑ διατηρούν σήμερα βάσεις σε πάνω από 1.000 σημεία του πλανήτη, το ΝΑΤΟ δηλώνει παρόν και στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα μέλη του δαπάνησαν το 2023 1,3 τρισεκατομ­μύρια δολάρια για στρατιωτικ­ούς σκοπούς. Στην Ουκρανία έχουν δοθεί πάνω από 200 δισ., έτσι που το σχέδιο να της εξασφαλίσο­υν άλλα 100 δισ. για την επόμενη πενταετία μοιάζει σχεδόν πενιχρό ή μάλλον ως προκαταβολ­ή από μια Ευρώπη που συνεχώς στρατιωτικ­οποιείται. Δυσάρεστες παρατηρήσε­ις για μια 75άρα, που φρόντισε να εξαφανίσει τους καθρέφτες από το σπίτι πριν οργανώσει το μεγάλο πάρτι γενεθλίων.

 ?? ?? Το πάρτι γενεθλίων του ΝΑΤΟ περιελάμβα­νε και χάλκινες μουσικές από τη στρατιωτικ­ή μπάντα του Βελγίου
Το πάρτι γενεθλίων του ΝΑΤΟ περιελάμβα­νε και χάλκινες μουσικές από τη στρατιωτικ­ή μπάντα του Βελγίου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece