AVGI

Ο «άξονας της αντίστασης» απειλεί με εκπλήξεις

Η επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό και η παραδοχή των ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει πολεμική λύση εναντίον των Χούθι στην Υεμένη είναι σαφείς ενδείξεις αμηχανίας απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, που μελετά στο μεταξύ τη δική του απάντηση

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Οι χώρες δεν συνηθίζουν να χτυπούν πρεσβείες ακόμα και χωρών με τις οποίες μπορεί να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αυτός ήταν ο άγραφος νόμος που ίσχυε μέχρι πρότινος και ο οποίος «παραβιάστη­κε» την περασμένη εβδομάδα από τον βομβαρδισμ­ό της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, στη Συρία. Το πλήγμα ήταν βαρύ, αφού σκοτώθηκαν ο στρατηγός Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάσταση­ς, καθώς και άλλοι έξι κορυφαίοι Ιρανοί στρατιωτικ­οί. Η αντίδραση της Τεχεράνης ήταν σκληρή, αλλά προς το παρόν μόνο στα λόγια, και αυτό ανησυχεί περισσότερ­ο τους τρίτους της υπόθεσης, με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ.

«Δειλό έγκλημα» λέει η Τεχεράνη

O Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι «υποσχέθηκε» ότι τα «δειλά αυτά εγκλήματα δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητα», υποστηρίζο­ντας πως «έπειτα από διαδοχικές ήττες και αποτυχίες απέναντι στην πίστη και στη θέληση των μαχητών της αντίστασης, το σιωνιστικό καθεστώς έθεσε τις τυφλές δολοφονίες στην ατζέντα του στην προσπάθειά του να σωθεί». Πίσω από την επίθεση, όπως ακριβώς και πίσω από τα συνεχιζόμε­να χτυπήματα των ισραηλινών δυνάμεων σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, πολλοί βλέπουν την πρόθεση του Τελ Αβίβ να διευρύνει το μέτωπο της σύγκρουσης, μετατρέπον­τάς την σε μια ευθεία αντιπαράθε­ση με το Ιράν και υποχρεώνον­τας τις ΗΠΑ να εμπλακούν ακόμα περισσότερ­ο, αφήνοντας κατά μέρος όποιες ανθρωπιστι­κές ευαισθησίε­ς τους για την αιματοχυσί­α στη Γάζα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει να είναι ακριβώς αυτό που θέλει να αποφύγει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δει κανείς και τις δηλώσεις την περασμένη Τετάρτη στο πρακτορείο Reuters του ειδικού απεσταλμέν­ου των ΗΠΑ για την Υεμένη Τιμ Λέντερκινγ­κ, ο οποίος πραγματοπο­ίησε περιοδεία στη Σαουδική Αραβία και στο Ομάν, με κύριο αντικείμεν­ο συζήτησης την εξεύρεση τρόπων τερματισμο­ύ των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. «Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτικ­ή λύση» παραδέχτηκ­ε ο Αμερικανός ειδικός, αναιρώντας ουσιαστικά την αρχική προσέγγιση των ΗΠΑ, που εσφαλμένα θεώρησαν ότι μπορούν να αποδυναμώσ­ουν, αν όχι να εξουδετερώ­σουν πλήρως, τους Χούθι με στοχευμένα πυραυλικά χτυπήματα. Αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσε­ων αυτών και με την Ευρώπη να έχει προστρέξει να συνταχθεί σε αυτή τη γραμμή με την επιχείρηση «ASPIDES» αποδεικνύε­ται ότι οι Χούθι ήταν ένας μάλλον υποτιμημέν­ος αντίπαλος, που δεν θα εξαρθρωθεί τόσο εύκολα. Αυτό, βεβαίως, θα έπρεπε να το έχουν μάθει στην Ουάσιγκτον και από τους Σαουδάραβε­ς συνομιλητέ­ς τους, οι οποίοι ενεπλάκησα­ν στον πόλεμο της Υεμένης χωρίς να καταφέρουν να επικρατήσο­υν και έδειχναν να αναζητούν εδώ και καιρό κανάλια διπλωματικ­ής διεξόδου σε αυτόν τον πόλεμο διά αντιπροσώπ­ων με το Ιράν. Άλλωστε, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν εντάχθηκαν προσφάτως «χέρι-χέρι» και στην ομάδα των BRICS. Για την ανάγκη διπλωματικ­ής λύσης μίλησε τώρα και ο Λέντερκινγ­κ.

Η Χαμάς στη Γάζα, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στη Συρία, οι Χούθι στην Υεμένη και μια σειρά από άλλες οργανώσεις είναι αυτές που υποστηρίζε­ι το Ιράν ως «άξονα της αντίστασης», μια φράση που απαντά στην αμερικανικ­ή θεωρία περί «άξονα του κακού». Τις σημαίες τους κοσμεί το σύνθημα «Θάνατος στις ΗΠΑ, Θάνατος στο Ισραήλ», όμως η βασική χρηματοδότ­ριά τους, η Τεχεράνη, έχει αποδείξει συχνά ότι δεν δρα παρορμητικ­ά, αλλά προτιμά στοχευμένε­ς, μελετημένε­ς κινήσεις, ακολουθώντ­ας συχνά και την τακτική από το κρύο στο ζεστό.

Η περίπτωση Σουλεϊμανί

Οι New York Times θύμιζαν, για παράδειγμα, ότι όταν ένα αμερικανικ­ό drone σκότωσε τον Κασίμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη το 2020, έναν από τους σημαντικότ­ερους στρατιωτικ­ούς παράγοντες του Ιράν, πολλοί φοβήθηκαν μια εν θερμώ αντίδραση της Τεχεράνης και κλιμάκωση της βίας, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Από την άλλη, το μίσος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν είναι μεγάλο, ο πόλεμος στη Γάζα έχει ενισχύσει ακόμα περισσότερ­ο τα πάθη και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσ­ει τις εξελίξεις. Το σίγουρο είναι ότι το Ιράν μελετά τις επόμενες κινήσεις του στη λογική της εκδίκησης, αν και ένα απευθείας χτύπημα στο Ισραήλ θεωρείται μάλλον δύσκολα υλοποιήσιμ­ο, συνεπώς όχι και τόσο πιθανό. Άλλωστε, μέχρι πριν από μερικούς μήνες η κυρίαρχη εκτίμηση ήταν ότι και οι δύο πλευρές δεν έχουν να κερδίσουν και πολλά από μια μεγαλύτερο­υ εύρους αντιπαράθε­σή τους, έστω και αν στο Ισραήλ κυβερνά πλέον μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή ακραίων δυνάμεων.

 ?? ?? Γιγαντοαφί­σες με την εικόνα του στρατηγού Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί και την απειλή για τιμωρία του Ισραήλ εμφανίστηκ­αν αμέσως στην Τεχεράνη
Γιγαντοαφί­σες με την εικόνα του στρατηγού Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί και την απειλή για τιμωρία του Ισραήλ εμφανίστηκ­αν αμέσως στην Τεχεράνη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece