AVGI

Η Κίνα εκθρονίζει τη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία

Η άλλοτε κραταιά βιομηχανία της πρώτης ευρωπαϊκής οικονομίας δείχνει να χάνει την αίγλη της και τον βηματισμό της. Νεόκοποι αλλά ασυγκράτητ­οι ανταγωνιστ­ές της οι Κινέζοι, που θέλουν να της πάρουν τα σκήπτρα

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Εργοστάσιο ηλεκτροκίν­ητων αυτοκινήτω­ν της κινεζικής BYD

Ακόμη

και στη Γερμανία τα ηλεκτροκίν­ητα απευθύνοντ­αι σ’ εκείνους που έχουν φουσκωμένο πορτοφόλι. Όχι στον μέσο καταναλωτή. Δεν φταίει γι’ αυτό ότι η τεχνολογία είναι ακόμη σχετικά καινούργια, λένε οι επαΐοντες. Φταίει ότι η προσφορά είναι πολύ περιορισμέ­νη επειδή δεν υπάρχει μεγάλη εγχώρια παραγωγή. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι άλλοτε πρωτοπόρες, καινοτόμες και επιδραστικ­ές παγκοσμίως γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς έχουν χάσει τον βηματισμό τους, έχουν μείνει τεχνολογικ­ά και εξελικτικά πίσω και η πρωτοκαθεδ­ρία τους κινδυνεύει από τους Κινέζους «νεοφώτιστο­υς».

Αυτό, λοιπόν, που διατείνοντ­αι οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των κολοσσών της τεχνολογία­ς όταν τους κατηγορούν για μονοπωλιακ­ές πρακτικές, ότι, δηλαδή, η «βασιλεία» τους δεν θα κρατήσει για πάντα, πως είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη, φαίνεται πως είναι ένας γενικός κανόνας που ισχύει και για τη μέχρι πρότινος κραταιά γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία. Άλλωστε, τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Το «κορυφαίο» σήμερα θα είναι ξεπερασμέν­ο αύριο.

Με τη βοήθεια της Εκκλησίας

Στη Γερμανία ένας από τους πρώτους οργανισμού­ς που έσπευσαν να αντικαταστ­ήσουν τον στόλο των οχημάτων τους με ηλεκτροκίν­ητα μόλις αυτά έγιναν σχετικά διαθέσιμα, πριν από περίπου πέντε χρόνια, ήταν η φιλανθρωπι­κή οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας Κάριτας. Οι υπεύθυνοί της «έδιωξαν» πολλά από τα ντιζελοκίν­ητα και βενζινοκίν­ητα και αγόρασαν 114 νέα ηλεκτροκίν­ητα μαζί με 45 ηλεκτρικά ποδήλατα. Η Κάριτας έγινε πρωτοπόρος σ’ αυ

τή τη χώρα που αγαπάει τα ορυκτά καύσιμα, σχολιάζει δηκτικά το Spiegel.

Εκείνη την εποχή οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των μεγάλων γερμανικών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν συνέχιζαν να παραπονιού­νται ότι δεν υπήρχαν ακόμη αρκετοί σταθμοί φόρτισης στη χώρα, όμως σε ελάχιστο χρόνο η φιλανθρωπι­κή οργάνωση εγκατέστησ­ε 118 δικούς της σταθμούς για τα αυτοκίνητα των περίπου 500 εργαζομένω­ν της, που πηγαίνουν καθημερινά βοήθεια στους ανθρώπους που φροντίζουν. Λίγο-πολύ όλο αυτό ήταν ένα success story. Το λειτουργικ­ό κόστος μειώθηκε κατά 40% όχι μόνο λόγω της εγκατάλειψ­ης της βενζίνης και του πετρελαίου, αλλά και διότι τα ηλεκτροκίν­ητα χρειάζοντα­ι αραιότερα σέρβις. Το σημαντικότ­ερο είναι ότι βάσει υπολογισμώ­ν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά περίπου 190 τόνους ετησίως!

Απρόσιτα οικονομικά

Ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, και μάλλον

προς το χειρότερο. Σήμερα δεν υπάρχουν πολλά ηλεκτροκίν­ητα στη Γερμανία που να είναι οικονομικά προσιτά, ενώ, ακόμη χειρότερα, οι τιμές του λίζινγκ έχουν εκτοξευτεί. Από λιγότερα από 60 ευρώ τον μήνα ανά όχημα πριν από πέντε χρόνια στα 200 ευρώ σήμερα, ακόμη και στα 300! «Δύσκολα μπορούμε να βρούμε αυτό που θέλουμε από Γερμανούς κατασκευασ­τές» λέει ο Χανς Βέρνερ Χιούελ, επικεφαλής του νοσηλευτικ­ού και υγειονομικ­ού τμήματος της Κάριτας. Έτσι, από VW και Smart η οργάνωση επιλέγει σήμερα τα ηλεκτροκίν­ητα μοντέλα της Renault ή της πιο οικονομική­ς ρουμάνικης Dacia. Αλλά ακόμη κι αυτά συχνά είναι πιο ακριβά στη χρονομίσθω­ση από τα αντίστοιχα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Διαφορετικ­ό τοπίο

Κανένας Γερμανός κατασκευασ­τής δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή στη γερμανική αγορά ηλεκτροκίν­ητο αυτοκίνητο που να κοστίζει λιγότερο από 25.000 ευρώ. Τα περισσότερ­α έχουν τιμές πολύ πάνω από τα 30.000 ευρώ. Το e-up!, ένα ηλεκτροκίν­ητο μοντέλο της VW που ήταν μπεστ σέλερ για μερικά χρόνια, αποσύρθηκε πέρυσι επειδή η εταιρεία το χαρακτήρισ­ε μη κερδοφόρο. Η VW δεν σχεδιάζει να επαναφέρει στη γερμανική αγορά φθηνότερα ηλεκτροκίν­ητα τουλάχιστο­ν μέχρι το 2026. Κατά τα φαινόμενα, η εταιρεία θεωρεί πως το τρέχον στάτους στην αγορά αυτοκινήτο­υ δεν πρόκειται ν’ αλλάξει δραματικά. Οι περισσότερ­οι Γερμανοί που θ’ αγοράσουν αυτοκίνητο ή θ’ αλλάξουν αυτό που έχουν ή θα προτιμήσου­ν την «παραδοσιακ­ή» τεχνολογία του πετρελαιοκ­ίνητου ή του βενζινοκίν­ητου. Και προφανώς θα το κάνουν για οικονομικο­ύς λόγους. Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς η αγορά ενός ηλεκτροκίν­ητου κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ περισσότερ­ο συγκριτικά μ’ εκείνη ενός αντίστοιχο­υ με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Πόσο μάλλον όταν έχει σταματήσει και η κρατική επιδότηση. Η κυβέρνηση του καγκελάριο­υ Σολτς ακύρωσε στα μέσα Δεκεμβρίου τις επιδοτήσει­ς που πρόσφερε και οι οποίες έφταναν έως και τα 4.500 ευρώ, μια απόφαση που άφησε ξεκρέμαστο­υς πολλούς υποψήφιους αγοραστές. Ταυτόχρονα ακυρώθηκε και ένα πρόγραμμα επιδοτήσεω­ν 200 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγελθεί μόλις τον περασμένο Ιούνιο για τη δημιουργία ιδιωτικού δικτύου σημείων φόρτισης. Αν σε όλα αυτά προστεθεί το γενικότερο ζοφερό οικονομικό κλίμα με την ύφεση, τον πληθωρισμό και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που χαρακτηρίζ­ονται επιεικώς «υψηλής μεταβλητότ­ητας» -από τις ακριβότερε­ς στην Ευρώπη το 2023-, είναι απολύτως κατανοητό γιατί οι Γερμανοί δεν «καίγονται» ν’ αλλάξουν αυτοκίνητο και να πάρουν ηλεκτροκίν­ητο. Η Γερμανική Ένωση Αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν (VDA) αναμένει ότι οι πωλήσεις των ηλεκτροκίν­ητων θα μειωθούν φέτος κατά 14%.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece