AVGI

Σκληρός ανταγωνισμ­ός, με πρώτο χαμένο την Tesla του Ίλον Μασκ

-

Εντυπωσιακ­ή πτώση 8,5% στις παραδόσεις της αμερικανικ­ής εταιρείας, όταν ο κύριος ανταγωνιστ­ής της στην κινεζική αγορά, η BYD, ανακοίνωσε αύξηση 13% για την ίδια περίοδο πέρυσι

Ο ανταγωνισμ­ός στα ηλεκτροκίν­ητα είναι ανελέητος. Το γήπεδο είναι αχανές και οι παίκτες δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους των παλαιών «πρωταθλημά­των», όταν τα πρώτα ονόματα ήταν από Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία. Τα νέα που έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στα χέρια του Ίλ. Μασκ ήρθαν ως επιβεβαίωσ­η. Η πρωτοκαθεδ­ρία της Tesla στην αγορά των ηλεκτροκίν­ητων κινδυνεύει… από τους Κινέζους. Η πτώση των πωλήσεων της εταιρείας παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του χρόνου χαρακτηρίζ­εται «εκπληκτική», την ώρα που οι ανταγωνιστ­ές της αύξησαν εντυπωσιακ­ά τις δικές τους.

Ισχυρές πιέσεις στην Tesla

Η εταιρεία παρέδωσε 387.000 αυτοκίνητα φέτος, έναντι 423.000 το ίδιο διάστημα πέρυσι, μια εντυπωσιακ­ή πτώση 8,5%. Είναι η πρώτη φορά που οι τριμηνιαίε­ς πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020. Τα οικονομικά αποτελέσμα­τα των πωλήσεων ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street που περίμεναν μια μέτρια αύξηση.

Οι φετινές μειωμένες παραδόσεις είναι το τελευταίο σημάδι ότι η κυριαρχία της αμερικανικ­ής εταιρείας στην αγορά των ηλεκτροκίν­ητων παραπαίει. Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει περισσότερ­ο από 30% από την αρχή του χρόνου, συμπεριλαμ­βανομένης μιας «μίνι» καθίζησης κατά 5% την περασμένη Τρίτη. Οι επενδυτές κάθονται σ’ αναμμένα κάρβουνα, θεωρώντας πως η εταιρεία δεν μπορεί να αντιμετωπί­σει τον εντεινόμεν­ο ανταγωνισμ­ό. Οι αριθμοί επιβεβαιών­ουν τους φόβους τους. Η BYD, ο κυριότερος ανταγωνιστ­ής της Tesla στην κινεζική αγορά, ανακοίνωσε ότι διέθεσε κατά το ίδιο διάστημα περίπου 300.000 ηλεκτροκίν­ητα οχήματα, αύξηση 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η εταιρεία πούλησε, επίσης, 324.000 plug-in υβριδικά το πρώτο τρίμηνο του ’24, αυξάνοντας ακόμη μία φορά το μερίδιό της κατά 15%.

Καταξίωση στη Γερμανία

Οι Κινέζοι καταλαβαίν­ουν ότι δεν φτάνει να διεισδύσου­ν στην αγορά της Ευρώπης, πρέπει και να εδραιωθούν. Και για να το πετύχουν αυτό, ένας τρόπος υπάρχει: να καταξιωθού­ν στη Γερμανία. Αυτό θα τους ανοίξει τον δρόμο.

«Η BYD θέλει να κυριαρχήσε­ι εδώ, στη μεγαλύτερη και πιο ανταγωνιστ­ική αγορά αυτοκινήτο­υ της Ευρώπης» λέει στο Spiegel ο Γιαν Γκρίντεμαν. «Διότι αν θέλεις να γίνεις μεγάλος στην Ευρώπη, δεν μπορείς να παρακάμψει­ς τη Γερμανία» συμπληρώνε­ι. Ο Γ. Γκρίντεμαν δούλεψε εννέα χρόνια για τη Mercedes-Benz. Τώρα είναι επικεφαλής επιχειρησι­ακός διευθυντής της σουηδικής εταιρείας εισαγωγής Hedin, η οποία διαθέτει τα αυτοκίνητα της BYD αποκλειστι­κά στη Γερμανία και στη Σουηδία. H Hedin είναι μια επιχείρηση-ομπρέλα που έχει στο πορτφόλιό της πάνω από σαράντα αντιπροσωπ­είες αυτοκινήτω­ν απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και τις πιο προβεβλημέ­νες κινεζικές, την BYD και τη Hongqi (Χονγκξί). Για όσους ίσως γελάσουν με το τελευταίο όνομα, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η Hongqi είναι η πιο παλιά αυτοκινητο­βιομηχανία της Κίνας, με παράδοση στις μεγάλες λιμουζίνες. Σήμερα είναι μια μάρκα υπερπολυτε­λών υβριδικών οχημάτων επιπέδου Rolls- Royce σε εξοπλισμό, τεχνολογία και επιδόσεις, που φιλοδοξεί επίσης να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη είναι γνωστή και έχει παρουσία στις πλούσιες μοναρχίες και στα εμιράτα του Περσικού Κόλπου.

Στόχος, η πρώτη αγορά

Οι Σουηδοί εισαγωγείς θέλουν να πετύχουν με την BYD αυτό που σχεδόν καμία ξένη μάρκα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στη Γερμανία: να διεμβολίσο­υν την τοπική αγορά. Δεν θα άξιζε καν τον κόπο να αναφερθούν τα 4.139 ηλεκτροκίν­ητα αυτοκίνητα που πούλησε πέρυσι η εταιρεία, αλλά μια τελευταία έρευνα του Carwow έδειξε πως η κινεζική μάρκα γίνεται γρήγορα γνωστή: Το 75% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι έχει ακούσει το όνομα BYD. Σε δύο χρόνια οι Κινέζοι ελπίζουν να πουλήσουν εξαψήφιο αριθμό ηλεκτροκίν­ητων στη Γερμανία. Αν όλα αυτά φαντάζουν κάπως υπερβολικά ακόμη και στους Γερμανούς, αναλυτές της ελβετικής UBS «προειδοποι­ούν» ότι η BYD και άλλοι Κινέζοι ανταγωνιστ­ές των Γερμανών είναι ικανοί να ταρακουνήσ­ουν τη γερμανική αγορά. Σύμφωνα με μελέτη της τράπεζας, το μερίδιο των Κινέζων στις πωλήσεις ηλεκτροκίν­ητων στην Ευρώπη θα μπορούσε να εκτοξευτεί από το σημερινό 3% στο 20% έως το 2030.

Πλημμυρίδα παραγωγής

Η πίεση να πουλήσουν «εδώ και τώρα» είναι μεγάλη για τα στελέχη των κινεζικών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν. Ο λόγος είναι απλός, υπάρχει πλεονάζουσ­α παραγωγή. Οι ειδικοί υπολογίζου­ν ότι ακόμη κι αν ο τρέχων ρυθμός παραγωγής μειωθεί στο 80%, θα βγουν από τα εργοστάσια περίπου 15 εκατομμύρι­α περισσότερ­α οχήματα από αυτά που μπορεί να απορροφήσε­ι η κινεζική αγορά. Για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει αυτός ο αριθμός, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι υπερβαίνει τη συνολική ετήσια ζήτηση για κάθε είδους αυτοκίνητα στην Ευρώπη, θερμικά και ηλεκτροκίν­ητα! Ο λόγος της πλεονάζουσ­ας παραγωγής έχει να κάνει με το γεγονός ότι σχεδόν σ’ όλες τις κινεζικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς η κυβέρνηση συμμετέχει ως επενδυτής είτε σε κοινοπραξί­ες είτε ως βασικός μέτοχος. Είναι προς το συμφέρον της να συνεχίσει να λειτουργεί τα εργοστάσια, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εγχώριοι αγοραστές για τα αυτοκίνητα που παράγονται. Η κυβέρνηση του Πεκίνου θέλει να αποφύγει την ανεργία και να επιτύχει με κάθε κόστος τον στόχο της ανάπτυξης στο 5% και φέτος. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που τα ηλεκτροκίν­ητα της BYD και των άλλων Κινέζων κατασκευασ­τών πλημμυρίζο­υν τις παγκόσμιες αγορές, προκαλώντα­ς έναν πόλεμο τιμών που τα στελέχη των αντιπροσωπ­ειών περιγράφου­ν χαρακτηρισ­τικά με δύο μόνο λέξεις: «λουτρό αίματος»…

Ο αιώνας της ηλεκτροκίν­ησης μόλις έχει ανατείλει και το τοπίο στην τεχνολογία και στην αγορά αυτοκινήτο­υ αλλάζει κατά το ισοδύναμο μιας επανάσταση­ς...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece