AVGI

Μεταξύ «απελευθερω­τών» και «σωτήρων»

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Εικόνα

πρώτη (1825): Οι πρόσφατα απελευθερω­μένοι σκλάβοι βλέπουν γαλλικά πολεμικά πλοία να αποκλείουν το λιμάνι του Πορτ-ο- Πρενς. Υπό την απειλή της εισβολής και της άμεσης αποκατάστα­σης της δουλείας, οι Αϊτινοί δέχονται να πληρώσουν μια τεράστια «αποζημίωση» στους Γάλλους αποικιοκρά­τες για τον πόλεμο της ανεξαρτησί­ας τους, ένα χρέος που τελικά θα αποπληρώσο­υν έπειτα από 122 ολόκληρα χρόνια.

Εικόνα δεύτερη (1915): Αμερικανοί πεζοναύτες καταλαμβάν­ουν τη χώρα, που στο μεταξύ έχει αποκτήσει τεράστια στρατηγική σημασία έπειτα από το άνοιγμα της διώρυγας του Παναμά, προκειμένο­υ να θέσουν τέλος σε μια σειρά αγροτικές εξεγέρσεις. Ο στρατιωτικ­ός νόμος που επιβάλλουν θα παραμείνει σε ισχύ όσο και η κατοχή, μέχρι το 1934. Όταν τελικά οι Αμερικανοί θα αποχωρήσου­ν, θα έχουν αφήσει πίσω τους ένα υποτυπώδες αποχετευτι­κό δίκτυο, μερικούς δρόμους και μια απόλυτα ελεγχόμενη πολιτοφυλα­κή που θα αποτελέσει το πρόπλασμα της αιμοσταγού­ς δικτατορία­ς Ντιβαλιέ.

Εικόνα Τρίτη (2024): Ένοπλες συμμορίες εξαπολύουν αιφνιδιαστ­ική επίθεση στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας απελευθερώ­νοντας χιλιάδες κρατούμενο­υς. Τις επόμενες μέρες συγκρούοντ­αι με αστυνομικέ­ς δυνάμεις και καταλαμβάν­ουν το μεγαλύτερο μέρος του Πορτ-ο-Πρενς. Η «προσωρινή» μη εκλεγμένη κυβέρνηση που είχε εγκατασταθ­εί για χρόνια με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του Καναδά έπειτα από τη δολοφονία του Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ αναγκάζετα­ι σε παραίτηση και η διεθνής κοινότητα αναζητά για μια ακόμη φορά «λύση» στο αιώνιο πρόβλημα της Αϊτής.

Γιατί όμως η νησιωτική χώρα να μην εμπιστεύετ­αι ούτε στο ελάχιστο όσους σπεύδουν κάθε φορά να την «σώσουν»; Ίσως επειδή η ιστορία της δεν είναι τίποτε περισσότερ­ο από μια μακρά αλυσίδα ξένων επεμβάσεων. Ίσως επειδή η τελευταία ανθρωπιστι­κή αποστολή του ΟΗΕ που έφτασε στη χώρα έπειτα από την ανατροπή του Προέδρου Ζαν- Μπερτράν Αριστίντ έφερε μαζί της τη χολέρα κάνοντας ακόμα χειρότερη την καταστροφή του σεισμού του 2010.

Ισως επειδή οι Αϊτινοί καταλαβαίν­ουν ότι μοναδική έγνοια των σωτήρων τους είναι να τους αφήσουν να πεθάνουν ήσυχα στο νησί (1,4 εκατομμύρι­α άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονία­ς, με βάση τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών) αποτρέποντ­ας ένα ακόμα μεταναστευ­τικό κύμα προς τις ακτές της Φλόριντα. Περισσότερ­α από 53.000 άτομα έχουν εγκαταλείψ­ει την πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δολοφονία του Προέδρου Μοΐζ πριν από τρία χρόνια άνοιξε τον τελευταίο κύκλο βίας και αστάθειας, με αποτέλεσμα η Αϊτή να έχει μετατραπεί σε μία ακόμη ζώνη ανομίας και αθλιότητας, στα πρότυπα άλλων μακρινών, «ξεχασμένων» χωρών, όπως η Σομαλία, το Σουδάν και η Λιβύη. Η απόστασή της όμως από τις ΗΠΑ είναι τόσο μικρή ώστε να απαιτείται διαφορετικ­ή αντιμετώπι­ση.

Η τελευταία κυβέρνηση δεν προέκυψε από τις κάλπες αλλά διορίστηκε με ένα tweet του τοπικού γραφείου του ΟΗΕ. Ο εκλεκτός της Ουάσιγκτον Αριέλ Ανρί τελικά το μόνο που κατόρθωσε ήταν να παραδώσει τη χώρα στις πανίσχυρες εγκληματικ­ές συμμορίες που σήμερα διεκδικούν ρόλο στις εξελίξεις.

Η Αϊτή έχει μετατραπεί σε μία ακόμη ζώνη ανομίας και αθλιότητας, στα πρότυπα άλλων μακρινών, «ξεχασμένων» χωρών όπως η Σομαλία, το Σουδάν και η Λιβύη. Η απόστασή της όμως από τις ΗΠΑ είναι τόσο μικρή ώστε να απαιτείται διαφορετικ­ή αντιμετώπι­ση

Κάπως έτσι ένας πρώην αστυνομικό­ς, ονόματι Τζίμι «Μπάρμπεκιο­υ» Σεριζιέ, επικεφαλής της συμμορίας G-9, ποζάρει σήμερα σαν νέος Μπολιβάρ. «Εχουμε όπλα στα χέρια μας και με αυτά τα όπλα θα απελευθερώ­σουμε τη χώρα μας» δηλώνει. Διαψεύδει ότι έχει αποκτήσει το παρατσούκλ­ι του επειδή καίει ζωντανούς τους εχθρούς του και επιμένει ότι τον φωνάζουν έτσι επειδή η μητέρα του πουλούσε ψημένο κρέας στους δρόμους για να ζήσει την οικογένειά της. Όποιος θέλει τον πιστεύει.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η G-9 και οι υπόλοιπες συμμορίες έχουν την ίδια σκληρότητα και εξίσου ιδιοτελή κίνητρα με τους ξένους προστάτες της Αϊτής. Πρόκειται ουσιαστικά για παρακρατικ­ές οργανώσεις σε στενή διαπλοκή με ντόπιους «βαρόνους» που τα προηγούμεν­α χρόνια πουλούσαν τις υπηρεσίες τους πότε στην κυβέρνηση και πότε στην αντιπολίτε­υση. Η κατάρρευση των πάντων

τους επιτρέπει απλώς τώρα να διεκδικήσο­υν για πρώτη φορά θέση στην εξουσία.

Μπορεί κανείς να διαπραγματ­ευτεί μαζί τους; Μπορούν να διεξαχθούν εκλογές σε τέτοιες συνθήκες χάους; Θα συμφωνήσει το τελευταίο «συμβούλιο των σοφών» που έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα στην επόμενη μεταβατική κυβέρνηση; Εκείνο που σίγουρα χρειάζεται είναι να σταματήσου­ν κάποια στιγμή να επαναλαμβά­νονται τα ίδια λάθη που έχουν βυθίσει την Αϊτή στο σημερινό χάος. Ο Αριέλ Ανρί, ο οποίος ξεσήκωσε εναντίον του όλη τη χώρα, προερχόταν άλλωστε και αυτός από ένα ακόμα «συμβούλιο σοφών», εκείνο που είχε οριστεί έπειτα από την ανατροπή του Προέδρου Αριστίντ.

Τι είδους λύση θα μπορούσε επομένως να αναζητηθεί; Ο ΟΗΕ έχει δυστυχώς απαξιωθεί στα μάτια της τοπικής κοινωνίας εξαιτίας των αποτυχημέν­ων παρεμβάσεώ­ν του. Η κοινότητα των χωρών της Καραϊβικής, Caricom, αντιμετωπί­ζεται με παρόμοια δυσπιστία καθώς ενεργεί μονίμως ως εντεταλμέν­η της Ουάσιγκτον.

Μόνο η ενεργοποίη­ση άλλων περιφερεια­κών δυνάμεων με κύρος στην περιοχή, όπως η Βραζιλία, θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να προσφέρει μια νέα προσέγγιση. Είναι όμως αμφίβολο αν οι δυνάμεις αυτές θα ρίσκαραν την εμπλοκή τους ή αν οι ΗΠΑ θα επέτρεπαν μια τέτοια κίνηση στην «πίσω αυλή» τους.

Απομένει μόνο η ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αναζητηθεί μια διαφορετικ­ή διέξοδος. Μια διέξοδος στην οποία οι Αϊτινοί δεν θα παραμένουν απλώς θεατές της προσπάθεια­ς «σωτηρίας» τους και όπου οι ξένοι «σωτήρες» θα αντιμετωπί­ζουν επιτέλους το πρόβλημα με γενναίες δόσεις αυτοκριτικ­ής, ταπεινοφρο­σύνη και ιστορικό βάθος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece