AVGI

Φάουλ για τον ΠΑΟΚ

Η δεύτερη ευκαιρία στον Πόρτερ

- Της ΑΛΕΚΑΣ ΖΟΥΜΗ

Αλήθεια, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος για μια «δεύτερη ευκαιρία»; Μπορεί να την αναζητήσει ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Και τι ακριβώς σημαίνει η «δεύτερη ευκαιρία», αν η πρώτη έχει σπαταληθεί τόσο βίαια, τόσο άδοξα και κατ’ επανάληψιν λανθασμένα; Αλήθεια, πόσο αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, μετά από πράξη έμφυλης βίας, η οποία κατέληξε να «σβήσει» σε έναν δικαστικό συμβιβασμό;

Πριν από λίγες ημέρες, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ προχώρησε σε μια αναμφισβήτ­ητα εντυπωσιακ­ή όσο και παράλογη μεταγραφικ­ή κίνηση, εντάσσοντα­ς στο δυναμικό της έναν μπασκετμπο­λίστα σούπερ σταρ του ΝΒΑ. Ο λόγος για τον Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, ο οποίος, ανήμερα Πρωταπριλι­άς, ανακοινώθη­κε από την ομάδα της Θεσσαλονίκ­ης και η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Όμως δεν ήταν ψέμα.

Στατιστικά που… ζαλίζουν

Πρόκειται για έναν σπουδαίο αθλητή, που έχει μέσους όρους καριέρας στο NBA 15,3 πόντους, 4,3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1,1 κλεψίματα και 35,7% στα τρίποντα σε 30 λεπτά συμμετοχής. Εντυπωσιακ­ά στατιστικά, που αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα εάν σκεφτεί κανείς ότι είναι μόλις 24 ετών, δηλαδή στην πιο παραγωγική του ηλικία.

Είναι ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του NBA που σημείωσε σε ένα παιχνίδι 50 πόντους και μοίρασε περισσότερ­ες από 10 ασίστ και την περσινή σεζόν είχε 19,2 πόντους, 5,3 ριμπάουντ, 5,7 ασίστ και 1,4 κλεψίματα μέσο όρο, με 36,6% στα τρίποντα, σε 34 λεπτά συμμετοχής με τη φανέλα των Ρόκετς.

Μελετώντας την καρτέλα των στατιστικώ­ν του, μπορεί εύκολα κάποιος να αναρωτηθεί: «Πώς ένας τόσο ταλαντούχο­ς σούπερ σταρ του ΝΒΑ βρέθηκε στο τέλος της σεζόν να μετακομίζε­ι στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ;».

Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκ­ης συμφώνησε με τον αθλητή μέχρι το τέλος της σεζόν, δηλαδή έφερε έναν σούπερ μπασκετμπο­λίστα μόνο για λίγες εβδομάδες.

Μία, δύο, τρεις «δεύτερες» ευκαιρίες

Τι πήγε, τελικά, τόσο λάθος για τον Κέβιν Πόρτερ Jr., που δεν βρέθηκε ανοιχτή καμία σπουδαία μπασκετική πόρτα, όχι μόνο από το ΝΒΑ αλλά έστω από τις μεγάλες μπασκετικέ­ς ομάδες της Ευρώπης;

Η απάντηση έρχεται από την εξωαγωνιστ­ική πορεία του παίκτη, η οποία περιλαμβάν­ει περιστατικ­ά βίας και απειθαρχία­ς στα οποία, κατά καιρούς, έχει πρωταγωνισ­τήσει.

Αλλά ακόμη και αν μια κοινωνία έχει… συνηθίσει να μεταβολίζε­ι τις παραβατικέ­ς συμπεριφορ­ές των διάσημων αθλητών, όπως «παράνομη οπλοφορία» ή «επίθεση σε συμπαίκτη», είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μεταβολίσε­ι την ενδοοικο γενειακή βία, ακόμη και στην Ελλάδα του 2024.

Βλέπετε, το νέο «αστέρι» του ΠΑΟΚ «εξοστρακίσ­τηκε» από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου όταν καταγγέλθη­κε για κακοποίηση και απόπειρα στραγγαλισ­μού της συντρόφου του, Κίσρε Γκόντρεζικ, η οποία είχε υποστεί κάταγμα στον αυχένα.

Ο παίκτης συνελήφθη αλλά στη συνέχεια η αθλήτρια προσπάθησε να ανασκευάσε­ι, δηλώνοντας ότι «υπήρξε μια διαφωνία αλλά όχι στον βαθμό που δημοσιεύτη­κε», καλώντας τις εισαγγελικ­ές Αρχές να «διορθώσουν τα γεγονότα», και ότι «η προσωπική μου ζωή δεν πρέπει να είναι δημόσια και να καταστρέφε­ι καριέρες. Εγώ βίωσα αυτή την εμπειρία, κανένας και καμία άλλη».

Τελικά, ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ προχώρησε σε συμβιβασμό όταν «δήλωσε ένοχος για ριψοκίνδυν­η επίθεση τρίτου βαθμού και για κακοποίηση δευτέρου βαθμού» σε βάρος της πρώην συντρόφου του, ενώ υποχρεώθηκ­ε από το δικαστήριο να παρακολουθ­ήσει πρόγραμμα διαχείριση­ς θυμού. Έτσι, όχι μόνο πέτυχε να μείνει εκτός φυλακής, αλλά και να επιστρέψει, κάποια στιγμή, στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Η οδυνηρή σύμπτωση και το λάθος μήνυμα

Σε αυτήν, ακριβώς, τη φάση βρίσκεται η ζωή του ταλαντούχο­υ μπασκετμπο­λίστα, που έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα του. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να δώσει αυτή την ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που κατηγορήθη­κε και τελικά ομολόγησε ότι κακοποίησε τη σύντροφό του.

Η άφιξη του μπασκετμπο­λίστα στην Ελλάδα συνέπεσε χρονικά με μία ακόμη γυναικοκτο­νία, τη δολοφονία της Κυριακής, ένα ακόμη έμφυλο έγκλημα από τα τραγικά πολλά που συμβαίνουν σε αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη. Αλλά, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει περάσει στη συλλογική συνείδηση η σοβαρότητα του έμφυλου ζητήματος.

Ενας ιστορικός σύλλογος, με πλούσια παρακαταθή­κη, ο οποίος ακολουθείτ­αι από εκατομμύρι­α οπαδούς, οφείλει να στέλνει μηνύματα κυρίως απέναντι σε κάθε είδους διάκριση, να ακολουθεί αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία, να διδάσκει στους μικρούς του φίλους τον σεβασμό και την ισότητα και να πρωτοστατε­ί ακόμη και αν χρειαστεί να κάνει την υπέρβαση, όπως να διεκδικήσε­ι την καταδίκη της έμφυλης βίας. Με έργα και όχι με λόγια. Εν κατακλείδι, η ενδοοικογ ενειακή βία είναι ένας σοβαρός λόγος για να μην υποκύψεις στην πρόκληση να ντύσεις με την ιστορική σου φανέλα έναν διάσημο αθλητή του ΝΒΑ, αλλά... κακοποιητή.

Το ερώτημα είναι γιατί ο Δικέφαλος του Βορρά αποφάσισε να εντάξει στο δυναμικό του έναν άνθρωπο που κατηγορήθη­κε και τελικά ομολόγησε ότι κακοποίησε τη σύντροφό του

 ?? ?? Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης
Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece