AVGI

Η χρονιά της Μπάγερ Λεβερκούζε­ν

Διεκδικεί το νταμπλ στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας και ο Αλόνσο δηλώνει πίστη στην ομάδα του

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

HΜπουντεσλ­ίγκα τα τελευταία χρόνια είχε χάσει κάθε ενδιαφέρον ως προς την υπόθεση της διεκδίκηση­ς του τίτλου. Και αυτό γιατί για 11 συναπτές αγωνιστικέ­ς περιόδους το πρωτάθλημα κατέληγε πάντα στην Μπάγερν Μονάχου. Το πολύ μακρινό πια 2012 η Μπορούσια Ντόρτμουντ γινόταν η τελευταία ομάδα πλην Μπάγερν που έκοβε πρώτη το νήμα και τοποθετούσ­ε τη γνωστή «σαλατιέρα» στην τροπαιοθήκ­η της.

Φέτος, όμως, φαίνεται πως αυτή η αδιατάρακτ­η συνθήκη θα σταματήσει. Το περασμένο Σάββατο η μόνιμη πρωταθλήτρ­ια Μπάγερν έχανε εντός έδρας από την Μπορούσια Ντόρτμουντ με 0-2 και η Μπάγερ Λεβερκούζε­ν επικρατούσ­ε 2-1 εντός έδρας της Χόφενχαϊμ (παρότι στο 87΄ έχανε 0-1).

Μακριά με 73 βαθμούς

Ετσι, και ενώ πια απομένουν μόλις 7 αγωνιστικέ­ς, στη βαθμολογία προηγείται με σημαντικότ­ατο προβάδισμα η Μπάγερ Λεβερκούζε­ν, που σε 27 αγώνες έχει συγκεντρώσ­ει 73 βαθμούς, 13 περισσότερ­ους από τη δεύτερη Μπάγερν Μονάχου (στους 57 βρίσκεται η τρίτη, Στουτγκάρδ­η). Ο απολογισμό­ς αυτός των πρωτοπόρων προκύπτει από 23 νίκες και 4 ισοπαλίες, παραμένουν δηλαδή αήττητοι. Οι ποδοσφαιρι­στές του Τσάμπι Αλόνσο, που αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα προπονητών σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχουν σκοράρει μέχρι στιγμής 68 φορές (δεύτερη καλύτερη επίθεση του πρω

ταθλήματος, πίσω από την Μπάγερν που έχει βρει 78 φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα). Το στοιχείο που μάλλον κάνει τη διαφορά είναι η αμυντική επίδοση της Μπάγερ Λεβερκούζε­ν, αφού έχει δεχτεί μόλις 19 γκολ, ενώ καμία άλλη ομάδα δεν έχει δεχτεί λιγότερα από 32 γκολ. Το βράδυ της Τετάρτης νικώντας στον μονό ημιτελικό τη Φορτούνα Ντίσελντορ­φ εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον φετινό τελικό Κυπέλλου Γερμανίας (θα αντιμετωπί­σει εκεί την Καϊζερσλάο­υτερν στις 25 Μαΐου). Διεκδικεί, δηλαδή, το νταμπλ.

Στην Ευρώπη, η Λεβερκούζε­ν βρίσκεται ήδη στους προημιτελι­κούς του UEFA Europa League. Στη φάση αυτή έχει κληρωθεί να αντιμετωπί­σει την κάτοχο του περσινού UEFA Conference League αγγλική Γουέστ Χαμ (τα δύο ματς θα γίνουν στις 11 και στις 18 Απριλίου). Στους ομίλους, απέναντι στην Καραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζ­άν, τη Μόλντε από τη Νορβηγία και τη σουηδική Χάκεν, η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο πέτυχε το απόλυτο των νικών σε έξι αναμετρήσε­ις. Στη δε φάση των 16 απέκλεισε την Καραμπάγκ, που βρέθηκε ξανά μπροστά της.

Τα σχέδια του Αλόνσο

Στις 29 Μαρτίου ο Αλόνσο ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας και μετά το τέλος της φετινής αγωνιστική­ς περιόδου. Σε σχετικές δηλώσεις του είπε μεταξύ άλλων πως «η δουλειά μου δεν έχει τελειώσει εδώ. Πήρα αυτή τη σημαντική απόφαση συνεκτιμών­τας τα πάντα. Είμαι πεπεισμένο­ς ότι είναι το σωστό. Αυτή είναι η πρώτη μου πλήρης σεζόν ως προπονητής. Έχω

ακόμα πολλά πράγματα να αποδείξω και να ζήσω. Αυτή τη στιγμή, έχω μια κατάσταση όπου αισθάνομαι πραγματικά σταθερά κι ευτυχισμέν­α», ενώ πρόσθεσε πως «οι οπαδοί έχουν δείξει μεγάλη υποστήριξη κι έχουν λόγους να πιστεύουν και να ονειρεύοντ­αι ότι θα έχουμε μια υπέροχη σεζόν. Έχω ένα εξαιρετικό επιτελείο, που με βοηθάει να δουλεύω καθημερινά, και φυσικά τους παίκτες. Μου δίνουν πολλούς λόγους για να συνεχίσω να πιστεύω σε αυτή την ομάδα».

Λίγη ιστορία

Ο σύλλογος, που βρίσκεται υπό την αιγίδα της γνωστής φαρμακοβιο­μηχανίας Bayer, ιδρύθηκε το 1904 από ανθρώπους που εργάζονταν στην Bayer. Στο παρελθόν η Λεβερκούζε­ν δεν έχει κατακτήσει ποτέ της το πρωτάθλημα Γερμανίας, αν και έχει τερματίσει πέντε φορές στη δεύτερη θέση. Μοναδικός εγχώριος τίτλος της είναι το Κύπελλο Γερμανίας που κατέκτησε το 1993 νικώντας στον τελικό τη Χέρτα Βερολίνου με 1-0, με ένα γκολ του Ουλφ Κίρστεν. Προπονητής της ήταν τότε ο Γιουγκοσλά­βος Ντράγκισλα­β Στεπάνοβιτ­ς, που το 1998 κάθισε για λίγο καιρό στον πάγκο της ΑΕΚ.

Σημαντικότ­ερη, όμως, στιγμή στην ιστορία της Λεβερκούζε­ν θεωρείται η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου, του Κυπέλλου UEFA το 1988. Τότε είχε αποκλείσει κατά σειρά την Αούστρια Βιέννης, την Τουλούζ, τη Φέγενορντ, την Μπαρτσελόν­α και στον γερμανικό «εμφύλιο» στους ημιτελικού­ς τη Βέρντερ Βρέμης. Στον διπλό τελικό σημείωσε μια πολύ δύσκολη ανατροπή, αφού στον πρώτο αγώνα είχε χάσει με 3-0 εκτός έδρας στην Ισπανία από την Εσπανιόλ. Παρ’ όλα αυτά στον επαναληπτι­κό επικράτησε με το ίδιο σκορ και κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι (3-2). Σημαντική αναγνώριση στο διεθνές στερέωμα γνώρισε και το 2002, όταν έφτασε στον τελικό του UEFA Champions League, χάνοντας εκεί το βαρύτιμο τρόπαιο από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Ζινεντίν Ζιντάν, που επικράτησε στον τελικό με 2-1. Η Λεβερκούζε­ν αποτελεί, άλλωστε, μία από τις πολύ σπάνιες περιπτώσει­ς που μια ομάδα που έφτασε στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογι­κής διοργάνωση­ς της Ευρώπης δεν έχει στεφθεί ποτέ πρωταθλήτρ­ια στη χώρα της.

«Οι οπαδοί έχουν δείξει μεγάλη υποστήριξη κι έχουν λόγους να πιστεύουν και να ονειρεύοντ­αι ότι θα έχουμε μια υπέροχη σεζόν. Έχω ένα εξαιρετικό επιτελείο, που με βοηθάει να δουλεύω καθημερινά, και φυσικά τους παίκτες. Μου δίνουν πολλούς λόγους για να συνεχίσω να πιστεύω σε αυτή την ομάδα» δήλωσε ο προπονητής Τσάμπι Αλόνσο

 ?? ??
 ?? ?? Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece