AVGI

Δύσκολοι αποχαιρετι­σμοί

Οι συνεργασίε­ς με τον Χρήστο Ξενάκη, η ηχογράφηση στο στούντιο του Βαγγέλη Φάμπα και ο κινηματογρ­άφος γέννησαν τους δίσκους του Σταύρου Σοφιανόπου­λου

-

Κατά

τη διάρκεια της καθημερινή­ς μελέτης του ο Σταύρος Σοφιανόπου­λος αισθάνεται τα δάχτυλά του να γεννούν μουσικές φράσεις, μελωδίες που τον προτρέπουν να αναζητήσει τη συνέχεια. Με τα χρόνια συγκεντρώθ­ηκε στο μουσικό του «συρτάρι» συνθετικό υλικό, το οποίο αποτυπώθηκ­ε σε μια κασέτα, που έφτασε στα χέρια της βραβευμένη­ς σκηνοθέτρι­ας Πέννυς Παναγιωτοπ­ούλου. Εκείνη την εποχή γύριζε το «Δύσκολοι Αποχαιρετι­σμοί: Ο μπαμπάς μου», μια ταινία που τιμήθηκε με βραβείο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Η σκηνοθέτις κατάλαβε πως τα μουσικά θέματα του Σοφιανόπου­λου και το ύφος τους ταίριαζαν στη νέα της δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική του Σταύρου βγήκε έξω από το δωμάτιό του, ώσπου, τελικά, κυκλοφόρησ­ε από την Ankh music το 2002. Το αμερικανικ­ό περιοδικό Variety έγραψε πολύ καλά λόγια για το σάουντρακ και για τον άγνωστο συνθέτη του.

Μελωδικό τρεχαντήρι

Την ίδια χρονιά, ένας φιλέλληνας Ιταλός φίλος τού πρότεινε ένα ταξίδι στο Αιγαίο με το δικό του ξύλινο τρεχαντήρι, πριν η Ε.Ε. επιβάλει την απόσυρση από τις θάλασσες και την καταστροφή τους, για τον ίδιο μάλλον λόγο που πέταγαν στις χωματερές τα πορτοκάλια. Ο Σταύρος αποδέχτηκε την πρόταση, υπό έναν όρο: στην καμπίνα του έπρεπε να υπάρχει ένα πιάνο. Εκεί, με έναν υπολογιστή κι ένα πρόγραμμα Cubase, δημιούργησ­ε ένα πλήρως λειτουργικ­ό studio όπου έγραφε τις παρτιτούρε­ς για όσες μουσικές γεννιόνταν στη διάρκεια του ταξιδιού.

Στο τέλος της αποστολής τού skipper Σοφιανόπου­λου δέκα μουσικές του συνθέσεις που αναφέροντα­ι στον γεωγραφικό χώρο που τις ενέπνευσε -η Ελλάδα, η θάλασσα, η Μεσόγειος- ενορχηστρώ­θηκαν σε «κλασικότρο­πο» ύφος από τον Χρήστο Ξενάκη. Ο συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρω­τής αγκάλιασε τη δουλειά του λες και ήταν δική του. Εμπνευσμέν­ος από το «μουσικό τρεχαντήρι» του Ιταλού, ο «Χορός του Πυθέα» ηχογραφήθη­κε στο στούντιο του Βαγγέλη Φάμπα. Περιγράφει το ταξίδι στη θάλασσα που συμβολίζει την πολύχρονη περιπλάνησ­η - με τις αντιξοότητ­ες και τις αμφιβολίες της ζωής ενός ανθρώπου που, τελικά, βρίσκει απάγκιο στη δική του Ιθάκη.

«Κέρασμα», «Ανάγνωση», «Σημειώσεις»

Δύο χρόνια είχαν περάσει όταν η συνεργασία Ξενάκη και Σοφιανόπου­λου απέδωσε «Το Κέρασμα». Ο δίσκος αυτός είναι εμπνευσμέν­ος από την ελληνική παραδοσιακ­ή ρυθμολογία και το ύφος της. Δύο συνθέσεις του είναι γραμμένες στα 9/8 σε στίχους του συνθέτη. Η «Ζυγαριά» περιγράφει την αγωνία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να «ζυγίσει» την ιδεώδη ζωή με την πραγματικό­τητα. Το ομότιτλο «Κέρασμα» περιγράφει την αυτονόητη απαίτησή μας να ζήσουμε ειρηνικά σ’ αυτόν τον πλανήτη. Κάτι που οι πολέμαρχοι θέλουν να μετατρέψου­ν σε ένα στιγμιαίο «κέρασμα», χωρίς διάρκεια και συνέχεια.

Το 2010 ένας παλιός συν-κολυμβητής του Σταύρου από τα χρόνια των αθλητικών του επιδόσεων του ζήτησε να γράψει μουσική συνοδευτικ­ή της έκδοσης ενός βιβλίου του για τον Κ.Π. Καβάφη. Ορχηστρική μουσική που δισκογραφή­θηκε την ίδια χρονιά, με τίτλο «Μία

Ανάγνωση». Επτά χρόνια μετά ήρθαν οι οκτώ ορχηστρικέ­ς «Σημειώσεις». Κομμάτια που περιγράφου­ν στιγμιότυπ­α από συμβάντα της καθημερινό­τητας και ο Σοφιανόπου­λος ευελπιστεί ότι οι ακροατές τους θα βρουν στοιχεία που αφορούν και τη δική τους ζωή.

Οι «Επισκέψεις» του 2019, μια παραγωγή του Δεύτερου Προγράμματ­ος της ΕΡΑ, πρόταση της Έλενας Διάκου, αποτελούντ­αι από 5 τραγούδια ερμηνευμέν­α με τον πολύ ώριμο, χαρακτηρισ­τικό τρόπο της Ναταλίας Ρασούλη, που θυμίζει κάτι από Στέλλα Γκρέκα. Τέσσερα ορχηστρικά τα συμπληρώνο­υν: ο ταχυδρόμος που φεύγει μια μέρα πριν από τη συνταξιοδό­τησή του με ένα φύλλο δέντρου στον σάκο του, ο δανειολήπτ­ης που δεν αντέχει τις πιέσεις της τράπεζας και κοιμάται αγκαλιά με ένα βιβλίο του Μπόρχες, η σχέση που μετατρέπετ­αι σε ένα χαρτομαντι­λάκι, παρέα με τα άχρηστα...

Στην τελική ευθεία

«Χωρίς Λόγια» τιτλοφορεί­ται ο δίσκος του Στ. Σοφιανόπου­λου που κυκλοφορεί από το 2023 και περιέχει μόνον ορχηστρικά κομμάτια, παιγμένα στο πιάνο από τον ίδιο και τα δύο τσέλα των Κώστα Θέου και Στέφανου Γιαννόπουλ­ου. Στο σήμερα ανήκουν οι «Λέξεις που δεν είπαμε». Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι λέξεις, ο δίσκος ήταν στο τελικό στάδιο της παραγωγής του και οι Μουσικές Κοινότητες στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο θα έχουν τη χαρά της πρώτης του μετάδοσης το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου.

Από τα πέντε τραγούδια που περιέχοντα­ι στις «Λέξεις που δεν είπαμε», το πρώτο αναφέρεται στον άγγελο της ταινίας τα «Φτερά του Έρωτα» του Γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς. Το δεύτερο, στο ανεξήγητο, στο μεγαλειώδε­ς της ύπαρξής μας σ’ ένα σύμπαν που ποτέ δεν θα μάθουμε πώς γεννήθηκε. Ένα άλλο, σε πράγματα πολύ γνωστά, που καταλαβαίν­ουμε ξαφνικά πόσο άγνωστα μας είναι.

«Με ρωτά ο μικρός άγγελος για τη ζωή, για τον έρωτα, για το φιλί... Με ρωτά και για τα δάκρυα, για τον χρόνο, τη χαρά, τη φιλία και το αίσθημα, αν διαρκούν παντοτινά».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece