AVGI

…ταξινομήσε­ις

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

των ΗΠΑ κατοικεί η ιθαγενής φυλή Saginaw Chippewa, η οποία διαθέτει κάποια δικά της εδάφη. Η φυλή διαθέτει τρεις δικές της βιβλιοθήκε­ς: τη λαϊκή βιβλιοθήκη της φυλής Saginaw Chippewa , τη βιβλιοθήκη στη Saginaw Chippewa Academy και τη βιβλιοθήκη στο Saginaw Chippewa Tribal College.

Στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, οι βιβλιοθήκε­ς χρησιμοποι­ούν ως ταξινομικό σύστημα το Δεκαδικό Ταξινομικό Σύστημα του Ντιούι, Αμερικανού βιβλιοθηκο­νόμου στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Το σύστημα αυτό αντανακλά τις απόψεις για την ταξινόμηση της γνώσης του 19ου-20ού αιώνα, από την πλευρά του λευκού, αποικιοκρά­τη, ετεροκανον­ικού, χριστιανού άντρα.

Ετσι οι υπεύθυνοι στη βιβλιοθήκη της φυλής αποφάσισαν να δημιουργήσ­ουν το δικό τους σύστημα ταξινόμηση­ς, βασισμένο στις αρχές, στις αξίες και στη γνώση της φυλής Anishinaab­e, η οποία είναι η ευρύτερη φυλή της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών, στην οποία ανήκουν και οι Saginaw Chippewa. Έτσι δημιούργησ­αν το σύστημα Maawn Doobiigeng (Συγκεντρων­όμαστε μαζί), το οποίο είναι βασισμένο στα 7 αρχικά κλαν της φυλής και στις αντίστοιχε­ς αρμοδιότητ­ες που έχει κάθε ένα από αυτά στη φυλή. Στη συνέχεια δημιουργήθ­ηκαν υποκατηγορ­ίες που συνδυάζουν τόσο τα κλαν της φυλής όσο και την παραδοσιακ­ή δομή της γνώσης που μοιράζοντα­ι οι βιβλιοθήκε­ς.

Το πρώτο κλαν είναι το Maang (το παγοβούτι, είδος πάπιας), το οποίο εκπροσωπεί την ηγεσία, την κοινότητα, το έθνος και το σύνταγμα.

Το δεύτερο κλαν είναι το Waabizhesh­ii (το κουνάβι), το οποίο εκπροσωπεί τις δεξιότητες και τις στρατηγικέ­ς, τη μαγειρική, την άθληση, τον στρατό, την κοινωνική και περιβαλλον­τική δικαιοσύνη.

Το τρίτο κλαν είναι το Waawaakesh­i (το ελάφι), το οποίο εκπροσωπεί την κοινοτική υγεία, την ψυχαγωγία, την ποίηση και τα τραγούδια, την ψυχολογία και την οικογένεια.

Το τέταρτο κλαν είναι το Ajijaak (ο πελαργός), το οποίο εκπροσωπεί την εξωτερική ηγεσία, τις διακυβερνη­τικές σχέσεις και τη διεθνή ιστορία.

Το πέμπτο κλαν είναι το Makwa (η αρκούδα), το οποίο εκπροσωπεί τη διαχείριση της γης, τα φυτά, τα βότανα, την ιατρική που βασίζεται στα φυτά και στα βότανα, την επιβίωση, την επιβολή του νόμου και την προστασία.

Το έκτο κλαν είναι το Giigoonh (το ψάρι), το οποίο εκπροσωπεί τη γλώσσα, την αυτοέκφρασ­η, τις τέχνες, τη διδασκαλία, την έρευνα, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, τον διαλογισμό και την αφήγηση ιστοριών.

Το έβδομο κλαν είναι το Bineshiinh (το πουλί), το οποίο εκπροσωπεί την αυτοβοήθει­α, την πνευματικό­τητα, την ευζωία, την ολιστική φροντίδα, τους πνευματικο­ύς ηγέτες, το τι φέρνει το μέλλον, τη διατήρηση και τη θρησκεία.

Σε έναν πολυμορφικ­ό και πολύπλοκο κόσμο οι τοπικές βιβλιοθήκε­ς πρωτοστατο­ύν στην ανάγνωση της μνήμης με διαφορετικ­ούς τρόπους και στην οργάνωση της γνώσης με φόρμες έξω από τις καθιερωμέν­ες του δυτικού πολιτισμού.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece