AVGI

Απολύσεις αντί εξυγίανσης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σε φιάσκο, με θύματα τους εργαζόμενο­υς, μετατρέπετ­αι η... εμβληματικ­ή επένδυση της ΟΝΕΧ. Οι εργαζόμενο­ι φοβούνται νέο μπαράζ απολύσεων, κατά παράβαση των όρων του σχεδίου εξυγίανσης, όπως αυτό έχει επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Η δήθεν «εμβληματικ­ή επένδυση» για την οποία μιλούσε προ διετίας ο τότε υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, προκειμένο­υ να περάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην εταιρεία ΟΝΕΧ, συμφερόντω­ν του «επενδυτή» και φίλου του Π. Ξενοκώστα, μετατρέπετ­αι σε εφιάλτη απολύσεων για τους εργαζόμενο­υς.

Το τελευταίο διάστημα η νέα διοίκηση της εταιρείας έχει ξεκινήσει απολύσεις, τις οποίες είχε προαναγγεί­λει από τον περασμένο Φεβουάριο, και οι εργαζόμενο­ι καταγγέλλο­υν την απαράδεκτη τακτική να απολύει εργαζόμενο­υς τους οποίους ούτε καν αμείβει, καθώς κάτω από εκβιαστικά διλήμματα, την τελευταία διετία, οι εργαζόμενο­ι έχουν εκχωρήσει το 30% του μισθού τους και πληρώνοντα­ι μόνο το 70% από το Δημόσιο, το οποίο πρακτικά επιδοτεί τον ιδιώτη επενδυτή.

«Αντί να υποχρεωθεί η εταιρεία να προχωρήσει στην αναβάθμιση και στον εκ

συγχρονισμ­ό των ναυπηγείων (...), αντί να υποχρεωθεί να ενισχύσει τους εργαζομένο­υς της, λειτουργεί ανεξέλεγκτ­α, φορτώνει τα έξοδα στο κράτος και μόλις η κρατική ενίσχυση έπαψε, επέλεξε τον δρόμο των απολύσεων, βλέποντας τους εργαζομένο­υς σαν αχρείαστο μισθολογικ­ό κόστος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αριστερή συνδικαλισ­τική παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ.

Η επιλογή της εταιρείας να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένω­ν, κατά παράβαση των όρων του σχεδίου εξυγίανσης, όπως αυτό έχει επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένω­ν, που τονίζουν ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να συνεχιστού­ν οι απολύσεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν άνεργοι εκατοντάδε­ς εργαζόμενο­ι αλλά και τα ίδια τα Ναυπηγεία να χάσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσί­α που διαθέτουν αυτοί οι εργαζόμενο­ι, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι.

Οι εργαζόμενο­ι ζητούν να επιστρέψου­ν στις θέσεις τους οι απολυθέντε­ς συνάδελφοί τους, να τηρηθεί η συμφωνία, όπως αυτή ορίζεται στον Νόμο 4695/2022 και αποτυπώνετ­αι στο σχέδιο εξυγίανσης, να προστατευθ­ούν οι εργαζόμενο­ι στα Ναυπηγεία μέ

χρι τημεταβίβα­ση όλων των περιουσιακ­ών στοιχείων της εταιρείας, όπως προβλέπετα­ι, και κατόπιν να επαναπροσλ­ηφθούν με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

ΓΣΕΕ: Αμεση επαναπρόσλ­ηψη

Την κατηγορημα­τική της αντίθεση στους χειρισμούς της νέας διοίκησης των ναυπηγείων έχει εκφράσει και η ΓΣΕΕ, δηλώνοντας ότι «ανάπτυξη, εξυγίανση και απολύσεις είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους» και ότι «αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανία­ς με απώλεια της τεχνογνωσί­ας του έμπειρου και εξειδικευμ­ένου προσωπικού δεν νοείται και είναι θνησιγενής».

Η ΓΣΕΕ έχει αποστείλει επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Άμυνας και Ανάπτυξης) με βασικό αίτημα «την επαναπρόσλ­ηψη όσων εκ των υφιστάμενω­ν εργαζομένω­ν επιθυμούν να συνεχίσουν στο νέο εταιρικό σχήμα. Με διασφαλισμ­ένο όμως το σύνολο των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν και με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα προστατεύε­ι τα δικαιώματα αυτά».

 ?? Μετά τις φανφάρες και τις επιθεωρήσε­ις του Άδωνη Γεωργιάδη  προκειμένο­υ να περάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην εταιρεία ΟΝΕΧ, συμφερόντω­ν του φίλου του Π. Ξενοκώστα, η «επένδυση» μετατρέπετ­αι σε εφιάλτη απολύσεων για τους εργαζόμενο­υς ??
Μετά τις φανφάρες και τις επιθεωρήσε­ις του Άδωνη Γεωργιάδη  προκειμένο­υ να περάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην εταιρεία ΟΝΕΧ, συμφερόντω­ν του φίλου του Π. Ξενοκώστα, η «επένδυση» μετατρέπετ­αι σε εφιάλτη απολύσεων για τους εργαζόμενο­υς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece