AVGI

«Ψαλίδι» σε επιδόματα και παροχές

- Γ.Α.

από το 2025 μπαίνει στα ειδικά επιδόματα και άλλες έκτακτες παροχές που έως τώρα δίνονται από τις υπερβάσεις των κρατικών εσόδων σε σχέση με τον προϋπολογι­σμό. Όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας (το είχε προαναγγεί­λει πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης), με τους νέους δημοσιονομ­ικούς κανόνες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να δίνονται έκτακτες παροχές και οι τυχόν υπερβάσεις στα έσοδα του προϋπολογι­σμού θα μπορούν να κατευθύνον­ται μόνο στον σχηματισμό αποθεματικ­ών και στη μείωση του χρέους.

Η κυβέρνηση, πάντως, κινείται προς το παρόν με βάση τους προηγούμεν­ους κανόνες για το τρέχον έτος και αναμένεται το επόμενο διάστημα να λάβει τις τελικές της αποφάσεις για έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυντ­αξιούχους, οικογένειε­ς με παιδιά, ευάλωτα νοικοκυριά και άτομα με αναπηρία. Η εκτέλεση του προϋπολογι­σμού κατά το πρώτο τρίμηνο αφήνει περιθώρια για αυτή την παροχή.

Ομως, όπως εξήγησε σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ, η καθιέρωση του νέου δημοσιονομ­ικού κανόνα που επιβάλλει τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών δημιουργεί ένα νέο σκηνικό για τη χάραξη της δημοσιονομ­ικής πολιτικής, το οποίο δεν θα αφήνει πλέον περιθώρια για έκτακτες παροχές. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, με βάση την εμπειρία από τη διαχείριση των κρίσεων του παρελθόντο­ς, η ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότ­ητας των οικονομιών απαιτεί την άσκηση αντικυκλικ­ής δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα σε κυκλικά διορθωμένο­υς όρους ύψους 2% του ΑΕΠ, ώστε να δημιουργεί­ται το απαραίτητο δημοσιονομ­ικό απόθεμα ασφαλείας.

Παράλληλα, επανέφερε και τη γνωστή του πρόταση περί της κατάργησης φοροαπαλλα­γών. Όπως επισήμανε, προτεραιότ­ητα θα πρέπει επίσης να δοθεί στη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης, μέσω της καταπολέμη­σης της φοροδιαφυγ­ής, και στην επαναξιολό­γηση των υφιστάμενω­ν φοροαπαλλα­γών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece