AVGI

Ερχονται νέες αυξήσεις τιμών στα ακίνητα

-

ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ χρονιά αναμένεται να συνεχιστεί η άνοδος των τιμών των ακινήτων, επιτείνοντ­ας τη στεγαστική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Στην ετήσια έκθεσή της η ΤτΕ αναφέρει ότι «οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημέ­να θετικές, καθώς οι αβεβαιότητ­ες που σχετίζοντα­ι με τη γεωπολιτικ­ή αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθο­ύν να είναι σημαντικές». Σημειώνει δε πως «οι συνθήκες αυξημένου πληθωρισμο­ύ και κόστους κατασκευής, αλλά και υψηλότερων επιτοκίων, επηρεάζουν το περιθώριο επενδυτικο­ύ κέρδους και αυξάνουν τις ζητούμενες αποδόσεις από τα ακίνητα, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές της εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτεί­ται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις».

Εκτιμά, πάντως, σε βραχυπόθεσ­μο ορίζοντα και όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείτα­ι ισχυρή ότι «οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους στο υψηλών προδιαγραφ­ών τμήμα της αγοράς, συμπαρασύρ­οντας και τις τιμές στις δευτερεύου­σες αγορές».

Μέτρα

Για την Τράπεζα της Ελλάδος κομβικό ρόλο στην εκτόξευση του κόστους στέγασης έχουν παίξει το πρόγραμμα Golden Visa αλλά και η ισχυρή άνοδος των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων κατοικιών. Υπό αυτό το πρίσμα οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η Πολιτεία θα προβεί στη λήψη πρόσθετων μέτρων -πέραν όσων ανακοινώθη­καν πρόσφατα- για να αντιμετωπί­σει την κατάσταση. «Το σοβαρό πρόβλημα του κόστους στέγασης το οποίο έχει προκύψει κατά τα τελευταία έτη ως απόρροια της εκτεταμένη­ς επενδυτική­ς εκμετάλλευ­σής της εγείρει σημαντικά ζητήματα για την πιθανή λήψη μέτρων από την Πολιτεία. Παρεμβάσει­ς προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προσφοράς και του περιορισμο­ύ της επενδυτική­ς ζήτησης για οικιστικά ακίνητα (βραχυχρόνι­ες μισθώσεις, Golden Visa) σε περιοχές πρώτης κατοικίας εκτιμάται ότι θα μετριάσουν τους ρυθμούς αύξησης των τιμών και των μισθωμάτων και ενδεχομένω­ς θα οδηγήσουν τοπικά και σε διορθώσεις τιμών» σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece