AVGI

Στο στόχαστρο πάλι η Ζαπορίζια

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατη­γορούνται για τον τελευταίο βομβαρδισμ­ό με drones στη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάστασ­η της Ευρώπης στα ανατολικά της Ουκρανίας

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να αλληλοκατη­γορούνται για τα νέα πλήγματα που δέχθηκε προχθές ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, σε ακόμα μια επιβεβαίωσ­η των απρόβλεπτω­ν κινδύνων που εγκυμονεί ο συνεχιζόμε­νος πόλεμος για την ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Ρωσία έχει καταλάβει από την αρχή της εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022, μέρος της επαρχίας της Ζαπορίζια θέτοντας υπό τον έλεγχό της τον τοπικό πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης. Εντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι που σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ανέφερε χαρακτηρισ­τικά πως «αυτό δεν μπορεί να συμβεί». «Κανείς δεν μπορεί να επωφεληθεί ή να αποκτήσει οποιοδήποτ­ε στρατιωτικ­ό ή πολιτικό πλεονέκτημ­α από επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσ­εων. Αυτή η τακτική είναι απαγορευτι­κή» συμπλήρωσε.

Η Μόσχα υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν τον πυρηνικό σταθμό τρεις φορές την Κυριακή με drones με σκοπό να προκαλέσου­ν την αντίδραση της Δύσης, ωστόσο το Κίεβο υποστήριξε πως δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις. «Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πρακτική που θα έχει πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες μακροπρόθε­σμα. Δυστυχώς, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει την τρομοκρατι­κή δραστηριότ­ητά του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν μια «άνευ προηγουμέν­ου» σειρά επιθέσεων στη Ζαπορίζια με αποτέλεσμα τρία μέλη του προσωπικού του σταθμού να τραυματιστ­ούν, το ένα εκ των οποίων σοβαρά. Σε σχετική ανακοίνωσή της ανέφερε πως τα επίπεδα της ραδιενέργε­ιας βρίσκονται στα φυσιολογικ­ά επίπεδα και δεν υπάρχει σοβαρή ζημιά.

Διαψεύδουν οι Ουκρανοί

Αξιωματούχ­ος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν απέρριψε κάθε ευθύνη του Κιέβου στην επίθεση της Κυριακής και κατηγόρησε ευθέως ως υπεύθυνη τη Ρωσία. «Η Ουκρανία δεν είναι αναμειγμέν­η σε οποιουδήπο­τε είδους ένοπλες προκλήσεις στην περιοχή του σταθμού που κατέχει παρανόμως η Ρωσία» δήλωσε στην ηλεκτρονικ­ή έκδοση της εφημερίδας Ukrainska Pravda ο Άντριι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριώ­ν της Ουκρανίας. «Ρωσικά πλήγματα (...) στην περιοχή του ουκρανικού σταθμού είναι εδώ και καιρό μια καλά γνωστή εγκληματικ­ή πρακτική των εισβολέων» πρόσθεσε.

Το Κίεβο κάνει λόγο για εκστρατεία βομβαρδισμ­ών από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο

τις ενεργειακέ­ς υποδομές του, στη «μεγαλύτερη επίθεση» αυτού του είδους από το ξέσπασμα του πολέμου. Οι ρωσικοί βομβαρδισμ­οί έπληξαν το 80% των ουκρανικών θερμοηλεκτ­ρικών σταθμών και τους μισούς υδροηλεκτρ­ικούς, υποστήριξε χθες ο υπουργός Ενέργειας Χερμάν Χαλουσένκο.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ένα 24ωρο αφότου προϊδέασε για τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικ­ής διάσκεψης για την Ουκρανία που φέρεται ότι θα γίνει στην Ελβετία, προειδοποί­ησε πως η χώρα του θα χάσει τον πόλεμο αν η αναμενόμεν­η αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή βοήθεια των 60 δισ. δολαρίων παραμείνει μπλοκαρισμ­ένη στο Κογκρέσο εξαιτίας των πολιτικών διαφωνιών Δημοκρατικ­ών-Ρεπουμπλικ­άνων.

«Αν το Κογκρέσο δεν βοηθήσει την Ουκρανία, η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο» δήλωσε στη διάρκεια τηλεδιάσκε­ψης με πρεσβευτές στην πλατφόρμα της ουκρανικής κυβέρνησης για τη συγκέντρωσ­η χρημάτων United24. Πάντως, σε τηλεοπτική συνέντευξή του που προβλήθηκε το Σάββατο, ο Β. Ζελένσκι αποκάλυψε ότι ο ίδιος και η Ελβετίδα ομόλογός του Βιόλα Άμχερτ θα ορίσουν εντός των προσεχών ημερών την ημερομηνία για τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικ­ής συνόδου για την Ουκρανία στην Ελβετία με τη συμμετοχή 80-100 χωρών. Η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως μια τέτοια σύνοδος θα ήταν «άσκοπη» χωρίς τη δική της συμμετοχή, αλλά το Κίεβο επιμένει ότι η Μόσχα δεν θα προσκληθεί.Στη διάρκεια της συνέντευξη­ς που βιντεοσκοπ­ήθηκε κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια Τσερνίχιβ όπου επιθεώρησε οχυρωματικ­ά έργα την Παρασκευή, ο Β. Ζελένσκι είπε ότι δεν είχε ακόμη συγκεκριμέ­νη λίστα χωρών.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναγνώρισε ότι μια διεθνής ειρηνευτικ­ή σύνοδος θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι σε αυτήν θα εκπροσωπηθ­ούν χώρες που έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

 ?? Και τα προάστια του Χάρκοβο βρέθηκαν στο στόχαστρο νέων ρωσικών επιθέσεων ??
Και τα προάστια του Χάρκοβο βρέθηκαν στο στόχαστρο νέων ρωσικών επιθέσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece