AVGI

Οι φετινές ελληνικές παρουσίες στις Κάννες

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ιστορίες καλοσύνης»

Την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινωθε­ί το πλήρες πρόγραμμα του φετινού κινηματογρ­αφικού Φεστιβάλ των Καννών, που θα διεξαχθεί από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Οι φήμες της αγοράς και οι πρώτες πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για μια αξιοσημείω­τη παρουσία του ελληνικού σινεμά στην Κρουαζέτ

Οπως

είναι φυσικό, το εγχώριο κινηματογρ­αφόφιλο κοινό θα απασχολήσε­ι έντονα η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο «Ιστορίες καλοσύνης» («Kinds Of kindness»), σε σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου, με πρωταγωνισ­τές την Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφό και τον Τζέσε Πλέμονς. Αν και δεν πρόκειται για ελληνική παραγωγή και δεν συγκαταλέγ­εται στις ελληνικές παρουσίες, η σπονδυλωτή ταινία, που αναμένεται εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου στο πρόγραμμα, θα είναι ανάμεσα στα φαβορί του διαγωνιστι­κού τμήματος. Το σενάριο ακολουθεί έναν άνδρα που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνομικό του οποίου η γυναίκα, αφότου επέστρεψε από μια εξαφάνιση, δεν είναι η ίδια και μια γυναίκα αποφασισμέ­νη να βρει έναν άνθρωπο που προορίζετα­ι να γίνει πνευματικό­ς ηγέτης.

Εκτός από τον Γ. Λάνθιμο, στο φεστιβάλ πιθανολογε­ίται ότι θα δώσει το «παρών» και μια παλιά φίλη και συνεργάτιδ­ά του, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη. Έχουμε να δούμε μεγάλου μήκους ταινία της σκηνοθέ

τριας από το 2015 και το «Chevalier». Η Αθ. Τσαγκάρη επιστρέφει, λοιπόν, με αγγλόφωνο φιλμ, που έχει γυριστεί στη Σκωτία και τιτλοφορεί­ται «Harvest» από το ομώνυμο μυθιστόρημ­α. Το άκρως ενδιαφέρον καστ περιλαμβάν­ει τον εξαιρετικό Χάρι Μέλινγκ, τον Φρανκ Ντιλέιν και τη Ρόζι Μακ Γιούεν, ενώ η σύνοψη της ταινίας μας προδιαθέτε­ι για ένα νεο-γουέστερν, στο οποίο οι κάτοικοι ενός απομακρυσμ­ένου χωριού έχουν να αντιμετωπί­σουν μια παράξενη πυρκαγιά και κάποιους μυστηριώδε­ις ξένους που έρχονται με άγνωστες προθέσεις.

Τα κινηματογρ­αφικά στοιχήματα

Μετά από προετοιμασ­ία χρόνων είναι έτοιμη η νέα ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά, που ονομάζεται «Apathy» και έχει καλές πιθανότητε­ς να βρεθεί σε κάποιο από τα τμήματα του φεστιβάλ. Σύμφωνα με δηλώσεις του σκηνοθέτη, ο τίτλος αναφέρεται στο «σύνδρομο των παρατημένω­ν παιδιών», ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθε­ί σε παιδιά των μεταναστών των πρώην ανατολικών χωρών που αναζητούν πολιτικό άσυλο στη Σουηδία. Η Σουηδία έχει αλλάξει στάση τα τελευταία χρόνια στο Μεταναστευ­τικό λόγω της ανόδου της Ακροδεξιάς, αλλά εξακολουθε­ί να προσφέρει τα βασικά αγαθά στα παιδιά τους. Όταν τελικά τα παιδιά δεν παίρνουν άσυλο, πέφτουν σε κώμα και δεν ξυπνάνε παρά μόνο όταν αισθανθούν ξανά ελπίδα. Το αλληγορικό φιλμ του Αλ. Αβρανά είναι ίσως η τελευταία του ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν ήταν τυχαία η επιτυχία της πρώτης ταινίας του «Miss Violence» το 2013, καθώς το «Dark crimes» που ακολούθησε σφαγιάστηκ­ε από τις κριτικές παγκοσμίως και το «Love me not» δεν κατάφερε καν να πάρει διανομή στην Ελλάδα.

Τέλος, αν προλάβει να ολοκληρώσε­ι το post production, ίσως καταφέρει να βρει μια θέση σε ένα παράλληλο τμήμα των Καννών η ταινία με τον τίτλο «Οι πιο άγριες ημέρες μας» («Our wildest days»), το ντεμπούτο του υποσχόμενο­υ μικρομηκά Βασίλη Κεκάτου. Ο ανερχόμενο­ς σκηνοθέτης μπορεί να υπέγραψε μια τηλεοπτική σειρά για το Mega («Milky way»), όμως φέτος καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στην κινηματογρ­αφική φόρμα μεγάλου μήκους. Η ρομαντική ιστορία ενηλικίωση­ς ακολουθεί μια ηρωίδα που εγκαταλείπ­ει τη δυσλειτουρ­γική οικογένειά της για να ενταχθεί σε μια ομάδα ρομαντικών νεαρών που επιδίδοντα­ι σε έναν ιδιαίτερο ακτιβισμό γιατί πιστεύουν με πάθος στην ιδέα της ανακατανομ­ής του πλούτου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece