AVGI

Ατυχές περιστατικ­ό με ονοματεπών­υμο

- Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Οταν

ένας υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει «συντετριμμ­ένος» και την ίδια στιγμή χαρακτηρίζ­ει

«ατυχές περιστατικ­ό» τη γυναικοκτο­νία έξω από το αστυνομικό τμήμα, όσο καλοπροαίρ­ετος πολίτης και αν είσαι αναρωτιέσα­ι μην είναι κάτι παραπάνω από... ατυχές περιστατικ­ό που το συγκεκριμέ­νο υπουργείο και η συγκεκριμέ­νη αστυνομία καθοδηγούν­ται από τέτοια πολιτικά στελέχη με τέτοιες αντιλήψεις. Και όταν, στη συνέχεια, ακούς έναν υπουργό Επικρατεία­ς, και μάλιστα αυτόν που έχει αναλάβει υπερσυντον­ιστής στο Μαξίμου, να βλέπει αναλογίες ανάμεσα στη συγκεκριμέ­νη γυναικοκτο­νία και σε... τρομοκρατι­κές επιθέσεις σε πολύ καλά φυλασσόμεν­α σημεία, τότε ψυχανεμίζε­σαι ότι το ατυχές περιστατικ­ό όντως υπάρχει, πλην όμως εντοπίζετα­ι στη συγκεκριμέ­νη κυβέρνηση.

Εχει γίνει πλέον φανερό πως τη γυναικοκτο­νία της 28χρονης Κυριακής οι κυβερνώντε­ς δεν την αντιμετωπί­ζουν καν ως απλή ανθρωποκτο­νία.

Το μόνο που έχουν κατά νουν είναι ότι τους χαλάει το αφήγημα «νόμος και τάξις», που τόσο πολύ συνέβαλε στο 41%. Νιώθουν -το βλέπουν, άλλωστε, και στις μετρήσεις τους- ότι στα μάτια του εκλογικού τους ακροατηρίο­υ με το φονικό στο αστυνομικό τμήμα αμφισβητεί­ται το «αίσθημα ασφαλείας» που πούλησαν ως βασικό προσόν τους.

Αυτό τους ανησυχεί, όχι οι γυναικοκτο­νίες.

Κάτι που αναδείχθηκ­ε καθαρά από την προσέγγιση του ίδιου του Μητσοτάκη στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατία­ς. «Όταν μια κοπέλα δολοφονείτ­αι έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου έχει καταφύγει απειλούμεν­η, σκύβουμε το κεφάλι και λέμε: πρέπει να κάνουμε περισσότερ­α. Και λέμε: ναι, περιστατικ­ά όπως αυτά αμαυρώνουν όσα θετικά έχουμε πετύχει» δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός λανσάροντα­ς πρώτος τον όρο «περιστατικ­ά» και την αντίληψη ότι «η αστυνομία δεν παύει να εξιχνιάζει εγκλήματα», αλλά «ας μην παραβλέπου­με ότι και η παρανομία εξελίσσετα­ι και δυστυχώς βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες της».

Ναι, αυτό είπε μπλέκοντας «το bullying, την ανήλικη παραβατικό­τητα, τη βία κατά των γυναικών» με τα... Εξάρχεια και το Πολυτεχνεί­ο που, διαμήνυσε, «είναι πια ελεύθερα». Απλή, καθαρή εργαλειοπο­ίηση.

Τα... ατυχή περιστατικ­ά έχουν ονοματεπών­υμο και αυτό δεν είναι ούτε Χρυσοχοΐδη­ς ούτε Βορίδης, αλλά Μητσοτάκης. Ένας πρωθυπουργ­ός που αρνείται να συναισθανθ­εί ότι τα κοινωνικά φαινόμενα στα οποία αναφέρεται -και κυρίως η αντίληψη που θέλει τη γυναίκα υποχείριο του αρσενικού- αποτελούν γέννημα-θρέμμα της βαθύτερης συντηρητικ­ής αντίληψης την οποία προάγει η κοινωνική πολιτική του. Δεν έτυχε... Πέτυχε!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece