AVGI

SOS για αεροπορικά Τέμπη

Οι αερολιμενι­κοί προειδοποι­ούν για απαρχαιωμέ­νο εξοπλισμό των συστημάτων επικοινωνί­ας και έλλειψη κρίσιμων ανταλλακτι­κών στα ραντάρ και στους πύργους ελέγχου. Παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά για το θέμα στην Ευρωβουλή

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤ­ΑΙ οι αντιδράσει­ς των εργαζομένω­ν στον έλεγχο και στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορία­ς, που προειδοποι­ούν σε υψηλούς τόνους για σοβαρά προβλήματα που υπονομεύου­ν την ασφαλή αεροπλοΐα.

Οι καταγγελίε­ς της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορία­ς κάνουν λόγο για απαρχαιωμέ­νο τεχνολογικ­ά εξοπλισμό στα συστήματα επικοινωνί­ας, χωρίς τον απαιτούμεν­ο βαθμό διαθεσιμότ­ητας, παρωχημένα συστήματα ραντάρ για τα οποία δεν υφίστανται διαθέσιμα ανταλλακτι­κά, ελλείψεις που έχουν οδηγήσει ακόμη και σε περιστατικ­ά ολικής απώλειας απεικόνιση­ς.

Την ίδια στιγμή, το «τέλμα» στις προμήθειες, η παλαιότητα των πύργων ελέγχου και η υποστελέχω­ση συμπληρώνο­υν το παζλ του δυσχερούς πλαισίου, εντός του οποίου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορία­ς καλούνται να επιτελέσου­ν το νευραλγικό έργο τους. Χαρακτηρισ­τικές είναι, επίσης, οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιο­υ Συλλόγου Αερολιμενι­κών Μανώλη Καμηλάκη, ο οποίος εκπέμπει SOS για νέα «αεροπορικά Τέμπη», επιρρίπτον­τας ευθύνες στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος με τον Νόμο 4757/2020 [σύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ)] κατάργησε ουσιαστικά τους ελέγχους στα αεροδρόμια, καθώς καταργήθηκ­αν επιμέρους αερολιμενι­κά γραφεία στα αεροδρόμια, μεταβιβάζο­ντας τον έλεγχο στην κεντρική Αρχή της ΑΠΑ. Ο νόμος Καραμανλή αντικατέστ­ησε «τους ελέγχους, τα αερολιμενι­κά τμήματα με ένα γραφείο στην Αθήνα για να ελέγχει 42 αεροδρόμια, 70 ελικοδρόμι­α, ακόμη 40 πεδία προσγείωση­ς, 5 υδατοδρόμι­α, μέσα από ένα γραφείο», όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά στον ρ/σ 105,5 Στο

Κόκκινο ο κύριος Καμηλάκης, διαμορφώνο­ντας τις συνθήκες για ένα σοβαρό δυστύχημα.

Το σοβαρό θέμα ασφάλειας έφερε χθες στην Ευρωβουλή η Έλενα Κουντουρά, υπογραμμίζ­οντας πως, παρά τα προβλήματα, «η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να λαμβάνει μέτρα για την επίλυσή τους». Για τον λόγο αυτό ρωτά την Κομισιόν, αρχικά, αν είναι ενήμερη για τις ελλείψεις στη διαχείριση εναέριας κυκλοφορία­ς της Ελλάδας κι αν τίθενται ζητήματα ασφάλειας ή μη συμμόρφωση­ς της χώρας στους ενωσιακούς κανόνες που άπτονται του κρίσιμου αυτού έργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece