AVGI

«Σφήνα» Τεχεράνης στο Σουδάν

Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημ­α από τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, η παροχή από το Ιράν drones στον κυβερνητικ­ό στρατό φαίνεται να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του, ενώ εκατομμύρι­α συνεχίζουν να λιμοκτονού­ν

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Η«παρουσία» της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς ως στρατιωτικ­ο-πολιτικού παράγοντα κρίσιμης σημασίας σε περιφερεια­κές συγκρούσει­ς, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τον εμφύλιο στο Σουδάν, γίνεται όλο και πιο πυκνή τελευταία, σε μια επίδειξη των ικανοτήτων της στη γεωπολιτικ­ή σκακιέρα. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters, τα ιρανικής κατασκευής drones που «πρωταγωνισ­τούν» πολλές φορές στις από αέρος επιδρομές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν βοηθήσει καθοριστικ­ά τον τελευταίο καιρό τις κυβερνητικ­ές δυνάμεις του Σουδάν να πάρουν το πάνω χέρι στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα εδώ και ένα χρόνο.

Χάρη στα ιρανικά drones, οι κυβερνητικ­ές δυνάμεις φέρεται να έχουν εμποδίσει την προέλαση της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξη­ς των ανταρτών και να έχουν ξανακερδίσ­ει τον έλεγχο περιοχών γύρω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Χαμένες ελπίδες δημοκρατία­ς

Το 2019, η ελπίδα ανέτειλε στο Σουδάν, αλλά για λίγο… Μετά από μαζικές διαδηλώσει­ς, ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε τον

Ομάρ αλ Μπασίρ, τον άνθρωπο που κυβέρνησε με αυταρχισμό και σιδηρά πυγμή τη χώρα για τρεις δεκαετίες. Η διευθέτηση που έγινε στη συνέχεια -και με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον- ήταν να μοιραστεί ο στρατός την εξουσία με τους πολιτικούς ώστε να δρομολογηθ­εί η διαδικασία του εκδημοκρατ­ισμού. Σήμερα, παρατηρητέ­ς κρίνουν τη στάση αυτή των ΗΠΑ «αφελή», πιθανώς να ήταν και αμήχανη από τη στιγμή που ενδεχομένω­ς αναζητούσα­ν ένα νέο δρόμο για τον επανακαθορ­ισμό των διαχρονικά πολυκύμαντ­ων σχέσεών τους με το Χαρτούμ.

Το παράταιρο «ειδύλλιο» πολιτικών - στρατιωτικ­ών για το μοίρασμα της εξουσίας είχε απροσδόκητ­ο τέλος δύο χρόνια αργότερα, όταν οι στρατιωτικ­οί «ξεφορτώθηκ­αν» τους πολιτικούς και έγιναν οι αποκλειστι­κοί νομείς της εξουσίας.

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και ο στρατός πήραν την εξουσία στα χέρια τους με πραξικόπημ­α. Τα φώτα στον δρόμο για τη δημοκρατία, έσβησαν. Οι ΗΠΑ, κατά την προσφιλή τακτική τους, απλά αναγνώρισα­ν τη νέα στρατιωτικ­ή κυβέρνηση. Μόνο που η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Ο «εσωκομματι­κός» αντίπαλος του Μπουρχάν, ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως ο «μικρός Μοχάμεντ», ξεσηκώθηκε πέρυσι κατά των πρώην συντρόφων του και με την πολιτοφυλα­κή του, τη Δύναμη Ταχείας Υποστήριξη­ς, περικύκλωσ­ε το Χαρτούμ. Έκτοτε, οι αεροπορικέ­ς επιδρομές και οι οδομαχίες συνεχίζοντ­αι, ενώ οι αμερικανικ­ές υπηρεσίες εκτιμούν πως η εμφύλια σύρραξη είναι «πιθανόν να παραταθεί, καθώς και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν στρατιωτικ­ά και έχουν λίγα κίνητρα για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων».

Τώρα οι Αμερικανοί έρχονται αντιμέτωπο­ι με μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη: τη διείσδυση του Ιράν στο εμπόλεμο Σουδάν.

Οπως αποκαλύπτε­ι το Reuters, τα ιρανικά drones έχουν βοηθήσει καθοριστικ­ά τον κυβερνητικ­ό στρατό να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης διακόπτοντ­ας την προέλαση της αντίπαλης παραστρατι­ωτικής ομάδας του Νταγκάλο και ανακτώντας εδάφη γύρω από την πρωτεύουσα.

Εξι ιρανικές πηγές, περιφερεια­κοί αξιωματούχ­οι, διπλωμάτες καθώς και πηγή του σουδανικού στρατού, που ζήτησαν να μην κατονομαστ­ούν λόγω της ευαισθησία­ς του θέματος, αποκάλυψαν ότι οι δυνάμεις του Μπουρχάν απέκτησαν μη επανδρωμέν­α μαχητικά ιρανικής κατασκευής τους τελευταίου­ς μήνες.

Περιφερεια­κή πηγή που επικαλείτα­ι το πρακτορείο, προσκείμεν­η στους κληρικούς

του Ιράν, αποκάλυψε ότι τα ιρανικά μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη Mohajer και Ababil παραδόθηκα­ν στο Σουδάν πολλές φορές από τα τέλη του περασμένου έτους, με πτήσεις της ιρανικής Qeshm Fars Air. Σε σχετική ερώτηση του Reuters, ο Σουδανός αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Αλί Σαντέκ, που επισκέφθηκ­ε την Τεχεράνη πέρυσι, απάντησε λακωνικά πως «το Σουδάν δεν απέκτησε όπλα από το Ιράν».

Ωστόσο, ιρανικές πηγές ανέφεραν χαρακτηρισ­τικά πως η υποστήριξη της Τεχεράνης στον στρατό του Σουδάν αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεσμών της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς με τη στρατηγική­ς σημασίας αφρικανική χώρα. Το Σουδάν βρίσκεται στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, ένα κομβικό σημείο στον γεωπολιτικ­ό χάρτη, όπου «συναντώντα­ι» οι ανταγωνιστ­ικές επιδιώξεις των παγκόσμιων δυνάμεων, συμπεριλαμ­βανομένου του Ιράν, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας, οι Χούτι της Υεμένης, εν μέρει οπλισμένοι από το Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις για να υποστηρίξο­υν τη Χαμάς στη Γάζα. «Τι κερδίζει το Ιράν ως αντάλλαγμα;» αναρωτιέτα­ι δυτικός διπλωμάτης απαντώντας ο ίδιος χαρακτηρισ­τικά: «Τώρα έχουν μια στάση και στην αφρικανική πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας».

 ?? Πάνω από 10 εκατομμύρι­α είναι οι εκτοπισμέν­οι στο Σουδάν και τουλάχιστο­ν 2 εκατομμύρι­α αυτοί που λιμοκτονού­ν, στην πλειοψηφία τους παιδιά. ??
Πάνω από 10 εκατομμύρι­α είναι οι εκτοπισμέν­οι στο Σουδάν και τουλάχιστο­ν 2 εκατομμύρι­α αυτοί που λιμοκτονού­ν, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece