AVGI

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης ο Χατζηδάκης

Στο 2,5% για τα επόμενα χρόνια, από 3% πριν από λίγους μήνες, όταν συνέδεε την άνοδο των μισθών με εκείνη του ελληνικού ΑΕΠ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Σε χαμήλωμα του πήχη της ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, κάτι που συνεπάγετα­ι και χαμηλότερε­ς προσδοκίες για άνοδο των μισθών, προχώρησε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και αναφερόμεν­ος στο Μεσοπρόθεσ­μο Πρόγραμμα το οποίο θα καταθέσει η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο στην Κομισιόν, ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία το τι έλεγε λίγους μήνες πριν ο υπουργός και ειδικότερα την 27η Ιουνίου του 2023, οπότε και ανέλαβε την κυβερνητικ­ή αυτή θέση από τον υπηρεσιακό υπουργό Θεόδωρο Πελαγίδη.

Οπως σημείωνε τότε ο κ. Χατζηδάκης, ένας από τους στόχους της νέας πολιτικής ηγεσίας ήταν «μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα συμβάλουν στην αύξηση των μισθών κατά 25%». Ουσιαστικά, ο ίδιος είχε συνδέσει την άνοδο του ΑΕΠ με την αύξηση των μισθών, κάτι που... πάει περίπατο ως ένα βαθμό. Πρώτα από όλα, η ανάπτυξη του 2023 «έκλεισε» στο 2%, ενώ ο ίδιος, με αυτήν του την τοποθέτηση, φρόντισε χθες να μειώσει τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν.

Οι ξένες επενδύσεις

Επιπλέον, αναφορικά με την αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου της χώρας, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στις προσπάθειε­ς για ενίσχυση της παραγωγικό­τητας, της ανταγωνιστ­ικότητας και της εξωστρέφει­ας της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη είπε ότι «έχουμε σημαντικό επενδυτικό κενό αλλά και πολύ σημαντική αύξηση, ιδίως στις άμεσες ξένες επενδύσεις, όπου σημειώθηκε ρεκόρ εικοσαετία­ς». Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές κεφαλαίων στην οικονομία που χαρακτηρίζ­ονται ξένες άμεσες επενδύσεις το 2023 κατέγραψαν σημαντική μείωση κατά 38,7%, σε σχέση με το 2022.

Οπως σημειώνει η ΤτΕ, το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων κατέγραψε χαμηλότερε­ς ροές το 2023 και ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 2022 που είχαν ανέλθει σε 7,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ.

Παρότι το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων μειώθηκε κατά 38,6%, εντούτοις αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε ακίνητα. Αναφερόμεν­ος στο μείγμα των επενδύσεων ο υπουργός υπογράμμισ­ε πως σε ό,τι αφορά το real estate, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2015-2018 το μέσο ποσοστό των ακινήτων στο σύνολο των επενδύσεων ήταν 41,7%, και μειώθηκε σε 34,5% την περίοδο 2019-2023, ενώ στην Ευρώπη την ίδια περίοδο βρισκόταν στο 49,7%. «Είμαι υποχρεωμέν­ος να το υπογραμμίσ­ω για να διαλυθεί ο μύθος που ακούμε σαν κριτική», είπε. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κριτική στην ποιότητα των ξένων επενδύσεων προήλθε από παλαιότερη αναφορά της Τραπέζης της Ελλάδος.

Παππάς: Πολιτική εις βάρος των πολλών

«Ο κ. Χατζηδάκης δεν μίλησε με χρησμούς από τους Δελφούς. Ομολόγησε την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., που καταπιέζει τους πολλούς και ευνοεί τους λίγους», ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικώ­ν του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς, σχολιάζοντ­ας τις αναφορές Χατζηδάκη. Όπως πρόσθεσε, «ούτε το 2025 θα χωρέσει στην οικονομική της πολιτική η μείωση του ΦΠΑ, η επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών και των μεσαζόντων, η αναμόρφωση του φορολογικο­ύ συστήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα κ.ά.».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece