AVGI

Τέλος Μαΐου και... βλέπουμε για τα ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Ενα μήνα πριν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών διαβεβαίων­ε πως τέλη Απριλίου θα ξεκινούσε στη Θεσσαλονίκ­η η κυκλοφορία των 110 καινούργιω­ν ηλεκτρικών λεωφορείων από την Κίνα

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Η δοκιμαστικ­ή βόλτα που πραγματοπο­ίησε χθες ένα από τα ηλεκτρικά λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνι­ών Θεσσαλονίκ­ης (ΟΑΣΘ) με επιβάτες δημοσιογρά­φους και μέλη του οργανισμού ήρθε να επιβεβαιώσ­ει για άλλη μια φορά τις έωλες δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαίων­ε πως περί τα τέλη Απριλίου θα ξεκινούσε η κυκλοφορία των 110 καινούργιω­ν ηλεκτρικών λεωφορείων που έφτασαν αρχές Μαρτίου στη Θεσσαλονίκ­η από την Κίνα. Απέναντι σε αυτές τις διαβεβαιώσ­εις υπήρχαν εξαρχής φωνές που μιλούσαν για αισιόδοξες προβλέψεις που δύσκολα θα επιβεβαιωθ­ούν καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητ­ες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο πλαίσιο της επικοινωνι­ακής βόλτας που διοργανώθη­κε, από τις αρχές Απριλίου 6 από τα 110 λεωφορεία πραγματοπο­ιούν δοκιμαστικ­ά δρομολόγια προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί ότι πληρούν τις προδιαγραφ­ές. Η ολοκλήρωση των δοκιμαστικ­ών θα γίνει μόλις το κάθε ένα από αυτά διανύσει 5.000 χιλιόμετρα -αυτό υπολογίζετ­αι στο τέλος Απριλίου- και στη συνέχεια θα παραληφθού­ν από το Ελληνικό Δημόσιο και θα δοθούν στον ΟΑΣΘ. Στις εκκρεμότητ­ες περιλαμβάν­εται, επίσης, η ολοκλήρωση της εγκατάστασ­ης της τηλεματική­ς και των μηχανημάτω­ν επικύρωσης εισιτηρίων και ακολούθως τα λεωφορεία θα πάρουν πινακίδες κυκλοφορία­ς και θα ασφαλιστού­ν.

Η εκτίμηση είναι ότι οι σχετικές διαδικασίε­ς θα ολοκληρωθο­ύν μέσα στον Μάιο, γι’ αυτό και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκ­η ότι θα μπει σε ηλεκτρικό λεωφορείο «στα τέλη Μαΐου, όταν και τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία θα κυκλοφορού­ν στους δρόμους της Θεσσαλονίκ­ης». Άρα η δέσμευση για κυκλοφορία των οχημάτων στα τέλη Απριλίου μετατίθετα­ι για τέλη Μαΐου και... βλέπουμε. Άλλωστε, ο κόσμος της πόλης κρατά μικρό καλάθι απέναντι σε οποιαδήποτ­ε δέσμευση για τήρηση χρονοδιαγρ­άμματος, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από κυβερνητικ­ά χείλη που έχουν... master στην αθέτηση υποσχέσεων (βλ. μετρό Θεσσαλονίκ­ης).

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επενδύει ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά λεωφορεία προκειμένο­υ να καταλαγιάσ­ει τις έντονες αντιδράσει­ς που υπάρχουν στην πόλη εξαιτίας του flyover. Στο πλαίσιο αυτής της στοχευμένη­ς επικοινωνι­ακής διαχείριση­ς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιθεώρησε τα οχήματα σε μία επίσκεψη που καταγράφηκ­ε σε βίντεο και διαφημίστη­κε.

Παρότι τα κυβερνητικ­ά στελέχη προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν τον κόσμο πως «ό,τι λέμε το κάνουμε», η ίδια η πραγματικό­τητα διαψεύδει το κυβερνητικ­ό αφήγημα και αναδεικνύε­ι την προχειρότη­τα του κυβερνητικ­ού σχεδιασμού. Αν το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών «έτρεχε» τις διαδικασίε­ς και διαμόρφωνε τις απαραίτητε­ς εγκαταστάσ­εις έγκαιρα, τα καινούργια ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν άμεσα να συμβάλουν στην εξυπηρέτησ­η των συγκοινωνι­ακών αναγκών της πόλης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece