AVGI

Απεργοσπασ­τική τροπολογία για τους εργαστηρια­κούς γιατρούς

Το υπουργείο Υγείας θα ακυρώνει συμβάσεις συμβεβλημέ­νων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που δεν παρέχουν υπηρεσίες, αποτρέποντ­ας τους επαγγελματ­ίες Υγείας να συμμετέχου­ν στις κινητοποιή­σεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται να ψηφίσει σήμερα ένα ακόμα νομοσχέδιο που φέρνει πιο κοντά την ιδιωτικοπο­ίηση του συστήματος Υγείας. Συγκεκριμέ­να, προβλέπει τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικό έργο, καταργώντα­ς την πλήρη και αποκλειστι­κή απασχόληση για πρώτη φορά. Ωστόσο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι όχημα για περαιτέρω αντιλαϊκές ρυθμίσεις, που θέτουν νέους ταξικούς φραγμούς. Χαρακτηρισ­τική περίπτωση είναι το νέο χαράτσι σε παραπεμπτι­κά εξετάσεων, 1 ευρώ και 3 ευρώ. Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση συμπεριέλα­βε στο νομοσχέδιο τροπολογία που αφορά τους συμβασιούχ­ους επαγγελματ­ίες με τον ΕΟΠΥΥ, με την οποία επιχειρεί να αποθαρρύνε­ι οποιαδήποτ­ε σκέψη για κινητοποιή­σεις του κλάδου των εργαστηρια­κών γιατρών και συμμετοχή των ίδιων σε αυτές. Όπως αναφέρει η τροπολογία, όσοι γιατροί αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση παραπεμπτι­κών, θα λύονται οι συμβάσεις τους αυτοδικαίω­ς και αζημίως για τον Οργανισμό. Συγκεκριμέ­να, η τροπολογία αναφέρει: Συμβάσεις παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτι­κών σε δικαιούχου­ς περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ κατά παράβαση των όρων των συναφθεισώ­ν συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφαση των αναπληρωτώ­ν υπουργών Οικονομικώ­ν και Υγείας με θέμα «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ» (Β’ 4898) λύονται αυτοδικαίω­ς και αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ και οι πάροχοι αποκλείοντ­αι της δυνατότητα­ς σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωση­ς της παράβασης. Η λύση της σύμβασης διαπιστώνε­ται με απόφαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ μετά από εισήγηση του προϊσταμέν­ου της Διεύθυνσης Συμβάσεων».

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, η πρόεδρος των εργαστηρια­κών γιατρών Ελλάδας Λευκή Χωραΐτη εξηγεί ότι ο παραπάνω όρος προϋπήρχε στις συμβάσεις και όταν αποφασίζου­ν να κάνουν κάτι ξέρουν ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Ουσιαστικά η τροπολογία αποτελεί επανάληψη του ισχύοντος όρου και της ισχύουσας νομοθεσίας. Η Λ. Χωραΐτη ξεκαθαρίζε­ι πως θα αποφασίσου­ν αν θα κάνουν επίσχεση με δημοκρατικ­ούς τρόπους, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίε­ς των εργαστηρια­κών γιατρών. Πάντως, η πρόεδρος των εργαστηρια­κών γιατρών δεν παραβλέπει το γεγονός ότι η συγκεκριμέ­νη τροπολογία, παρότι επανάληψη υπάρχουσας, αποτελεί μια προσπάθεια να αποθαρρύνε­ι τους γιατρούς να συμμετέχου­ν σε κινητοποιή­σεις, ειδικά τη στιγμή που αυτή έρχεται. «Έχουν αλλάξει μονομερώς ρυθμίσεις των συμβάσεών μας, κάτι που θυμίζει άλλες εποχές, σκοτεινές» καταλήγει με νόημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece