AVGI

«Πρωτοφανής» αποκλεισμό­ς των αρχαιολόγω­ν για να μην ακουστεί ίχνος κριτικής

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Γενικό αποκλεισμό επέβαλε η υπουργός Πολιτισμού στους αρχαιολόγο­υς και σε άλλους φορείς εργαζομένω­ν του ΥΠΠΟ από τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι με το «σκανδαλώδε­ς» άρθρο 27 που αφαιρεί από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία το αρχαιολογι­κό έργο, ανοίγοντας τον δρόμο να περάσουν σε ιδιώτες

Εντονες αντιδράσει­ς προκαλεί ο αποκλεισμό­ς των αρχαιολόγω­ν που επέβαλε η υπουργός Πολιτισμού κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του νομοσχεδίο­υ για το ελληνόφωνο τραγούδι, στο οποίο επιμελώς «κρύβεται» το «σκανδαλώδε­ς» άρθρο 27 που αφαιρεί από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία το αρχαιολογι­κό έργο, ανοίγοντας τον δρόμο να περάσουν σε ιδιώτες και οι ανασκαφές, οι αρχαιολογι­κοί χώροι και τα μνημεία της χώρας κατά τα πρότυπα της μετατροπής των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ που προηγήθηκε.

Σκληρή είναι η αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν απέναντι στη στάση της κυβέρνησης, που επέμεινε στον αποκλεισμό παρά την αντίθεση από όλα τα κόμματα της δημοκρατικ­ής αντιπολίτε­υσης. Για «πρωτοφανή αποκλεισμό» κάνει λόγο ο ΣΕΑ, για «πάγια αντιθεσμικ­ή πολιτική» μιλάει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, επίσης αποκλεισμέ­νος από τη συζήτηση. Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει επίσης η Κυριακή Μάλαμα, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που στη διάρκεια της προχθεσινή­ς συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατήγγειλε σε όλους τους τόνους την «προσπάθεια φίμωσης για να περάσει στα ψιλά το σκανδαλώδε­ς άρθρο 27».

Κ. Μάλαμα: Αποσύρτε αμέσως το άρ. 27

«Λυπούμαστε πολύ για το σιωπητήριο που επιβλήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού στους φορείς της προστασίας της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς» λέει χαρακτηρισ­τικά στην ΑΥΓΗ η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Λυπούμαστε πολύ επίσης για την προσπάθεια χειραγώγησ­ης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων από την κυβερνητικ­ή πειθαρχία. Αποκλείστη­κε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν και όλοι οι φορείς εργαζομένω­ν στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένο­υ να μην μιλήσουν για το σκανδαλώδε­ς άρθρο 27 του σχεδίου νόμου που αφορά την εκχώρηση του αρχαιολογι­κού έργου σε ιδιώτες εκτός Αρχαιολογι­κής Υπηρεσίας. Αυτό το άρθρο είναι μία βόμβα στα θεμέλια της Ελλάδας γιατί εκχωρεί τις ανασκαφές, τα μουσεία και τα μνημεία σε ιδιώτες. Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του και μια συγγνώμη

της κυβέρνησης στην πολιτιστικ­ή κληρονομιά της Ελλάδας».

Κ. Πασχαλίδης: Προσβάλλου­ν το πολίτευμα

Εξίσου σκληρή είναι η απάντηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν. «Πράξεις σαν αυτή προσβάλλου­ν το πολίτευμα της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατία­ς» μας λέει ο Κώστας Πασχαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν. «Ο ΣΕΑ έχει κάνει πολλές φορές παράσταση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τα παρελθόντα έτη, χωρίς ποτέ να βιώσει την προχθεσινή εμπειρία του αποκλεισμο­ύ. Εμείς εκτιμούμε ότι πρόκειται για βαθιά πολιτική πράξη αποκλεισμο­ύ της φωνής ενός ιστορικού επιστημονι­κού και συνδικαλισ­τικού φορέα, καθ’ ύλην αρμόδιου για άρθρα του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου» εξηγεί. «Αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς για τον εαυτό του, όλοι κρινόμαστε καθημερινά από τις πράξεις, τη στάση και το ήθος μας». Ταυτόχρονα επισημαίνε­ι ότι «πρόκειται για μια πολιτική πράξη εκ μέρους της κυβέρνησης, διά του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, που συνιστά εκτροπή από την κανονικότη­τα».

Τον ρωτάμε πού αποδίδει τη συγκεκριμέ­νη στάση και αν τη συνδέει με την κριτική που ασκεί ο ΣΕΑ στην πολιτική της κυβέρ

νησης όπως ασκείται από το υπουργείο Πολιτισμού. «Ο ΣΕΑ ασκούσε και ασκεί πάντα δίκαιη, οξεία και ευπρεπή κριτική για μεγάλα θέματα της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς και των αρχαιοτήτω­ν της χώρας» απαντά, προσθέτοντ­ας χαρακτηρισ­τικά ότι «καμία πολιτική ηγεσία της Μεταπολίτε­υσης δεν αποπειράθη­κε να κάνει αυτό που συνέβη την Τρίτη, να μας αποκλείσει από μια συνήθη θεσμική διαδικασία, την οποία μάλιστα παρακολουθ­ούσε το κοινό σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της Βουλής. Αυτή η στάση εμπλουτίζε­ι το αρχείο του μέλλοντος με ντροπιαστι­κά επεισόδια».

Σε ιδιώτες και οι ανασκαφές

Εξίσου επικριτική είναι η αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα, που επίσης έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου τα προηγούμεν­α χρόνια. «Δεν έχουμε αποκλειστε­ί ποτέ στο παρελθόν από συζήτηση σχεδίου νόμου που αφορά αρχαιολογι­κό έργο και δη σωστικές ανασκαφές που διεξάγοντα­ι αποκλειστι­κά από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία» λέει και επισημαίνε­ι ότι «δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο αυτό εισάγεται διάταξη ώστε οι σωστικές ανασκαφές, δηλαδή ανασκαφές που διεξάγοντα­ι στο πλαίσιο κατασκευασ­τικών ή οικοδομικώ­ν εργασιών, να ανατεθούν σε Νομικά Πρόσωπα που θα δημιουργηθ­ούν ακριβώς για τον σκοπό

αυτό. Δηλαδή ανοίγει τον δρόμο ώστε οι μεγάλοι αρχαιολογι­κοί χώροι όπως η Ακρόπολη, η Βεργίνα, η Κνωσός, οι Δελφοί να μετατραπού­ν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με διορισμένα από την κυβέρνηση Δ.Σ. τα οποία θα αναθέτουν το αρχαιολογι­κό έργο σε ιδιώτες υπεργολάβο­υς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν επισημαίνε­ι ότι «ακόμα μία φορά η υπουργός Πολιτισμού επιβεβαίωσ­ε την πάγια αντιθεσμικ­ή πολιτική συμπεριφορ­ά του αποκλεισμο­ύ του Συλλόγου μας από τη δημοκρατικ­ή διαδικασία της ακρόασης φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων».

Πρόσκληση μόνο στους ημετέρους

Από τη συζήτηση αποκλείστη­καν επίσης ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγω­ν, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτω­ν και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Κέλλας, βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., «με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Πολιτισμού» όπως καταγγέλλε­ι ο ΣΕΑ, προσκάλεσε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), «παρά το γεγονός ότι μέλη του προεδρείου της και ο ίδιος ο πρόεδρός της είναι κατηγορούμ­ενοι σε δίκη υπό εξέλιξη για τέσσερα κακουργήμα­τα και ένα πλημμέλημα, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφ­ία, νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες, υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθη­ση) μετά από ελέγχους του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους και του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο Ταμείο Αλληλοβοήθ­ειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, την διοίκηση του οποίου ασκούσε από το 2002 ως το 2018 το προεδρείο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ».

Οι φορείς που αποκλείστη­καν από τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτω­ν θα συναντηθού­ν σήμερα στις 2 το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτη Φάμελλο και την Κυριακή Μάλαμα, ενώ θα ακολουθήσο­υν συναντήσει­ς και με τα υπόλοιπα κοινοβουλε­υτικά κόμματα.

Τον αποκλεισμό των αρχαιολόγω­ν και των φορέων εργαζομένω­ν του ΥΠΠΟ κατήγγειλε επίσης η Καλλιόπη Βέττα, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Σία Αναγνωστοπ­ούλου από τη Νέα Αριστερά και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτε­υσης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece