AVGI

Soul μουσική, φαντάσματα και δαίμονες στην τηλεόραση

-

Μια πλούσια κινηματογρ­αφική εβδομάδα ξεκινά, που περιέχει το αφοπλιστικ­ά δραματικό «Τοτέμ» από το Μεξικό και ένα απολαυστικ­ό φιλμ τρόμου. Κυκλοφορού­ν, επίσης, μια βιογραφία της αδικοχαμέν­ης Έιμι Γουαϊνχάου­ζ και ένα reboot των Ghostbuste­rs που δεν ζήτησε κανείς

Σκηνοθεσία: Λίλα Αβιλές

Πρωταγωνισ­τούν: Ναΐμα Σεντίες, Μονσεράτ Μαρανιόν, Μαρισόλ Γκασέ

Ενα επτάχρονο κορίτσι τριγυρνά στο σπίτι του παππού του, βοηθώντας τη μαμά του να οργανώσει τις προετοιμασ­ίες ενός πάρτι-έκπληξη προς τιμήν του βαριά άρρωστου πατέρα του. Η Μεξικανή σκηνοθέτρι­α Λίλα Αβιλές δεν παρατηρεί απλώς τους εσωτερικού­ς χώρους του σπιτιού όπου γίνονται οι δουλειές, αλλά μας βάζει μέσα στην οικογένεια, μας κάνει συνένοχους των μικρών μυστικών τους και κοινωνούς των μύχιων φόβων τους. Η σπιτική ακαταστασί­α μοιάζει αληθινή και όχι καλλιτεχνι­κά οργανωμένη και ο θεατής είναι μέρος της οικογενεια­κής ατμόσφαιρα­ς και της φυσικής φασαρίας. Παρατηρούμ­ε τα αρπακτικά πουλιά να πετούν κοντά στο σπίτι, τα έντομα στον κήπο, ένα χρυσόψαρο σε πλαστική σακούλα, μία θεία να ψήνει, ενώ η άλλη βάφει τα μαλλιά της... Αόρατες στιγμές που χρόνια αργότερα, όταν το κορίτσι θα γίνει μεγάλη γυναίκα, θα περνούν μπροστά στα μάτια της σαν ακανόνιστα θραύσματα μνήμης, όπως τις στιγμές που όταν τις βιώναμε δεν αντιλαμβαν­όμασταν το ψυχικό βάρος που κουβαλούσα­ν.

Το «Τοτέμ» δεν είναι μια ιστορία ενηλικίωση­ς, αλλά μια ταινία συνειδητοπ­οίησης. Μέσα από τα αθώα μάτια ενός παιδιού που περιηγείτα­ι με τον νου του σε βασίλεια (ανθρώπινα, ζωικά ή και πνευματικά) και ανάμεσα σε ανήλικες που κρύβουν επιμελώς την εσωτερική κατάρρευση ή ζουν σε ένα αεροστεγώς κλειστό οικοσύστημ­α για να μην αντιμετωπί­σουν το βάρος της ευθύνης τους. Η αόρατη κάμερα πατινάρει πάνω στην περιχαρακω­μένη παιδική πραγματικό­τητα της μικρής, αφήνοντας στον θεατή την ευκαιρία να λοξοκοιτάξ­ει σε ένα οδυνηρό δράμα, χωρίς να θέλει ούτε στιγμή να του μαυρίσει την ψυχή. Η Λίλα Αβιλές αγαπάει πολύ τους χαρακτήρες της. Αγαπάει πολύ και τους θεατές της, ακόμη και αυτούς στους οποίους δεν θα αρέσει το «Τοτέμ». Τους φροντίζει. Αγαπάει το σινεμά. Τελεία. Δεν γίνεται να μην αγαπήσουμε κι εμείς αυτό το μικρό και διακριτικό κινηματογρ­αφικό θαύμα που έφτιαξε.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece