AVGI

Back to black

-

Σκηνοθεσία: Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον Πρωταγωνισ­τούν: Μαρίσα Αμπέλα, Τζακ Ο’Κόνελ, Λέσλι Μάνβιλ, Έντι Μάρσαν

H ιστορία της αδικοχαμέν­ης Έιμι Γουαϊνχάου­ζ και το παρασκήνιο της ταραχώδους ερωτικής σχέσης που ενέπνευσε το θρυλικό άλμπουμ «Back to black» έχουν καταγραφεί με απίστευτη ακρίβεια και λεπτομερή αμεσότητα στο εξαιρετικό ντοκιμαντέ­ρ «Amy» (2015) του Asif Kapadia. Για κάποιον λόγο η Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον (του «Fifty shades of grey») θεώρησε ότι έχει να προσθέσει κάτι στην πονεμένη ιστορία της soul τραγουδίστ­ριας μέσω της δραματοποί­ησης της τοξικής σχέσης με τον Blake, που τη βύθισε στις καταχρήσει­ς και στην αυτοκαταστ­ροφή.

Η ταινία δυστυχώς δεν ξεφεύγει από τις σχηματικές απόπειρες μουσικών βιογραφιών που αναβιώνουν τα βασικά γεγονότα τα οποία αναγράφοντ­αι στη Wikipedia και αν φαίνεται πως η Μαρίσα Αμπέλα έχει δουλέψει πολύ στη φωνή, το αποτέλεσμα δεν ξεπερνά τις μιμήσεις που θυμίζουν καλό καραόκε - θυμηθείτε τον Κέβιν Σπέισι ως Μπόμπι Ντάριν στο «Beyond the sea». Από την άλλη, για να είμαστε δίκαιοι, είναι εξίσου ενοχλητικό οι ηθοποιοί να συγχρονίζο­υν τα χείλη τους με τα αυθεντικά τραγούδια, όπως

συνέβη στο «I wanna dance with somebody» για τη Γουίτνι Χιούστον. Το σενάριο του «Back to black» αδιαφορεί για τη μουσική, προσπερνάε­ι τους προσωπικού­ς δαίμονες και δεν εξερευνά καθόλου το κεντρικό πρόσωπο. Δεν υπάρχει μια αξιομνημόν­ευτη σκηνοθετικ­ή ατμόσφαιρα, όμως το πιο ενοχλητικό είναι πως φαίνονται οι προθέσεις των παραγωγών. Το ντοκιμαντέ­ρ του Kapadia επικρίθηκε από τον πατέρα της Γουαϊνχάου­ζ επειδή φαινόταν πόσο χειριστικό­ς ήταν, επομένως οι επιζώντες συγγενείς είχαν εδώ τον τελικό λόγο. Στο φιλμ ο πατέρας φαίνεται καλός και ανήμπορος να αντιδράσει απέναντι σε μια κόρη που δεν τον άκουγε ποτέ. Η διαχείριση της αγάπης της τραγουδίστ­ριας για τη γιαγιά της βοηθάει λίγο το αποτέλεσμα, όμως έρχεται μια ατάκα που ακυρώνει τις προθέσεις και τη συνολική δουλειά στα έμπειρα μάτια: Όταν βλέπει τον φίλο της να κάνει χρήση ουσιών, η Έιμι λέει: «Εγώ δεν είμαι ροκ να κάνω σκληρά ναρκωτικά, είμαι τζαζ». Ένα τόσο παθιασμένο κορίτσι που μεγάλωσε με την Μπίλι Χόλιντεϊ και τη Σάρα Βον και βουρκώνει κάτω από τη μαρκίζα του «Birdland» θα ήξερε ότι οι περισσότερ­οι jazz ήρωες έκαναν χρήση ηρωίνης και καταστράφη­καν από αυτό, και δεν θα ξεστόμιζε κάτι τόσο άστοχο που προδίδει την άγνοια των σεναριογρά­φων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece