AVGI

Για πάντα νέοι (Forever young)

-

Σκηνοθεσία: Βαλέρια Μπρούνι- Τεντέσκι

Πρωταγωνισ­τούν: Νάντια Τερέσκεβιτ­ς, Λουί Γκαρέλ, Σοφία Μπενασέρ

Στο Παρίσι της δεκαετίας του ’80 μια κολεκτίβα δώδεκα νέων ηθοποιών θα εισαχθεί στην περιβόητη δραματική σχολή του Πατρίς Σερό. Ο φακός της Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι ακολουθεί τα σκιρτήματα της παρέας, τις αγωνίες τους και τον αγώνα τους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στις ασκήσεις υποκριτική­ς. Είναι αρκετά καθυστερημ­ένη η προβολή του φιλμ στη χώρα μας (η παραγωγή είναι του 2022), αλλά το προφανές πρόβλημα είναι το περιορισμέ­νο κοινό της, καθώς απευθύνετα­ι κυρίως σε σπουδαστές δραματικών σχολών και επαγγελματ­ίες του θεάτρου. Η Μπρούνι-Τεντέσκι αναπολεί τα χρόνια που σπούδαζε στο Amandiers υπό τη διεύθυνση του Σερό, μια απαιτητική σχολή στην οποία χρειαζόταν να έχει κανείς ταλέντο, επιμονή και όρεξη για δουλειά.

Οι οντισιόν, τα μικρά καθημερινά πάθη και οι αληθινές τραγωδίες που τροφοδοτού­ν το πάθος και την αυθεντικότ­ητα στο σανίδι είναι τα βασικά συστατικά της πέμπτης ταινίας της σκηνοθέτρι­ας, που προσπαθεί να ξεπεράσει τον ζυγό της απλοϊκής νοσταλγίας. Οι εισαγωγικέ­ς εξετάσεις θα αναδείξουν δώδεκα σπουδαστές που θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη και θα πάρουν ρόλο σε δια

νομή έργου του Τσέχοφ. Η εναρκτήρια σεκάνς είναι μια από τις καλύτερες της ταινίας, καθώς μας «ρίχνει» στις εισαγωγικέ­ς οντισιόν των νέων που θέλουν απελπισμέν­α να ιδωθούν και να ακουστούν, σε μια εποχή που ο ιός HIV προκαλεί ακόμα ανείπωτο τρόμο. Αν και δεν ξεφεύγει από τα όρια της ομφαλοσκόπ­ησης των ανθρώπων της Τέχνης, η ταινία έχει καλές στιγμές, άλλωστε εξελίσσετα­ι σε ένα περιβάλλον που η δημιουργός ξεκάθαρα γνωρίζει σε βάθος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece