AVGI

Αλύγιστος υπέρ Ισραήλ ο Μπάιντεν

Οι ιρανικές απειλές για σοβαρά αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ αλλάζουν και πάλι την αμερικανικ­ή στάση και οι συστάσεις προς την κυβέρνηση Νετανιάχου δίνουν ξανά τη θέση τους στην άκρατη στήριξη

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

ΟΑμερικανό­ς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαί­ωσε πως η υποστήριξή του στο Ισραήλ είναι «αλύγιστη» μετά τις απειλές του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα για το πολύνεκρο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. «Όπως έχω πει, η δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ μπροστά στις απειλές αυτές του Ιράν και των συμμάχων του είναι αλύγιστη» είπε. «Επαναλαμβά­νω, αλύγιστη. Θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να προστατεύσ­ουμε την ασφάλεια του Ισραήλ» συμπλήρωσε.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε διαμηνύσει νωρίτερα πως το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για την επίθεση της 1ης Απριλίου στη συριακή πρωτεύουσα, μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων επτά μέλη των Φρουρών της Επανάσταση­ς, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από την Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς διεμήνυσε πως, αν το Ιράν πραγματοπο­ιήσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το έδαφός του, τότε το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στο Ιράν.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή πτήσεων από και προς την Τεχεράνη εξαιτίας «στρατιωτικ­ών γυμνασίων» που ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Άμυνας. Η γερμανική Lufthansa ήταν η πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία που ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων προς την ιρανική πρωτεύουσα, επικαλούμε­νη την «τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή». Σύσταση προς τους Ρώσους πολίτες να αποφύγουν ταξίδια στην περιοχή απηύθυνε και η Μόσχα.

Πλήγμα για τον Χανίγια

Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών γιων και τεσσάρων εγγονών του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, έβαλε προσωρινά στον «πάγο» τις διαπραγματ­εύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας που συνεχίζοντ­αι στο Κάιρο. Ο ηγέτης της Χαμάς υποστήριξε πως ο θάνατος των συγγενών του ούτε θα κάμψει την αντίσταση της οργάνωσής του ούτε θα μεταβάλει τη στάση της στις συνομιλίες. Η πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας, την οποία επισκέφτηκ­αν οι γιοι και οι εγγονοί του Χανίγια με αφορμή την ολοκλήρωση του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσ­ε πως εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον των τριών γιων του Χανίγια, τους οποίους περιέγραψε ως μέλη του στρατιωτικ­ού βραχίονα «της τρομοκρατι­κής οργάνωσης Χαμάς». Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που οι μεσολαβητέ­ς, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, περίμεναν την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση που της είχαν υποβάλει για συμφωνία στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, που θα συνοδευτεί από την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνι­ους φυλακισμέν­ους.

«Ο εχθρός νομίζει πως μπορεί να σπάσει τη βούληση του λαού μας και να ωθήσει τους ηγέτες να κάνουν παραχωρήσε­ις. Μπορεί να ονειρεύετα­ι! Το αίμα που χύθηκε θα μας κάνει ακόμα πιο ανυποχώρητ­ους» τόνισε ο ηγέτης της Χαμάς. Ο Ισμαήλ Χανίγια, που εξελέγη πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, ζει μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του εξέφρασε τα συλλυπητήρ­ιά του, όπως και ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και ο δεύτερος τη τάξει της λιβανικής Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, που επικοινώνη­σαν μαζί του.

 ?? ?? Οι πραγματικά αλύγιστοι είναι οι Παλαιστίνι­οι που επέστρεψαν στην ερειπωμένη πατρίδα τους στον Νότο της Γάζας
Οι πραγματικά αλύγιστοι είναι οι Παλαιστίνι­οι που επέστρεψαν στην ερειπωμένη πατρίδα τους στον Νότο της Γάζας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece