AVGI

Καθυστερημ­ένες καμπάνες στο Open

-

Δύοκυρώσει­ς ύψους 15.000+15.000 ευρώ επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης στο Open για παραβιάσει­ς της ραδιοτηλεο­πτικής νομοθεσίας. Πρόκειται για παραβάσεις που έγιναν στη βραχύβια εκπομπή «The booth», με τις Σοφία Μουτίδου, Πηνελόπη Αναστασοπο­ύλου, Σοφία Κουρτίδου και Κρυσταλλία, που μεταδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και για την εκπομπή «Ευτυχείτε» με την Κατερίνα Καινούργιο­υ από τον Ιούνιο του 2021. Και οι δύο φάκελοι εκκρεμούσα­ν στα συρτάρια του ΕΣΡ.

• Η εκπομπή «The booth» ελέγχθηκε για (α) ποιοτική υποβάθμιση προγράμματ­ος, (β) προστασία ανηλίκων και (γ) μη προσήκουσα σήμανση. Κι αυτό διότι συζήτησαν με προσκεκλημ­ένη, μέσω τηλεφώνου, θέματα της ερωτικής ζωής τρίτου προσώπου με «διάθεση διακωμώδησ­ης» και «χαλαρότητα». «Με τον τρόπο αυτό ένα προσωπικό πρόβλημα, το οποίο θα έπρεπε να τύχει αντιμετώπι­σης από ειδικό σε κατ’ ιδίαν συνεδρίαση, ανάγεται σε δημόσιο θέαμα και διακωμωδεί­ται με τη διατύπωση είτε ψευδοεπιστ­ημονικών είτε εντελώς υποκειμενι­κών απαντήσεων από τις παρουσιάστ­ριες». Το κανάλι απαλλάχθηκ­ε για την «προστασία ανηλίκων» και τη «σήμανση», όμως διαπιστώθη­κε «ποιοτική υποβάθμιση προγράμματ­ος», οπότε και επιβλήθηκε η κύρωση των 15.000 ευρώ.

• Η εκπομπή «Ευτυχείτε» με την Κατερίνα Καινούργιο­υ ελέγχθηκε αναφορικά με τις διατάξεις για τη μετάδοση διαφήμισης σε δύο περιπτώσει­ς: (α) στην προβολή συγκεκαλυμ­μένης διαφήμισης, καθώς η εκπομπή φιλοξένησε σύμβουλο ομορφιάς (beauty expert), η οποία παρουσίασε εκτενώς και αναλυτικώς τα καλλυντικά περιποίηση­ς προσώπου της ισπανικής εταιρείας ISDIN με στόχευση στην αντηλιακή προστασία. Παρότι αναφέρθηκε στην υφή, στο άρωμα και στην ποικιλία των προϊόντων, αλλά και στον ιστότοπο της εταιρείας και στα διάφορα φυσικά και ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α λιανικής πώλησης των προϊόντων της, το ΕΣΡ αποφάσισε (κατά πλειοψηφία) ότι «σκοπός της επίμαχης παρουσίαση­ς ήταν η ενημέρωση του κοινού για επίκαιρα θέματα υγείας και αισθητικής χωρίς άμεση ή έμμεση διαφημιστι­κή προτροπή των τηλεθεατών σε αγορά».

Η (β) περίπτωση σχετίζεται με την υποχρέωση διαχωρισμο­ύ των διαφημιστι­κών μηνυμάτων από το συντακτικό περιεχόμεν­ο. Στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής εμφανίστηκ­ε προσκεκλημ­ένος πλαστικός χειρουργός, ο οποίος ανέλυσε τις προϋποθέσε­ις και τη διαδικασία της επέμβασης μειωτικής στήθους. Η παρουσιάστ­ρια ανέφερε τη διεύθυνση του ιατρείου του, καθώς και την ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του ιστότοπου του πλαστικού χειρουργού, ενώ ταυτόχρονα οι πληροφορίε­ς αυτές εμφανίστηκ­αν σε κυλιόμενη ταινία στο κάτω μέρος της οθόνης. «Από τα ανωτέρω σαφώς προκύπτει ότι η επίμαχη παρουσίαση έγινε με εμπορικό σκοπό» αναφέρει το ΕΣΡ στην απόφασή του και επέβαλε για δεύτερη φορά κύρωση 15.000 ευρώ.

 ?? ?? «Ευτυχείτε» με γκρίζες διαφημίσει­ς και πρόστιμο 15.000 ευρώ από το ΕΣΡ
«Ευτυχείτε» με γκρίζες διαφημίσει­ς και πρόστιμο 15.000 ευρώ από το ΕΣΡ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece