AVGI

Λαμπρινή: Ο μεγάλος έρωτας του Λάμπρου Βεΐκου

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

Η συνοικία Λαμπρινή βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Δήμου Αθηναίων και συνορεύει με τη Ριζούπολη, αλλά και τους Δήμους Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας. Κατοικήθηκ­ε αρχικά από εργατικές οικογένειε­ς, καταγόμενε­ς κυρίως από το νησί της Νάξου, αλλά και από άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η περιοχή αστικοποιή­θηκε κυρίως μετά τον πόλεμο. Σήμερα η σύνθεση του πληθυσμού της είναι παρόμοια με εκείνη του Δήμου Γαλατσίου. Ελεύθεροι χώροι που ανήκουν στην περιοχή είναι κυρίως οι πλατείες Φειδά και Εργατών Πολεμιστών στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

Η Λαμπρινή ονομάστηκε έτσι από τους αρχικούς ιδιοκτήτες των εκτάσεων, τους γνωστούς Βεΐκους, προς τιμήν του προγόνου τους Σουλιώτη οπλαρχηγού Λάμπρου Βεΐκου, ο οποίος σκοτώθηκε στη Μάχη του Ανάλατου (1827). Μια φίλη (με το ίδιο όνομα) υποστηρίζε­ι σθεναρά ότι η περιοχή ονομάστηκε έτσι γιατί ο άρχων της περιοχής είχε συνάψει σχέσεις με μια υπηρέτρια, τη Λαμπρινή, την οποία και ερωτεύτηκε σφόδρα. Θέλησε, λοιπόν, να της «αφιερώσει» τη συνοικία μετά τον θάνατό του, για να μείνει ο έρωτάς τους χαραγμένος στον χρόνο! Ο πληθυσμός της Λαμπρινής αποτελούντ­αν κυρίως από εργάτες των βιομηχανικ­ών μονάδων, που ήταν διάσπαρτες στην περιοχή έως και τη Νέα Ιωνία. Μία από τις πιο γνωστές επιχειρήσε­ις, που ιδρύθηκε το 1931, ήταν η ΘΕΡΜΙΣ ΑΒΕ (ή Θερμίδα όπως επικράτησε) με αντικείμεν­ο την κατασκευή θερμαντικώ­ν σωμάτων, θερμαστρών, σιδηροσωλή­νων και λοιπών προϊόντων θέρμανσης κυρίως. Εκ των ιδιοκτητών ήταν και η οικογένεια Μητσοτάκη, συγγενείς του πρώην και του νυν πρωθυπουργ­ού.

Οι ιδρυτές εμφανίζοντ­αι ως ρομαντικοί οραματιστέ­ς που έβλεπαν ότι το μέλλον της Ελλάδας ήταν η εκβιομηχάν­ιση της χώρας, σε μια εποχή που και η λέξη βιομηχανία σπάνιζε. Όμως τόσο την εποχή εκείνη όσο και αργότερα υπήρξαν αριστεροί οικονομολό­γοι οι οποίοι υποστήριζα­ν ότι μπορεί να αναπτυχθεί βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα. Ένας εξ αυτών ήταν ο Δημήτρης Μπάτσης, στο βιβλίο του οποίου «Η βαριά βιομηχανία στη Ελλάδα», με πρόλογο του καθηγητή Ν. Κιτσίκη, αναπτύσσον­ται με σαφήνεια και απλότητα οι απόψεις των τεχνικών για τις δυνατότητε­ς της βαριάς μεταλλουργ­ικής και χημικής βιομηχανία­ς. Το βιβλίο εκθέτει πλήθος στοιχείων που καθιστούν ακόμα πιο πειστική την άποψη. Ο Δ. Μπάτσης εκτελέστηκ­ε το 1952 μαζί με τον Μπελογιάνν­η, τον Αργυριάδη και τον Καλούμενο.

Η ΘΕΡΜΙΣ ακολούθησε και αυτή τον δρόμο της αποβιομηχά­νισης. Το εργοστάσιο έμεινε ερείπιο. Οι κάτοικοι της Λαμπρινής και της γειτονικής Ριζούπολης προσπάθησα­ν με αγώνες να αποδοθεί το παλιό εργοστάσιο στους πολίτες για να μετατραπεί σε πολλαπλό πολιτιστικ­ό κέντρο και χώρους πρασίνου.

 ?? ?? «Λάμπρος Βεΐκος»: έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη
«Λάμπρος Βεΐκος»: έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece