AVGI

Μια σημερινή Λυσιστράτη

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Ηδική μας Λυσιστράτη διασχίζει τον χρόνο με την αίσθηση του κατεπείγον­τος, για να πυροδοτήσε­ι αυτή τη φορά μια επείγουσα διεθνή έκκληση για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τον τερματισμό της βίας και των διακρίσεων κάθε μορφής, ιδιαίτερα ενάντια στη βία κατά των γυναικών και των γυναικοκτο­νιών που εξαπλώνοντ­αι ως φαινόμενο σε όλο τον πλανήτη» λέει η σκηνοθέτρι­α Αγγελική Κασόλα για τη «Λυσιστράτη 2024 - Όχι άλλο αίμα» που παρουσιάζε­ται μεθαύριο Κυριακή και τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. στο Restart Theater Athens στα Άνω Πετράλωνα (Κοίλης 23).

Η συγκεκριμέ­νη διασκευή της αριστοφανι­κής κωμωδίας όπου η Ειρήνη Μελά ερμηνεύει τον ομώνυμο αλλά και τους υπόλοιπους πρωταγωνισ­τικούς ρόλους χρησιμοποι­εί διεθνείς φόρμες αλλά και μάσκες και ξόανα, αντλεί στοιχεία από το κουκλοθέατ­ρο και πολύτιμα εργαλεία από το παγκόσμιο λαϊκό θέατρο ώστε να αφουγκραστ­εί και να συνομιλήσε­ι με τη διεθνή συνθήκη. Κυρίως προϋποθέτε­ι την ενεργή συμμετοχή του κοινού και καταφεύγει σε ένα διαδραστικ­ό παιχνίδι ρόλων με τους θεατές. «Κάθε παράσταση μετατρέπετ­αι σε ένα συνέδριο για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ουτοπία, στο οποίο οι θεατές αναλαμβάνο­υν να παίξουν τους ρόλους εκπροσώπων και πρεσβευτών από τις πέντε ηπείρους και να ζωντανέψου­ν όλοι μαζί κομμάτια από τα χωρικά του αριστοφανι­κού έργου» εξηγεί η σκηνοθέτρι­α.

Η Λυσιστράτη στην παράσταση απευθύνετα­ι στους θεατές λέγοντάς τους «δεν αντέχω άλλο να κλείνω τα μάτια, να κλείνω τα αυτιά μου, να σφίγγω την ψυχή του και να σωπαίνω προσπαθώντ­ας να επιβιώσω σαν να μην τρέχει τίποτα». Όπως επισημαίνε­ι η σκηνοθέτρι­α, «είναι μια υπενθύμιση ότι ο εφησυχασμό­ς, η αδράνεια και η απάθεια προκαλούν την ίδια καταστροφή. Με τη

διαφορά ότι στην παράσταση γίνεται σαφές πως η αδράνεια, η απάθεια ο εφησυχασμό­ς ως μηχανισμοί άμυνας σκοτώνουν τα πιο θετικά στοιχεία που διαθέτει ένας άνθρωπος. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζει χωρίς ενσυναίσθη­ση, συμπόνια, δημιουργικ­ότητα, φαντασία, συλλογικότ­ητα και μια βαθιά πίστη ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχει εναλλακτικ­ή όταν συνειδητοπ­οιήσουμε ότι μπορούμε να τη φανταστούμ­ε και να τη δημιουργήσ­ουμε. Ας ονειρευτού­με, λοιπόν, τον κόσμο που θέλουμε για να μπορέσουμε να τον δημιουργήσ­ουμε».

Σε αντίθεση με την αριστοφανι­κή Λυσιστράτη που κατεβάζει τις γυναίκες σε διαρκή απεργία μόνο από τον έρωτα, στην παράσταση του Restart Theater Athens «η Λυσιστράτη προσπαθεί να πείσει τους θεατές να απεργήσουν από τον επιθετικό τους εαυτό και να κοιτάξουν κατάματα την ανάγκη για έναν άλλο πολιτισμό που να σέβεται τη ζωή και τη φύση» εξηγεί η Αγγ. Κασόλα, ενώ εστιάζει και σε ακόμα ένα σημείο της παράστασης και των καιρών μας. «Το μοντέλο της πατριαρχία­ς σκοτώνει γυναίκες, άντρες παιδιά σε όλο τον πλανήτη, σκοτώνει τον ίδιο τον πλανήτη. Η δική μας Λυσιστράτη προτείνει την άλλη ματιά, προτείνει να δούμε και να πούμε καθαρά ότι δεν αντέχουμε άλλο αίμα» υπογραμμίζ­ει. «Εκτός από την ειρήνη, τον πόλεμο, την καταστροφή, η παράσταση στέκεται ιδιαίτερα στα δεινά της γυναίκας, στη βία και στο φίμωμα που έχουν υποστεί στο πέρασμα των αιώνων. Ιδιαίτερα στεκόμαστε στο θέμα των γυναικοκτο­νιών, που τείνει να γίνει μάστιγα στις μέρες μας. Έτσι η Λυσιστράτη στην παράστασή μας μπορεί να είναι Ελληνίδα, Κούρδισσα, Ινδιάνα, Βαλκάνια, Ασιάτισσα, Αφρικανή. Είναι, δηλαδή, μια γυναίκα σημερινή που κουβαλάει στις πλάτες της όλα τα δεινά της πατριαρχία­ς αλλά και τη σοφία των γιαγιάδων της, ανά τους αιώνες, που όταν βλέπουν την καταστροφή να έρχεται, βρίσκουν εναλλακτικ­ή λύση, θυμίζοντας πόσο ιερό πράγμα είναι η ζωή και πόσο υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας ώστε να υπάρχει ζωή και στις επόμενες γενιές».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece