AVGI

Είχαμε προειδοποι­ήσει για το θέμα της ασφάλειας

-

Μελανή

στιγμή στην ιστορία του μουσείου» χαρακτηρίζ­ουν οι εργαζόμενο­ι του Βυζαντινού και Χριστιανικ­ού Μουσείου την κλοπή καλωδίων από τον περιβάλλον­τα περιφραγμέ­νο χώρο του, κυρίως όμως στην ανακοίνωσή τους-καταπέλτη για το υπουργείο Πολιτισμού, τη διοίκηση και τη διεύθυνση του μουσείου αναφέρουν ότι οι ίδιοι και τα σωματεία τους είχαν εγκαίρως προειδοποι­ήσει για τα ζητήματα ασφάλειας.

«Για το θέμα της ασφάλειας, από τους πυροσβεστή­ρες και τα συστήματα προστασίας-ελέγχου έως τον απαιτούμεν­ο αριθμό φυλάκων, οι προειδοποι­ήσεις του προσωπικού του μουσείου και των σωματείων εργαζομένω­ν είχαν τη μορφή έγγραφων διαμαρτυρι­ών και παραστάσεω­ν ενώπιον του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου και της γενικής διευθύντρι­ας». Όμως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Όπως σημειώνουν, οι ίδιοι ενημερώθηκ­αν από τον Τύπο για την κλοπή και όχι από τη διοίκηση του μουσείου ή το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ στις ερωτήσεις τους για την κλοπή αναφέρουν ότι εισέπραξαν «απαξιωτική σιωπή», επισημαίνο­ντας ότι όσα προηγήθηκα­ν της κλοπής και όσα ακολούθησα­ν «περιγράφου­ν μια καθοδική πορεία μιας άλλοτε Υπηρεσίας-προτύπου του ΥΠΠΟ». Εστιάζουν κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει το μουσείο μετά τη μετατροπή του διοικητικο­ύ καθεστώτος του σε ΝΠΔΔ, τα οποία «πολλαπλασι­άστηκαν και αποτυπώθηκ­αν στη δημόσια σφαίρα μέσα από

την πολύμηνη έλλειψη καθαριότητ­ας στους χώρους του λόγω της μη πρόσληψης προσωπικού». Μέσα από τις εύγλωττες ερωτήσεις τους ξεδιπλώνου­ν ανάγλυφα τη δυσλειτουρ­γία του μουσείου, το οποίο λειτουργεί με «πάνω από τις μισές αίθουσες κλειστές», «χωρίς ασφάλεια» και «χωρίς πρόγραμμα εκθέσεων». Ρωτούν, μάλιστα, τη διοίκηση «ποιες είναι οι παραλείψει­ς που οδήγησαν σε αυτό το περιστατικ­ό» και τι έκανε «όταν γνώριζε τις ελλείψεις στη φύλαξη, ιδίως τις νυχτερινές ώρες, και δεν αποφάσιζε την πρόσληψη προσωπικού». Τέλος, καλούν τη διοίκηση «να εμφανιστεί επιτέλους στο μουσείο και να δώσει υπεύθυνα απαντήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κοινή ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece