AVGI

Προπαγάνδα, ψέματα και παραπλάνησ­η

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Δύομήνες πριν τις ευρωεκλογέ­ς, η κυβέρνηση τα έχει χαμένα: το κοινωνικό κλίμα αλλά για πρώτη φορά και οι δημοσκοπήσ­εις καταγράφου­ν ότι βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση, ενώ διαφαίνετα­ι η τάση αντιστροφή­ς της πολιτικής δυναμικής που θα βάλει τέλος στην πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δέκα μήνες μετά τον θρίαμβο του 41%, το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα είναι εντελώς διαφορετικ­ό. Τα γεγονότα αποδείχθηκ­αν πεισματάρι­κα: Παρατεταμέ­νη ακρίβεια, υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, δύο περιβαλλον­τικές καταστροφέ­ς -από πυρκαγιές και πλημμύρα-, πέντε απομακρύνσ­εις υπουργών, έξαρση της εγκληματικ­ότητας και κραυγαλέα ανικανότητ­α μιας αστυνομίας προσανατολ­ισμένης στην κοινωνική καταστολή, αποκαλύψει­ς για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του, σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων, σύγκρουση με μέχρι πρότινος στυλοβάτες του συστήματος, με εμπλοκή της πρωθυπουργ­ικής συζύγου. Για το δεξιόστροφ­ο κοινό υπάρχουν κι άλλα: γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, νομιμοποίη­ση μεταναστών, το Μακεδονικό που εκδικείται, χαμηλής έντασης αντιπαράθε­ση με την Εκκλησία. Τα αρνητικά γεγονότα και η κραυγαλέα ανικανότητ­α της κυβέρνησης είναι τέτοιας πυκνότητας που ακόμη και η επικοινωνι­ακή της υπεροπλία, που είναι το μόνο που ακόμη διατηρεί, αδυνατεί να τα αντιπαρέλθ­ει και να τα αποκρύψει ή τουλάχιστο­ν ως έναν βαθμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο, παρά τις φιλότιμες, μέχρι αυτοθυσίας ενίοτε, προσπάθειε­ς των ενσωματωμέ­νων «δημοσιογρά­φων».

Απελπισμέν­ος αυτοαναιρε­ίται

Ο δημοψηφισμ­ατικός χαρακτήρας που προσέδωσε στις ευρωεκλογέ­ς ο Κυριάκος Μητσοτάκης γύρω από τον ίδιο -«πίσω από το ψηφοδέλτιο κρύβεται το όνομά μου»- , εκλαμβάνετ­αι σαν πράξη απελπισίας. Το όνομα Μητσοτάκης ποτέ δεν ήταν το ισχυρότερο brand στην κεντροδεξι­ά παράταξη. Το εάν θέτοντας τον εαυτό του στο επίκεντρο συγκρατήσε­ι κεντρώους ψηφοφόρους είναι αμφίβολο, πάντως είναι αρκετά πιθανό να απελευθερώ­σει δεξιούς ψηφοφόρους που δεν θα καταψηφίσο­υν Ν.Δ. αλλά Μητσοτάκη.

Παράλληλα, θέτει διλήμματα που μετά από μερικές ημέρες τα αναιρεί. Η διαβεβαίωσ­η που έδωσε, απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προκειμένο­υ να δείξει πολιτική αυτοπεποίθ­ηση, ακυρώνει τον εκβιασμό τής « αποσταθερο­ποίησης της χώρας» από ένα αρνητικό για τον ίδιο αποτέλεσμα. Ή η χώρα θα αποσταθερο­ποιηθεί με ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών πριν τη λήξη ή η χώρα δεν κινδυνεύει από τον Κασσελάκη και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και τα δύο δεν γίνεται να ισχύουν. Το κυριότερο είναι ότι τα ψευτοδιλήμ­ματα περί αποσταθερο­ποίησης και συμφερόντω­ν που θέλουν το κακό της οικογένεια­ς τα απορρίπτει το ίδιο το δεξιό κοινό, στο οποίο απευθύνοντ­αι, σε ένα ποσοστό 40%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφεύγει σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα: προπαγάνδα, παραπλάνησ­η, ψέματα. Αλλά το να προσπαθεί να συνδέσει τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Κυριάκο Βελόπουλο, σε μια παρωδία της παλιάς θεωρίας των δύο άκρων, για να ξεπεράσει την κοινωνική κατακραυγή για τα Τέμπη, είναι αστείο, όπως και το να επαναφέρει τον «τρόμο του 2015» που συχνά πυκνά επικαλούντ­αι υπουργοί του στα τηλεοπτικά παράθυρα. Οι εξομολογήσ­εις

τού Σόιμπλε, που αποκαλύπτε­ι ότι το δημοψήφισμ­α ήταν ευφυής πολιτικός ελιγμός και δεν έθεσε σε διακινδύνε­υση την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, απονομιμοπ­οιεί αναδρομικά την τερατώδη προπαγάνδα του συστήματος.

Για να αντιμετωπί­σει τον Στέφανο Κασσελάκη η κυβερνητικ­ή προπαγάνδα καταφεύγει σε επιχειρήμα­τα του είδους ότι «απευθύνετα­ι σε απολιτίκ κοινά». Η πρόκληση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πράγματι να στείλει στις κάλπες απογοητευμ­ένους από το πολιτικό σύστημα ψηφοφόρους που προτιμούσα­ν την ημέρα των εκλογών να πάνε για μπάνιο. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα του επιτυχημέν­ου νέου επιχειρημα­τία και δεινού χρήστη των νέων μορφών επικοινωνί­ας Στέφανου Κασσελάκη προσελκύει νεανικά κοινά και δεν τρομάζει τους ακροκεντρώ­ους. Μετά την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, η κυβερνητικ­ή προπαγάνδα δεν μπορεί να εκμεταλλευ­τεί τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως φόβητρο για τους δεξιούς ψηφοφόρους. Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπί­σει τον Κασσελάκη στο γήπεδό του με περιοδείες και επαφή με τον κόσμο καταλήγει σε ευτράπελα του είδους «πεθαίνω για σένα». Είναι ενδεικτικό ότι γαλάζιοι βουλευτές λένε στις κατ’ ίδιαν συνομιλίες τους ότι «τα ποσοστά του Κασσελάκη θα εκπλήξουν».

Στην ευρύτερη Αριστερά και Κεντροαρισ­τερά το τοπίο ξεκαθαρίζε­ι με την ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως δυνάμει εναλλακτικ­ής λύσης στη διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, αφού εξάντλησε τη χρησιμότητ­ά του για το σύστημα ως πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παραμένει εγκλωβισμέ­νος στις υποκλοπές και στα οργανωτικά τερτίπια δίχως πολιτική δυναμική έστω δεύτερου κόμματος. Ο Στέφα

νος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστε­ί μαζί του.

Διεργασίες στην Ακροδεξιά

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πάντα η ενίσχυση στο δεξί άκρο του πολιτικού συστήματος. Οι διαρροές από τη Ν.Δ. είναι από τα δεξιά της και κατευθύνον­ται προς τα ακροδεξιά, κυρίως προς την Ελληνική Λύση και λιγότερο τη Νίκη, ενώ αρχίζει να διαφαίνετα­ι σαν έκπληξη των ευρωεκλογώ­ν το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλ­ου. Στη Μακεδονία, οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι η Ελληνική Λύση ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ και διεκδικεί την τρίτη θέση μετά τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.. Ακόμη και αν οι Σπαρτιάτες αποδεκατισ­τούν μετά τη δικαστική εξέλιξη το ποσοστό τους θα παραμείνει στην Άκρα Δεξιά. Το ενδεχόμενο τα ακροδεξιά κόμματα να αθροίσουν ποσοστό κοντά στο 20% είναι βάσιμο και διαμορφώνε­ι νέους όρους για το μετεκλογικ­ό σκηνικό. Μέχρι στιγμής πρόκειται καθαρά για ψήφο διαμαρτυρί­ας. Δεν υπάρχει φορέας με ολοκληρωμέ­νη πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα νέας Δεξιάς ευρωπαϊκού τύπου. Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει καταγγελτι­κό λόγο. Ο Δημήτρης Νατσιός, που έχει ολοκληρωμέ­νες θρησκευτικ­ο-πατριωτικέ­ς θέσεις, δεν αναπτύσσει δυναμική. Αλλά, ως γνωστόν, η πολιτική αποστρέφετ­αι το κενό.

Αντιμέτωπο­ς με την προοπτική του τέλους της πολιτικής του κυριαρχίας στις ευρωεκλογέ­ς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφεύγει στις τοξικές επιθέσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ το βλέμμα του Μαξίμου παραμένει στραμμένο στην άνοδο της Ακροδεξιάς - από τον Βελόπουλο έως τη Λατινοπούλ­ου

 ?? ?? Στη Μακεδονία οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι η Ελληνική Λύση ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ και διεκδικεί την τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Στη Μακεδονία οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι η Ελληνική Λύση ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ και διεκδικεί την τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece