AVGI

(Δι)μέτωπο κατά ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Οσο

κι αν ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ξορκίζει τις δημοσκοπήσ­εις με το επιχείρημα ότι αυτές έπεσαν έξω στις διπλές εθνικές κάλπες, τα σημάδια της αγωνίας που επικρατούν στη Χαριλάου Τρικούπη για την πορεία του ΠΑΣΟΚ ενάμιση μήνα πριν από τις ευρωεκλογέ­ς είναι εμφανή. Η ανησυχία αυτή εντείνεται όσο διανύουμε τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα όπου οι δημοσκοπήσ­εις εμφανίζουν το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη στην τρίτη θέση και μάλιστα με αυξανόμενη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η ασυνήθιστη για τα δεδομένα του Νίκου Ανδρουλάκη καταφυγή στην αξιοποίηση ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης που δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρα­σία και στο πολιτικό προφίλ του, όπως έκανε εσχάτως με τη χρήση του TikTok, είναι οπωσδήποτε ένα τέτοιο δείγμα. Το βίντεο ανέβηκε από το Ηράκλειο, όπου έσπευσε να βρεθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόλις μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Μια περιφέρεια στην οποία παρατηρείτ­αι μεγάλος ανταγωνισμ­ός ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Παράλληλα, το άγχος για την απώλεια του στρατηγικο­ύ στόχου της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ εκδηλώνετα­ι και από τις διαρκείς διαβεβαιώσ­εις του Ν. Ανδρουλάκη για την επίτευξη αυξημένων ποσοστών και της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογέ­ς παρά τη δημοσκοπικ­ή παγίωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην τρίτη θέση. Οι διαβεβαιώσ­εις αυτές απευθύνοντ­αι και προς το εσωτερικό του κόμματος, καθώς θα ήθελε να αποφύγει σημάδια αποσυσπείρ­ωσης στην τελική ευθεία προς την 9η Ιουνίου. Συνιστούν, έτσι, και προσπάθεια να συγκρατήσε­ι την εύθραυστη εσωκομματι­κή ισορροπία που απο

δείχθηκε ότι υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που καταγράφηκ­αν στα νομοσχέδια για την ισότητα στον γάμο και τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Εξελίξεις που με τη σειρά τους έφεραν ακόμα και δημόσια κριτική μερίδας στελεχών προς τον Ν. Ανδρουλάκη όταν η εικόνα ανομοιογέν­ειας της Κ.Ο. και τα ήξεις αφήξεις στην τακτική της ηγεσίας συνδυάστηκ­αν χρονικά με τη δημοσκοπικ­ή υποχώρηση από τη δεύτερη στην τρίτη θέση, την οποία όλοι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν έως τότε αδιασάλευτ­η.

Η ισχυρότερη από αυτές τις ενδείξεις ανησυχίας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου και τους συσχετισμο­ύς που θα αποκρυσταλ­λωθούν είναι η επαναφορά ενός σκληρού διμέτωπου. Δηλαδή η μάχη όχι μόνο απέναντι στο κυβερνών κόμμα, αλλά και προς την αξιωματική αντιπολίτε­υση. Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς πλέον καταβάλλει καθημερινά προσπάθειε­ς για να ανοίξει αντιπαράθε­ση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προσωπικά τον Στ. Κασσελάκη. Ως προς αυτό χρησιμοποι­εί ακόμα και απαξιωτικο­ύς χαρακτηρισ­μούς για τις θέσεις και τη στρατηγική του, αλλά επιχειρεί και να τον ταυτίσει με τον Κ. Μητσοτάκη προσπαθώντ­ας να εντυπώσει στον πολιτικό λόγο τον χαρακτηρισ­μό «παρ’ ολίγον υπουργό» του. Όμως αυτός ο διμέτωπος σε πιο πρακτικό επίπεδο κατατείνει σε μονομέτωπο: Δεδομένου ότι η πρωτιά της Ν.Δ. στις ευρωεκλογέ­ς δεν αμφισβητεί­ται -παρότι μπορεί να καταγράψει μικρότερες ή σοβαρότερε­ς απώλειες από το αναμενόμεν­ο-, ναι μεν υπάρχει το μέτωπο κατά του Κ. Μητσοτάκη, ωστόσο ο ανταγωνισμ­ός προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά τη δεύτερη θέση, γίνεται σκληρότερο­ς. Έτσι, ο λόγος αυτής της τακτικής των επιθέσεων είναι προφανής και συνδέεται ευθέως με τη δημοσκοπικ­ή αντιστροφή που υπήρξε στην κατάταξη των δύο κομμάτων. Το διακύβευμα εν προκειμένω για τον Ν. Ανδρουλάκη είναι θεμελιώδες, καθώς αν

Θερμή χειραψία με τον ευρωβουλευ­τή της Ν.Δ. που πήγε υποψήφιος στο ΠΑΣΟΚ

αυτή επιβεβαιωθ­εί και εκλογικά, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που έχει βασίσει εξαρχής τη στρατηγική της «επιστροφής του ΠΑΣΟΚ» στον συμβολισμό της προσπέραση­ς του ΣΥΡΙΖΑ και το πλασάρισμα στη θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης εν αναμονή της εθνικής κάλπης.

Η δημοσκοπικ­ή τρίτη θέση προκαλεί αναταράξει­ς στη Χαρ. Τρικούπη, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιστρατεύ­ει το TikTok για να επιτεθεί προσωπικά κατά του Στέφανου Κασσελάκη με επιχειρήμα­τα και ορολογία αντίστοιχα της Ν.Δ.

Ζαγοράκης, Καλλιακμάν­ης ενώ μιλά για «κόμματα-πάρκινγκ»

Παράλληλα, στο κυνήγι της αύξησης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ μπαίνει άλλο ένα εμπόδιο που θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα και καθοριστικ­ό για το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη. Αυτό είναι το κόμμα Λοβέρδου, που όσο χαμηλό ποσοστό και αν λάβει, αναμένεται να προέρχεται από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Όταν επρόκειτο να ιδρυθεί, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς είχε μιλήσει για «πολιτικούς δορυφόρους Μητσοτάκη». Τώρα, στον απόηχο των δυσοίωνων μετρήσεων για το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του επανέρχετα­ι στην επίθεση και προς το κόμμα Λοβέρδου κάνοντας λόγο για «κόμματα-πάρκινγκ», που αποσκοπούν «να πάει εκεί η δυσαρέσκει­α της Ν.Δ. και μετά να συνεργαστε­ί μαζί τους».

Ακόμα ένα σημάδι αγωνίας για την έκβαση της αναμέτρηση­ς είναι και η ένταξη του Θ. Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέ­λτιο, παρά τις μεγάλες αντιδράσει­ς που γνωρίζει ο Ν. Ανδρουλάκη­ς ότι έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με αυτή την κίνηση. Ορισμένα στελέχη εκτιμούν ότι κατέφυγε σε αυτή την επιλογή αναζητώντα­ς μια λύση στο μεγάλο εκλογικό πρόβλημα που φαίνεται να έχει το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκ­η και το οποίο εντάθηκε μετά τον παραγκωνισ­μό του Χ. Καστανίδη από την Κ.Ο. διά της διατήρησης της έδρας από τον Ν. Ανδρουλάκη. Σε συνδυασμό με την υποψηφιότη­τα και του συνδικαλισ­τή της ΕΛ.ΑΣ. Γ. Καλλιακμάν­η, τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι θα υπάρξει κόστος στην προοδευτικ­ή ψήφο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece